Σε υψηλό διετίας ο σύνθετος ΡΜΙ ευρωζώνης

Σε υψηλό διετίας ο σύνθετος ΡΜΙ ευρωζώνης
Ανάκαμψη καταγράφεται στον ιδιωτικό κλάδο της ευρωζώνης καθώς ο σχετικός δείκτης δραστηριοτήτων ΡΜΙ διαμορφώθηκε στο καλύτερο επίπεδο της τελευταίας διετίας. Συγκεκριμένα, ο συνολικός δείκτης ΡΜΙ της Markit ενισχύθηκε τον Αύγουστο στο 51,5 από 50,5 τον προηγούμενο μήνα. Είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2011, αν και επισημαίνεται ότι η τελική ένδειξη είναι οριακά χαμηλότερη από την αρχική εκτίμηση του δείκτη στο 51,7.

"Η ανάκαμψη της ευρωζώνης φαίνεται πως είναι όλο και πιο ευρεία, με περισσότερους κλάδους και περισσότερες χώρες να βγαίνουν από την ύφεση" υποστηρίζει ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής ανάλυσης της Markit και συμπληρώνει: "Ενώ όμως, η εικόνα βελτιώνεται, τα στοιχεία εξακολουθούν να υποδεικνύουν πολύ μικρή ανάπτυξη". Ο κ. Γουίλιαμσον εκτιμά πως το ΑΕΠ της ευρωζώνης θα καταγράψει το τρίτο τρίμηνο ανάπτυξη 0,2%.

Είναι άλλωστε, σαφές από τα στοιχεία ότι ακόμη υπάρχει μεγάλο χάσμα στην πορεία μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης.

Στη Γερμανία, ο δείκτης ΡΜΙ υπηρεσιών αναρριχήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο 7 μηνών. Συγκεκριμένα, άγγιξε τον Αύγουστο το 52,8 από 51,3 τον προηγούμενο μήνα. Η αρχική ένδειξη ήταν στο 51,3. Ο σύνθετος δείκτης ΡΜΙ ενισχύθηκε στο 53,5 από 52,1 τον προηγούμενο μήνα. Η αρχική ένδειξη για τον Αύγουστο ήταν στο 53,4.

Στη Γαλλία ο ΡΜΙ υπηρεσιών ανέκαμψε στο 48,9 από 48, 6 τον Ιούλιο, ενώ η αρχική ένδειξη Αυγούστου ήταν στο 47,7. Ο συνολικός ΡΜΙ διαμορφώθηκε στο 48,8 από 48,749,.1 τον προηγούμενο μήνα. Η αρχική ένδειξη ήταν στο 47,9.

Στην Ιταλία πάντως, η συρρίκνωση των δραστηριοτήτων του ιδιωτικού κλάδου ήταν δυσμενέστερη των εκτιμήσεων. Ο δείκτης ΡΜΙ για τον κλάδο υπηρεσιών διαμορφώθηκε στο 48,8 τον Αύγουστο, ενώ η αρχική ένδειξη ήταν στο 49,4. Επισημαίνεται ότι το 50 διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση δραστηριοτήτων.