1,3 δισ. για τους αυτοκινητόδρομους

1,3 δισ. για τους αυτοκινητόδρομους
Διαβεβαιώσεις ότι κανένα έργο δεν θα χαθεί από την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ και ότι εξασφαλίζονται τα 1,2 δισ. ευρώ που απαιτούνται για την ενίσχυση των αυτοκινητόδρομων έδωσε χθες το υπουργείο Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, η αναθεώρηση των επιχειρησιακών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, η οποία θα ολοκληρωθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, εξασφαλίζει χρηματοδότηση ύψους 1,2 δισ. ευρώ για την κατασκευή των συγχρηματοδοτούμενων αυτοκινητόδρομων, καλύπτοντας με αυτό τον τρόπο το όποιο χρηματοδοτικό κενό των έργων, όπως είχε ανακοινωθεί από τον Απρίλιο. Επίσης από την αναθεώρηση εξασφαλίζονται και τα 380 εκατ. ευρώ για τα μέτρα κοινωνικής στήριξης, εκ των οποίων τα 210 εκατ. ευρώ για κοινωφελή εργασία και τα 170 εκατ. ευρώ για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς.

?Κανένα από αυτά τα έργα δεν χάνει τη χρηματοδότησή του, ενώ όσα δεν ολοκληρωθούν κατά την τρέχουσα προγραμματική περίοδο θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020.

Επίσης, στο πλαίσιο της αναθεώρησης μετακινούνται 570 εκατ. ευρώ κοινοτικής συμμετοχής από πρόγραμμα σε πρόγραμμα. Κατά περίπτωση ενισχύονται άξονες προτεραιότητας που παρουσιάζουν υψηλότερους ρυθμούς υλοποίησης και έχουν ανάγκη περισσότερων πόρων

Ανάμεσα στους στόχους της αναθεώρησης είναι η επιτάχυνση του ρυθμού απορρόφησης του ΕΣΠΑ και η διοχέτευση των κονδυλίων στην οικονομία, η κατεύθυνση πόρων για την κάλυψη κοινωνικών αναγκών και ανάσχεσης της ανεργίας και η ενίσχυση Επιχειρησιακών Προγραμμάτων και αξόνων προτεραιοτήτων που παρουσιάζουν υψηλές επιδόσεις και έχουν ανάγκη υποστήριξης με πρόσθετους πόρους.

Σήμερα η Ελλάδα κατέχει την 4η θέση μεταξύ των 27 κρατών-μελών της ΕΕ ως προς την απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων, ενώ μέχρι πριν από ένα χρόνο βρισκόταν μεταξύ της 18ης και της 20ης θέσης.