Μαραθώνιος διαπραγματεύσεων Κυβέρνησης - ΕΕ για ΕΑΣ, ΛΑΡΚΟ, ΕΛΒΟ και τράπεζες

Μαραθώνιος διαπραγματεύσεων Κυβέρνησης - ΕΕ για ΕΑΣ, ΛΑΡΚΟ, ΕΛΒΟ και τράπεζες
Η αναδιάρθρωση των ΕΑΣ, ΛΑΡΚΟ και ΕΛΒΟ βρίσκεται στο επίκεντρο της συνάντησης που έχει αυτή την ώρα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών ο αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Επιτροπής Ανταγωνισμού της ΕΕ. κ. Γκερτ Κούπμαν.

Σημειώνεται πως η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ είχε ζητήσει να μπει λουκέτο στις εταιρείες, ωστόσο η κυβέρνηση διεκδικεί την εξυγίανσης εν λειτουργία των ΕΑΣ και ΕΛΒΟ.

Ειδικότερα για τα ΕΑΣ προωθείται σχέδιο διάσπασης της επιχείρησης, σε πολιτικό και στρατιωτικό τμήμα. Το πολιτικό τμήμα της επιχείρησης είναι πιθανόν να καταργηθεί, ενώ το στρατιωτικό θα διατηρηθεί υπό τον κρατικό έλεγχο. Για την ΕΛΒΟ, το σχέδιο της κυβέρνησης είναι να τοποθετηθεί άμεσα εκκαθαριστής, ώστε να ξεκινήσει τη διαγραφή χρεών και την πώληση περιουσιακών στοιχείων. Για τη ΛΑΡΚΟ η κυβέρνηση φαίνεται ότι έχει καταλήξει στην ενιαία και εν λειτουργία πώληση της εταιρείας με την πλήρη διασφάλιση των θέσεων εργασίας.

Ωστόσο, στη συνάντηση που είναι σε εξέλιξη ο κ. Κούπμαν θα γνωστοποιήσει τις τελικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού και το εάν υπάρχει σύμπνοια απόψεων με την κυβέρνηση.

Ο 47χρονος Ολλανδός αξιωματούχος της ΕΕ θα έχει εν συνεχεία σύσκεψη με στελέχη του οικονομικού επιτελείου και του ΤΧΣ για τα σχέδια αναδιάρθρωσης των ελληνικών τραπεζών. Στο επίκεντρο θα βρεθούν οι μη τραπεζικές δραστηριότητες, οι θυγατρικές των τραπεζών στα Βαλκάνια, η επιτοκιακή πολιτικών των τραπεζών, αλλά και ζητήματα σχετικά με την υπέρβαση θεμελιωδών αδυναμιών που παρουσιάζουν τα επιχειρηματικά μοντέλα των τραπεζών.