Μερική αναδίπλωση ΥΠΟΙΚ για τον νέο ΚΦΕ

Μερική αναδίπλωση ΥΠΟΙΚ για τον νέο ΚΦΕ
Ανέκρουσε πρύμναν το υπουργείο Οικονομικών σε σχέση με ορισμένες από τις επίμαχες διατάξεις που περιελάμβανε το σχέδιο νόμου του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος που είχε θέσει προ μίας εβδομάδας σε δημόσια διαβούλευση.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και τον νέο ΚΦΕ, σε σχέση με το αρχικό σχέδιο νόμου:

-Επανέρχεται η έκπτωση 1,5% στην παρακράτηση φόρου για τους μισθωτούς-συνταξιούχους

-Επανέρχεται στο 20%(από 25% στο αρχικό ν/σ) ο συντελεστής φορολόγησης για το κλιμάκιο αποζημίωσης σε περίπτωση απόλυσης από τις 100.000 έως τις 150.000 ευρώ.

-Για όσους φορολογούμενους προκύπτει διαφορά μεταξύ τεκμαρτού και δηλωμένου εισοδήματος, η φορολόγηση θα γίνεται με βάση την κλίμακα φορολογίας των μισθωτών και των ελευθέρων επαγγελματιών αντίστοιχα.

-Εξακολουθούν να θεωρούνται προστατευόμενα μέλη οι φοιτητές ηλικίας έως 25 ετών.

Σε ό,τι αφορά τις άλλες προβλέψεις του πολυνομοσχεδίου, αυξάνεται από 1η Αυγούστου του 2013, από το 2 τοις χιλίοις στο 3,5 τοις χιλίοις ο φόρος στην πώληση μετοχών εισηγμένων στο ΧΑ(επί της αξίας των πωλούμενων μετοχών).

Παράλληλα, ξεκαθαρίζεται ότι θα διατηρηθεί στο 55% η προκαταβολή φόρου για τις ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες εταιρίες, ενώ καταργείται το μέτρο της συλλογής αποδείξεων. Επίσης, εν όψει του μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και για να καλυφθεί μέρος από πιθανή απώλεια εσόδων, επιβάλλεται φόρος πολυτελούς διαβίωσης για όσους έχουν ΙΧ άνω των 1.929 κ.ε., πισίνα ή αεροσκάφος.

Επιπλέον, όπως προβλεπόταν και στο αρχικό νομοσχέδιο, καταργείται ο συμπληρωματικός φόρος 1,5% για εισόδημα από εκμίσθωση κατοικιών επιφάνειας έως 300 τ.μ. και 3% για το εισόδημα από εκμίσθωση επαγγελματικών χώρων και κατοικιών άνω των 300 τ.μ. Ως δημοσιονομικό αντιστάθμισμα, αυξάνεται στο 11% ο χαμηλότερος συντελεστής φορολόγησης για εισόδημα από ενοίκιο ακίνητης περιουσίας μέχρι 12.000 ευρώ, ενώ ο μεγαλύτερος συντελεστής για εισοδήματα από ενοίκια πάνω από 12.000 ευρώ θα φθάσει στο 33%.