WSJ: Σπεύδουν να υποβαθμίσουν τις προσδοκίες για νέο κούρεμα

WSJ: Σπεύδουν να υποβαθμίσουν τις προσδοκίες για νέο κούρεμα
Γερμανοί και Έλληνες αξιωματούχοι έσπευσαν το Σαββατοκύριακο να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις γύρω από τη φημολογία περί νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, μετά τις ανησυχίες που πυροδότησαν οι δηλώσεις του Γερμανού ΥΠΟΙΚ για τις νέες δανειοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας.

Όπως επισημαίνεται, η προοπτική νέας βοήθειας προς την Ελλάδα έχει αναδειχθεί σε «καυτή πατάτα» για την γερμανική κυβέρνηση, ένα μήνα πριν την εκλογική αναμέτρηση του Σεπτεμβρίου. Και ενώ η ανάγκη για τρίτο πακέτο στήριξης μοιάζει εξαιρετικά πιθανή, οι Γερμανοί αξιωματούχοι επιμένουν πως αυτό δεν θα συνοδευτεί από νέα ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Σε ομιλία του κατά την διάρκεια εκδήλωσης την Κυριακή, ο Wolgang Schaeuble προειδοποίησε ακόμα και η δημόσια συζήτηση γύρω από αυτό το ενδεχόμενο είναι αντιπαραγωγική.

Μια τέτοια συζήτηση θα οδηγούσε σε αναζωπύρωση της κρίσης εμπιστοσύνης στο ευρώ, την οποία δόξα τω Θεό, έχουμε ξεπεράσει», δήλωσε χαρακτηριστικά π Γερμανός ΥΠΟΙΚ. Ο ίδιος, ωστόσο, πρόσθεσε πως είναι εξαιρετικά πιθανό ένα νέο πακέτο για την Ελλάδα μόλις ολοκληρωθεί το τρέχον πρόγραμμα στα μέσα του επόμενου έτους.
Σημειώνεται ότι τη φημολογία περί νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους πυροδότησαν οι δηλώσεις του κ. Schaeuble την προηγούμενη εβδομάδα για τρίτο πακέτο στην Ελλάδα. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ωστόσο, έσπευσαν να διευκρινίσουν πως καμία απόφαση δεν πρόκειται να ληφθεί μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους οπότε λήγει το τρέχον πρόγραμμα βοήθειας και οι συζητήσεις θα γίνουν σε νέα βάση, αφού αναμένεται πρωτογενές πλεόνασμα για φέτος.

Το δημοσίευμα αναφέρεται επίσης και στις δηλώσεις το Έλληνα υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, ο οποίος απέκλεισε το ενδεχόμενο νέου κουρέματος των ελληνικών ομολόγων, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων βρίσκεται στα χέρια του επίσημου τομέα.