Σε εταιρεία holding στο Λουξεμβούργο θέλουν οι Φινλανδοί τα ελληνικά ακίνητα

Σε εταιρεία holding στο Λουξεμβούργο θέλουν οι Φινλανδοί τα ελληνικά ακίνητα
Η Φινλανδία έχει προτείνει τα κρατικά ακίνητα της Ελλάδας να μεταφερθούν σε εταιρεία holding με έδρα το Λουξεμβούργο και να κρατηθούν ως εγγύηση για νέα δάνεια προς την Αθήνα, σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο που έχει στη διάθεσή του το Reuters.

Η πρόταση, η οποία σχεδιάστηκε τον Ιούνιο, παραμένει κεντρικό αίτημα των απαιτήσεων των Φινλανδών για διασφαλίσεις προκειμένου να χορηγηθεί περισσότερη βοήθεια προς την Ελλάδα. Ανώτατοι αξιωματούχοι της ευρωζώνης πραγματοποίησαν, μάλιστα, μια ακόμα τηλεδιάσκεψη τη Δευτέρα στην προσπάθειά τους να λύσουν το θέμα του collateral.

Αν η Φινλανδία δεν πετύχει να «περάσει» αυτό που θέλει, τότε μπορεί να αποσυρθεί από τη διάσωση της Ελλάδας, δημιουργώντας νέα προβλήματα στις αγορές, σημειώνει το Reuters.

Αν και μικρό, γύρω στα 1,4 δισ. ευρώ, το μερίδιο της Φινλανδίας στη νέα στήριξη για την Ελλάδα είναι σημαντικό διότι η πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας με ΑΑΑ αυξάνει την αξία του δεύτερου πακέτου διάσωσης ύψους 109 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκε στις 21 Ιουλίου.

Οι απαιτήσεις από το Ελσίνκι για εγγυήσεις έχουν πυροδοτήσει σειρά παρόμοιων αιτημάτων από χώρες όπως η Αυστρία, η Ολλανδία, η Σλοβενία και η Σλοβακία και απειλούν να βλάψουν την προσπάθεια της ευρωζώνης να σώσει την Αθήνα από την χρεοκοπία.

Στο έγγραφο που έχει στη διάθεσή του το Reuters, Φινλανδοί αξιωματούχοι περιγράφουν το πώς η ελληνική κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ θα εξουσιοδοτήσουν την μεταφορά περιουσιακών στοιχείων σε εταιρεία holding με έδρα το Λουξεμβούργο, που θα χρησιμοποιηθούν ως εξασφάλιση για τις χώρες που θα παράσχουν βοήθεια στην Ελλάδα.

Το ΤΑΙΠΕΔ θα κατέχει όλες τις μετοχές στην εταιρεία holding, όμως οι μετοχές θα βρίσκονται υπό την επιτήρηση ενός τρίτου μέρους. Αφού η έδρα της εταιρείας holding θα είναι στο Λουξεμβούργο, θα λειτουργεί υπό την νομοθεσία του Λουξεμβούργου.

Μια τέτοια κίνηση θα αποδεικνύονταν αμφιλεγόμενη στην Ελλάδα, όπου η κυβέρνηση έχει απορρίψει σθεναρά προτάσεις για προσφορά γης ή ποσοστών σε κρατικές εταιρείες ως εγγύηση για μελλοντικά δάνεια. Στην ουσία, θα σήμαινε πως η Ελλάδα, η οποία σχεδιάζει να συγκεντρώσει 50 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις μέχρι το 2015, χάνει την κυριαρχία της επί των εθνικών περιουσιακών της στοιχείων.

«Το ΤΑΙΠΕΔ διαχειρίζεται την Εταιρεία Holding των Ακινήτων (AHC) και μπορεί να χρησιμοποιήσει την AHC με ευέλικτο τρόπο ως όχημα για να τιτλοποιήσει, να διαχειριστεί, να αναπτύξει και να ιδιωτικοποιήσει περιουσιακά στοιχεία», αναφέρεται στο φινλανδικό σχέδιο, που φέρει ημερομηνία 23 Ιουνίου.

Η Ελλάδα, η οποία πέρασε νόμο τον Ιούνιο για την δημιουργία ενός φορέα ιδιωτικοποιήσεων που θα χειρίζεται την πώληση των δημοσίων επιχειρήσεων, έχει μέχρι στιγμής κάνει ελάχιστα βήματα για να εφαρμόσει το νόμο, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να χάσει τον στόχο που έχει συμφωνήσει με την ΕΕ και το ΔΝΤ για άντληση 1,7 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, αναφέρει το Reuters.

Εκτός από «υποθήκη» της ελληνικής περιουσίας, όπως είναι για παράδειγμα το ποσοστό στα λιμάνια, το «όχημα» του Λουξεμβούργου θα μπορούσε να απομονώσει περιουσιακά στοιχεία ώστε αυτά να μην χρησιμοποιηθούν για άλλον δανεισμό, αλλά αντιθέτως να κρατηθούν ως εξασφάλιση για τις χώρες που προσφέρουν βοήθεια.

Όπως εξηγεί το φινλανδικό έγγραφο, «εάν η αγοραία αξία των ακινήτων της AHC δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις για εξασφαλίσεις ή αν η Ελληνική Δημοκρατία κηρύξει χρεοστάσιο στις δανειακές της υποχρεώσεις προς το EFSF, η ιδιοκτησία των μετοχών υπό επιτήρηση μεταφέρονται αυτομάτως στα σχετικά κράτη-μέλη».

Το φινλανδικό σχέδιο κάνει επίσης λόγο για πιθανή τιτλοποίηση περιουσιακών στοιχείων που διακρατούνται στο Λουξεμβούργο, χρησιμοποιώντας το ρευστό που δημιουργείται για παράδειγμα από ένα αεροδρόμιο, ως εξασφάλιση για τα δάνεια.

«Η τιτλοποίηση των περιουσιακών στοιχείων θα καταστήσει τόσο την αποτίμηση όσο και την ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων πολύ ευκολότερη», αναφέρουν οι συγγραφείς του απόρρητου εγγράφου, το οποίο έχει κυκλοφορήσει στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης ως "non-paper".

Η πρόταση είναι μεταξύ αυτών που συζητούν στις πρόσφατες τηλεδιασκέψεις τους οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης προκειμένου να καταλήξουν σε κάποια συμφωνία ως προς το πώς μπορούν να δοθούν εγγυήσεις στη Φινλανδία, και ενδεχομένως σε άλλα κράτη-μέλη, ως αντάλλαγμα για νέα δάνεια.