WSJ: Η Ελλάδα χρειάζεται τρίτο πακέτο διάσωσης για να αποπληρώσει τα πρώτα δύο

WSJ: Η Ελλάδα χρειάζεται τρίτο πακέτο διάσωσης για να αποπληρώσει τα πρώτα δύο
«Μετά από δύο πακέτα διάσωσης, η Ελλάδα χρειάζεται ακόμη περισσότερα χρήματα. Αν και αυτό κάθε άλλο παρά έκπληξη αποτελεί, η συζήτηση για το πώς θα μπορούσε να λάβει αυτά τα χρήματα μπορεί να πυροδοτήσει αναταραχή στην φαινομενικά ήρεμη Ευρωζώνη» αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η Wall Street Journal.

Τρία προβλήματα θα «κυνηγούν» τους αξιωματούχους το επόμενο διάστημα. Η Ελλάδα θα έχει έλλειψη ρευστού στο άμεσο μέλλον, θα χρειαστεί περαιτέρω βοήθεια για «κρατηθεί» μέχρι το 2016 και το χρέος της παραμένει πολύ υψηλό.

Όπως αναφέρει η WSJ, η Αθήνα καλείται να κλείσει ένα κενό σχεδόν 4 δισ. ευρώ στα οικονομικά της φέτος και το 2014, καθώς τα απογοητευτικά έσοδα από φόρους και αποκρατικοποιήσεις έχουν ανοίξει «τρύπες» στα σχέδιά της.

Θα πρέπει επίσης να βρει περισσότερα χρήματα –ξεκινώντας από το επόμενο έτος- λόγω της χειρότερης των εκτιμήσεων ύφεσης, των πενιχρών προοπτικών εξόδου στις αγορές όπως αρχικά προβλεπόταν, αλλά και ενός μη αναμενόμενου «λογαριασμού» αποπληρωμής χρέους προς τις κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο συγχρηματοδοτεί τη διάσωση της Ελλάδας, θα μπορέσει να συνεχίσει να δανείζει την Ελλάδα μόνο αν το πρόγραμμα διάσωσής της είναι «πλήρως χρηματοδοτούμενο» για τους επόμενους δώδεκα μήνες. Και από αυτό το μήνα, αυτή η προϋπόθεση δεν πληρείται.

Η πρώτη έκπληξη θα μπορούσε να προκύψει στην Αθήνα, καθώς οι Έλληνες αξιωματούχοι φοβούνται ότι η άμεση κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού θα απαιτήσει τη λήψη νέων μέτρων λιτότητας τον Οκτώβριο. Κάτι τέτοιο θα αποτελέσει δοκιμασία για την οριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία της δικομματικής πλέον κυβέρνησης συνασπισμού.

«Η αίτηση λήψης πρόσθετων λιτότητας θα μπορούσε κάλλιστα να αποδειχθεί η ‘σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι’ αυτής της κυβέρνησης» σχολιάζει ο Mujtaba Rahman, επικεφαλής ευρωπαϊκής ανάλυσης του Eurasia Group.

Και ενώ ένας Έλληνας αξιωματούχος σχολιάζει ότι θα μπορούσαν να βοηθήσουν στο κλείσιμο του χρηματοδοτικού κενού κεφάλαια που δεν χρησιμοποιήθηκαν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ένας Ευρωπαίος ανώτερος αξιωματούχος αντιτείνει ότι τα χρήματα αυτά είναι πολύ πιθανό να χρειαστούν σε μελλοντικές κεφαλαιακές «ενέσεις», πιθανότατα στις αρχές του νέου έτους.

Ο ίδιος Ευρωπαίος αξιωματούχος εξηγεί ότι το ευρωπαϊκό «κομμάτι» της ελληνικής διάσωσης που κανονικά λήγει τον Δεκέμβριο του 2014, στην πραγματικότητα αρκεί μόνο μέχρι τον επόμενο Αύγουστο. Η Ελλάδα, κατά συνέπεια, θα χρειαστεί ένα νέο πακέτο βοήθειας που θα την στηρίξει από το φθινόπωρο του 2014 έως το τέλος του 2016. Το δε πρόγραμμα του ΔΝΤ εκτείνεται έως τις αρχές του 2016.

Αξιωματούχοι των Βρυξελλών προειδοποιούν ότι δεν υπάρχει δωρεάν «γεύμα» για την Ελλάδα. Ο ίδιος αξιωματούχος σχολιάζει ότι «δεν υπάρχει ούτε μία πιθανότητα η Ελλάδα να πάρει περισσότερα χρήματα, άνευ όρων».

Σε μεγάλο βαθμό, αναφέρει η WSJ η Ελλάδα χρειάζεται ένα τρίτο πακέτο διάσωσης για να αποπληρώσει τα πρώτα δύο. Φέτος ξεκίνησε να αποπληρώνει τα δάνεια από το ΔΝΤ. Μεταξύ 2014 και 2016, θα πρέπει να αποπληρώσει μόνο προς το ΔΝΤ ένα ποσό 20,3 δισ. ευρώ.

Επιπλέον όλων αυτών, οι Κεντρικές Τράπεζες της Ευρωζώνης κατέχουν ελληνικά ομόλογα για τα οποία ζητούν να πληρωθούν στη λήξη τους, αντί να επιτρέχουν την «ανακύκλωσή» τους, όπως αναμενόταν. Έτσι η Αθήνα θα χρειαστεί να βρει 5,6 δισ. ευρώ μέχρι το 2016.

Όλα αυτά, αναφέρει ο Ευρωπαίος αξιωματούχος στην WSJ, θα τεθούν στην ατζέντα του Νοεμβρίου.