Πιέσεις της ΔΕΠΑ στη Gazprom για μείωση τιμών στο αέριο

Πιέσεις της ΔΕΠΑ στη Gazprom για μείωση τιμών στο αέριο
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διαπραγμάτευση της ΔΕΠΑ με την Gazprom για τη μείωση των τιμών του φυσικού αερίου. Την Πέμπτη, στελέχη της ρωσικής εταιρείας συναντήθηκαν στην Αθήνα με τους επικεφαλής της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, η συζήτηση θα συνεχιστεί με τις πιέσεις που ασκούνται για συμπίεση των τιμών να είναι έντονες. Δημοσιογραφικές πηγές αναφέρουν ότι σε προηγούμενη συνάντηση στη Μόσχα συμμετείχε και το υψηλόβαθμο στέλεχος της μητρικής Gazprom κ. Τσερμάνοφ, ενώ στο ραντεβού της Πέμπτης στην Αθήνα παρέστη το μεσαίο στέλεχος της Gazpromexport κ. Ονόσοφ, ο οποίος διαχειρίζεται τις προμήθειες αερίου προς τη χώρα μας.

Στην Ελλάδα οι τιμές του φυσικού αερίου είναι οι υψηλότερες σε όλη την Ευρώπη, γεγονός που παραδέχονται υψηλόβαθμα στελέχη του ρωσικού ομίλου.

Το ζήτημα της αναθεώρησης των τιμών στο φυσικό αέριο αποκτά ιδιαίτερο βάρος στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, καθώς πρόσφατα ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, στο πλαίσιο της απομόνωσης της Μόσχας από τα ενεργειακά σχέδια της ευρύτερης περιοχής, ζήτησε από τους επιχειρηματίες συμπατριώτες του να μην επενδύουν στην Ελλάδα.

Πριν από λίγο καιρό, εξάλλου, είχε προηγηθεί επιστολή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά προς το Ρώσο πρόεδρο, στην οποία αναδείκνυε σε εθνική υπόθεση το θέμα της μείωσης της τιμής προμήθειας του φυσικού αερίου.

Η συνάντηση της Πέμπτης ήταν η τέταρτη συνάντηση που πραγματοποιείται μεταξύ Gazprom και ΔΕΠΑ.

Τέλος, πριν λίγες μέρες γνωστοποιήθηκε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζει καταγγελία κατά της Gazprom για παραβίαση των όρων ανταγωνισμού. Αξιωματούχοι της Επιτροπής επεξεργάζονται ένα κείμενο ενστάσεων κατά της κρατικής εξαγωγικής μονοπωλιακής ρωσικής επιχείρησης, η οποία καλύπτει το ένα τέταρτο των αναγκών της ΕΕ σε αέριο.

Σε περίπτωση που οι δύο πλευρές, Gazprom και ΕΕ, δεν καταφέρουν να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις για τη διευθέτηση του θέματος, η καταγγελία ότι η εταιρεία έκανε κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της στην αγορά αερίου ενδέχεται να υποβληθεί επίσημα έως το τέλος του έτους. Εάν δεν έχει υπάρξει συμφωνία μέχρι τα μέσα φθινοπώρου, υπάρχει πάντα και η δυνατότητα της διεθνούς διαιτησίας.