«Υψηλό» 44 μηνών για την ελληνική μεταποίηση

«Υψηλό» 44 μηνών για την ελληνική μεταποίηση
Τα στοιχεία του δείκτη PMI για τον Αύγουστο δείχνουν ότι ο ελληνικός μεταποιητικός τομέας βρίσκεται σε φάση σταθεροποίησης, σύμφωνα με την Markit.

Τα επίπεδα των νέων παραγγελιών παρέμειναν σε γενικές γραμμές αμετάβλητα σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ τα επίπεδα παραγωγής υποχώρησαν μόλις μέτρια και με το βραδύτερο ρυθμό σε διάστημα τρεισήμισι ετών. Τα επίπεδα νέων παραγγελιών εξαγωγών αυξήθηκαν για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2011. Ωστόσο, τα περιθώρια κέρδους συμπιέστηκαν, καθώς η άνοδος των τιμών εισροών επιταχύνθηκε, ενώ οι χρεώσεις υποχώρησαν.

Κατά τη διάρκεια του Αυγούστου, ο εποχικά προσαρμοσμένος δείκτης αυξήθηκε καταγράφοντας υψηλό 44 μηνών, κλείνοντας στις 48.7 μονάδες, τιμή υψηλότερη από τις 47.0 μονάδες του προηγούμενου μήνα. Το γεγονός αυτό υπέδειξε περαιτέρω επιβράδυνση του ρυθμού επιδείνωσης των επιχειρησιακών συνθηκών, σε μέτριο ρυθμό.

Σύμφωνα με την Markit, τα επίπεδα παραγωγής στα εργοστάσια των Ελλήνων κατασκευαστών εξακολούθησαν να υποχωρούν κατά τη διάρκεια της τελευταίας περιόδου της έρευνας, ενώ ο ρυθμός μείωσης εξασθένησε για δεύτερο συνεχή μήνα και ήταν ο βραδύτερος που έχει καταγραφεί από το Δεκέμβριο του 2009. Η βελτιωμένη τάση της εισροής νέων παραγγελιών, η οποία παρέμεινε στην κυριολεξία αμετάβλητη κατά τη διάρκεια του Αυγούστου σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, συνέβαλλε στα συνολικά επίπεδα της παραγωγής. Το γεγονός αυτό σήμανε το τέλος μιας περιόδου συνεχούς υποχώρησης των νέων εργασιών που ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2009.

Εντωμεταξύ, οι Έλληνες κατασκευαστές ανέφεραν ελαφρά αύξηση των εισερχόμενων νέων παραγγελιών από πελάτες του εξωτερικού. Παρότι πρόκειται μόνο για ελαφριά αύξηση, εντούτοις, αντιπροσωπεύει μια ταχεία στροφή από το σημαντικό ρυθμό μείωσης που καταγράφηκε μόλις τον προηγούμενο μήνα.

Παρότι καταγράφηκε σημαντική βελτίωση της παραγωγής και των νέων παραγγελιών κατά τη διάρκεια του Αυγούστου, τα επίπεδα απασχόλησης στα εργοστάσια των κατασκευαστών εξακολούθησαν να υποχωρούν με σταθερό ρυθμό, ο οποίος ήταν οριακά βραδύτερος από τον αντίστοιχο του Ιουλίου. Παρόλ’ αυτά, η τελευταία μείωση των επιπέδων στελέχωσης ήταν η λιγότερο σημαντική σε διάστημα 43 μηνών.

Τα επίπεδα αδιεκπεραίωτων εργασιών στα εργοστάσια των κατασκευαστών υποχώρησαν με βραδύτερο ρυθμό κατά τη διάρκεια του Αυγούστου. Μολονότι σημαντικός σε γενικές γραμμές, ο ρυθμός μείωσης ήταν ο ασθενέστερος που έχει καταγραφεί από το Σεπτέμβριο του 2008.