Αναδυόμενη αγορά οι εταιρείες ενεργειακών υπηρεσιών στην Ελλάδα

Αναδυόμενη αγορά οι εταιρείες ενεργειακών υπηρεσιών στην Ελλάδα
Αναδυόμενη θεωρείται στην Ελλάδα η αγορά των εταιρειών ενεργειακών υπηρεσιών, οι οποίες θεσμοθετήθηκαν με υπουργική απόφαση πριν από περίπου δύο χρόνια. Στη διημερίδα «Η ανάπτυξη που θέλουμε», που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα, αναφέρθηκε ότι οι συγκεκριμένες εταιρείες συμβάλλουν στην μείωση του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων και την αύξηση της απασχόλησης.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση της Zero Energy Building, μία από τις πρώτες εταιρείες ενεργειακών υπηρεσιών που ιδρύθηκαν στην Ελλάδα επισημαίνεται ότι:

«Στη μείωση του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων, την αύξηση της απασχόλησης, αλλά και την ενίσχυση της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης ως εργαλείο marketing μπορεί να συμβάλλει η αναδυόμενη στη χώρα μας αγορά των Εταιρειών Ενεργειακών Υπηρεσιών.

Το επιχειρηματικό μοντέλο των Εταιρειών Ενεργειακών Υπηρεσιών (ESCOs) μπορεί να αναπτυχθεί στην Ελλάδα με την εφαρμογή της Χρηματοδότησης από Τρίτους, μέσω μιας σύμπραξης κεφαλαίων ξένων επενδύσεων και του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος. Απαραίτητη προϋπόθεση για να αποτελέσει επενδυτικό κίνητρο το υφιστάμενο και μελλοντικό κτιριακό απόθεμα είναι η εγκυρότητα των ΕΕΥ καθώς και η ενίσχυση της εμπορικής αξίας των κτιρίων μέσω της Περιβαλλοντικής Πιστοποίησης κτιρίου από διεθνείς αναγνωρισμένες μεθόδους και οργανισμούς.

Τα παραπάνω ανέφερε μεταξύ άλλων, ο κ. Άρης Παπαδόπουλος , Διευθύνων Σύμβουλος της ΖΕΒ ΑΕΕΥ κατά τη διάρκεια του forum με τίτλο «Η Ανάπτυξη που θέλουμε», που πραγματοποιήθηκε το διήμερο 2-3 Ιουλίου στην Αθήνα με τη συνεργασία της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της ΕΕ, του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων, του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, του ΙNVEST IN GREECE, καθώς επίσης σειράς σημαντικών επιχειρηματικών και επιστημονικών φορέων.