Ποσό €901.468 θα καταβάλει το ΥΠΑΝ στον ΟΟΣΑ για εντοπισμό εμποδίων στον ανταγωνισμό

Ποσό €901.468 θα καταβάλει το ΥΠΑΝ στον ΟΟΣΑ για εντοπισμό εμποδίων στον ανταγωνισμό
Το ποσό των 901.468 ευρώ, από 936.468 ευρώ (δηλαδή έκπτωση 35.000 ευρώ), θα κληθεί να καταβάλει εν τέλει στον ΟΟΣΑ το ελληνικό κράτος , όπως προβλέπεται σε σχετική απόφαση που αναρτήθηκε στη Διαύγεια.

Το κονδύλι αυτό καταβάλλεται για την δουλειά που έχει αναλάβει ο Οργανισμός προκειμένου να εντοπίσει τα κανονιστικά εμπόδια στον ανταγωνισμό σε τέσσερις τομείς της ελληνικής οικονομίας (οικοδομικά υλικά, λιανεμπόριο, βιομηχανική παραγωγή και τουρισμός) και να προτείνει λύσεις για την άρση τους.

Ήδη το ελληνικό δημόσιο έχει καταβάλει το ποσό των 280.940,40 ευρώ, η δεύτερη δόση ύψους 433.243 ευρώ θα καταβληθεί με την ολοκλήρωση του έργου ενώ η τρίτη και τελευταία δόση των 187.293,6 ευρώ θα καταβληθεί με την παρουσίαση των τελικών εκθέσεων.

Από τις μέχρι σήμερα πληροφορίες που υπάρχουν η έκθεσή του ΟΟΣΑ έχει εντοπίσει και καταγράφει 500 εμπόδια τα οποία δημιουργούν προσχώματα στην εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και του ανταγωνισμού.

Τα συγκεκριμένα εμπόδια, μεταξύ των οποίων είναι υπουργικές αποφάσεις, νόμοι, προεδρικά διατάγματα, κλπ., και η απάντηση για το πως αυτά θα ξεπεραστούν θα παρουσιαστούν, σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης, στο τέλος του μήνα οπότε θα είναι έτοιμη και η σχετική έκθεση.

Μεταξύ των 500 αυτών εμποδίων, είναι και η νομοθεσία η οποία καθορίζει το μέγεθος των σιλό με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται η βιομηχανική δραστηριότητα, ενώ άλλη νομοθεσία προβλέπει ότι αν ένας αγρότης έχει πάνω από 20 στρέμ. επιβάλλεται να έχε υποχρεωτικά γεωπόνο.

Το ¨toolkit¨ του ΟΟΣΑ ουσιαστικά χαρτογραφεί κατ αρχήν τα προβλήματα και θα αξιολογήσει τις υπερβολικές προστατευτικές ρυθμίσεις, όπως περιορισμοί στην έναρξη λειτουργίας νέων επιχειρήσεων, φραγμοί εισόδου και εξόδου από ένα κλάδο, ρυθμίσεις που επηρεάζουν την επιχειρηματική συμπεριφορά, κανόνες που επιβάλλουν βιομηχανικοί και επαγγελματικοί κλάδοι, ρυθμίσεις περί ανωτάτων και κατωτάτων τιμών και τα λοιπά.