Επαναπροκήρυξη διαγωνισμών από ΔΕΠΑ για 3 νέες Εταιρείες Παροχής Αερίου

Επαναπροκήρυξη διαγωνισμών από ΔΕΠΑ για 3 νέες Εταιρείες Παροχής Αερίου
Σε επαναπροκήρυξη των διαγωνισμών για την προσέλκυση επενδυτών που θα αναλάβουν το μάνατζμεντ, την κατασκευή, λειτουργία και εκμετάλλευση των δικτύων φυσικού αερίου στις περιοχές Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας, Κεντρικής Μακεδονίας, και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, προχώρησε η ΔΕΠΑ την Πέμπτη.

Αντικείμενο του διαγωνισμού είναι η εξαγορά του 35% των μετοχών των αντίστοιχων Εταιριών Παροχής Αερίου στις τρεις γεωγραφικές περιφέρειες, ενώ η «προίκα» που δίνεται στους υποψήφιους επενδυτές προκειμένου να προχωρήσουν στην ανάπτυξη των δικτύων είναι αφενός η εκμετάλλευση των δικτύων που έχει ήδη κατασκευάσει η ΔΕΠΑ στις εν λόγω περιοχές, η τροφοδοσία των υφιστάμενων πελατών και το αποκλειστικό δικαίωμα πώλησης φυσικού αερίου για είκοσι χρόνια στην Κεντρική, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και δέκα χρόνια στη Στερεά Ελλάδα και την Εύβοια.

Η προθεσμία για υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος για προεπιλογή στους τρεις διαγωνισμούς λήγει στις 21 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με την προκήρυξη του διαγωνισμού οι ΕΠΑ θα τροφοδοτούν πελάτες με ετήσια κατανάλωση φυσικού αερίου έως 100 γιγαβατώρες, ενώ από εκεί και πάνω οι πελάτες τροφοδοτούνται απευθείας από τη ΔΕΠΑ.

Εκτιμάται ότι, μετά την ολοκλήρωση των επενδυτικών σχεδίων, τα δίκτυα διανομής φυσικού αερίου της Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας, της Κεντρικής Μακεδονίας, και της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης θα αποτελούνται από αγωγούς μήκους περίπου 500- 750 χλμ. ανά ΕΠΑ και θα διανέμουν όγκο φυσικού αερίου της τάξης των 100- 200 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως ανά ΕΠΑ.

Όσοι υποψήφιοι περάσουν το στάδιο της προεπιλογής στους διαγωνισμούς θα κληθούν να υποβάλουν προσφορές. Στους διαγωνισμούς μπορούν να συμμετάσχουν:

(α) Επιχειρήσεις Αερίου με αποδεδειγμένη εμπειρία στους τομείς προμήθειας (πώλησης) φυσικού αερίου σε τελικούς καταναλωτές ή/και κατασκευής, ανάπτυξης, λειτουργίας και διαχείρισης δικτύων διανομής φυσικού αερίου, και

(β) Ομάδες Επιχειρήσεων στις οποίες συμμετέχει μία τουλάχιστον τέτοια Επιχείρηση Αερίου, με την προϋπόθεση ότι αυτή θα διαθέτει τουλάχιστον καταστατική μειοψηφία στην εν λόγω Ομάδα Επιχειρήσεων και θα έχει τη διοίκησή της.

Η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος λήγει την 21η Οκτωβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι προηγούμενη διαδικασία προσέλκυσης επενδυτή είχε αποβεί άγονη.