Ελληνική αρμοδιότητα οι αποκρατικοποιήσεις καθησυχάζει η Κομισιόν

Ελληνική αρμοδιότητα οι αποκρατικοποιήσεις καθησυχάζει η Κομισιόν
Η ιδιοκτησία του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων είναι και παραμένει αρμοδιότητα της ελληνικής κυβέρνησης, καθησυχάζει ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν, μετά τα δημοσιεύματα για πρόταση του ESM για δημιουργία εταιρείας εκμετάλλευσης της δημόσιας περιουσίας στο Λουξεμβούργο με ξένους διαχειριστές.

Τέτοια πρόταση δεν έχει υιοθετηθεί ούτε από την Επιτροπή, ούτε από το Eurogroup, πρόσθεσε. Ωστόσο, τονίζοντας ότι στην επόμενη αξιολόγηση θα εξεταστούν τρόποι αποτελεσματικότερης λειτουργίας του ΤΑΙΠΕΔ, το θέμα τουλάχιστον της διαχείρισης μάλλον μένει ανοικτό.

Ειδικότερα, ερωτηθείς σχετικά, ο εκπρόσωπος του αντιπροέδρου της Κομισιόν και Επιτρόπου για τις Οικονομικές και Νομισματικές υποθέσεις και το Ευρώ, Όλι Ρεν, υπογράμμισε ότι τέτοια πρόταση δεν έχει υιοθετηθεί ούτε από την Επιτροπή, ούτε από την Ευρωομάδα (Eurogroup), αλλά ούτε και τους υπόλοιπους εταίρους στην Τρόικα.

Όπως τόνισε, ο Σάιμον Ο' Κόνορ η ιδιοκτησία του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, που είναι καθοριστικό στοιχείο στις προσπάθειες της Ελλάδας να διασφαλίσει τη χρηματοδότηση της για τη μείωση του χρέους, είναι και παραμένει αρμοδιότητα της ελληνικής κυβέρνησης και ειδικότερα της Εταιρείας Αξιοποίησης Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ).

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι στην επόμενη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος που θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες εβδομάδες θα συζητηθεί η πρόοδος των ιδιωτικοποιήσεων και το πώς μπορεί να επιταχυνθεί η όλη διαδικασία.

Νωρίτερα, το πρακτορείο ειδήσεων Reuters και η εφημερίδα Financial Times, μετέδωσαν ότι η τρόικα σχεδιάζει να πιέσει την Αθήνα από τον Σεπτέμβριο να μεταφέρει περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού δημοσίου, ειδικότερα ακίνητα, σε μια εταιρία συμμετοχών την οποία θα διαχειρίζεται η ευρωζώνη προκειμένου να επιταχυνθούν οι αποκρατικοποιήσεις.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, η διεθνής τρόικα των πιστωτών (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) πρόκειται να προτείνει στην κυβέρνηση της Ελλάδας να δημιουργηθεί μια εταιρία η οποία θα ανήκει στο ελληνικό κράτος, αλλά θα διοικείται από ξένους ειδικούς και θα έχει έδρα εκτός Ελλάδας, κάτι το οποίο είχε προταθεί για πρώτη φορά πριν από δύο χρόνια.

Η κίνηση αυτή θα στόχευε να παρακαμφθεί η γραφειοκρατία στην οποία αποδίδεται η καθυστέρηση στην εκτέλεση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και να συγκεντρωθούν χρήματα για την αποπληρωμή μέρους του χρέους της Ελλάδας, κατά το ίδιο δημοσίευμα.