Σε καλό δρόμο το παζάρι με τους Ρώσους για τη μείωση της τιμής του αερίου

Σε καλό δρόμο το παζάρι με τους Ρώσους για τη μείωση της τιμής του αερίου
Εντός του έτους εκτιμούν κύκλοι της ΔΕΠΑ ότι θα κλείσει η συμφωνία με τους Ρώσους της Gazprom για τις νέες μειωμένες τιμές προμήθειας φυσικού αερίου στην Ελλάδα, καθώς όπως λένε η συνάντηση των δύο πλευρών την Τετάρτη στη Μόσχα έδειξε ότι οι διαπραγματεύσεις είναι σε καλό δρόμο.

«Σύντομα, πιθανώς και μέσα στον Οκτώβριο η συμφωνία θα κλείσει, είμαστε σε καλό δρόμο, δεν φαίνεται να τα σπάμε», έλεγε χθες παράγοντας που γνωρίζει τις διαπραγματεύσεις με τους Ρώσους, εκτιμώντας ότι η λύση προσφυγής στη διαιτησία απομακρύνεται.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές στη συνάντηση μεταξύ της ΔΕΠΑ και της Gazprom που έγινε την Τετάρτη στη Μόσχα, η ρωσική πλευρά άνοιξε για πρώτη φορά τα χαρτιά της, καθώς σε όλες τις προηγούμενες συναντήσεις κεντρικό θέμα ήταν τα ελληνικά αιτήματα.

Αίτημα της ελληνικής πλευράς είναι να μειωθεί η τιμή προμήθειας του αερίου τουλάχιστον στον μέσο όρο των χωρών της Δυτικής Ευρώπης, δηλαδή ακόμη και πάνω από 20%.

Σήμερα η τιμή προμήθειας φυσικού αερίου από τη Gazprom στη ΔΕΠΑ είναι κατά 23% υψηλότερη από τον μέσο όρο της ομάδας των χωρών αυτών. Η Ελλάδα προμηθεύεται προς 480 δολάρια/ 1.000 κυβικά, όταν ο μέσος όρος τιμών στη Δυτική Ευρώπη είναι 390 δολ/ 1.000 κυβικά. Πρόκειται για μια διαφορά την οποία και διεκδικεί η ελληνική πλευρά ως έκπτωση μέχρι και τη λήξη της υφιστάμενης σύμβασης του 2016. Αν η ρωσική δεν κάνει ως το τέλος του χρόνου αποδεκτά τα αιτήματα της ελληνικής πλευράς, η ΔΕΠΑ έχει προαναγγείλει ότι θα προσφύγει στη διεθνή διαιτησία, (όπως είχε κάνει η γερμανική RWE που κέρδισε την προσφυγή).