Τμηματική εκταμίευση της δόσης για την Ελλάδα

Τμηματική εκταμίευση της δόσης για την Ελλάδα
Σε κομμάτια αποφάσισαν να σπάσουν τη δόση οι Ευρωπαίοι δίνοντας στην Ελλάδα ποσό 6,8 δισ. ευρώ μέχρι τον Οκτώβριο και υπό την προϋπόθεση ότι θα καλυφθούν συγκεκριμένα προαπαιτούμενα, μεταξύ των οποίων (τον Ιούλιο) η οριστικοποίηση της κινητικότητας και ο Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος.

Τα ποσά αναλύονται ως εξής:

* Καταβολή 2,5 δισ. ευρώ από τις χώρες της ευρωζώνης (EFSF) τον Ιούλιο και επιπλέον 0,5 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο.

* Η Ελλάδα θα λάβει από τις κεντρικές τράπεζες (κέρδη από το πρόγραμμα SMP) 1,5 δισ. ευρώ τον Ιούλιο και επιπλέον 0,5 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο.

* Το ΔΝΤ θα συνεδριάσει στις 29 Ιουλίου για να εγκρίνει το 1,8 δισ. ευρώ που του αναλογεί.

Ο επικεφαλής του Eurogroup Ντάισελμπλουμ σημείωσε ότι η απόφαση για την εκταμίευση των 6,8 δισ. στηρίχθηκε στα στοιχεία που υπήρχαν από το Μαϊο για τις ανάγκες χρηματοδότησης της χώρας.

Ικανοποιημένος με την απόφαση του Eurogroup για εκταμίευση 6,8 δισ. ευρώ δήλωσε αξιωματούχος του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών, προσθέτοντας ωστόσο ότι η χώρα προσέβλεπε στην έγκριση επιπλέον 1,8 δισ. ευρώ.

"Η απόφαση του Eurogroup είναι ικανοποιητική και σε γενικές γραμμές αυτό που περιμέναμε" σημείωσε ο αξιωματούχος στο Reuters.

"Θα θέλαμε να λάβουμε περίπου 1,8 δισ. ευρώ επιπλέον. Τα χρήματα αυτά, το τελευταίο μέρος της χρηματοδότησης από την ευρωζώνη για το το 2013, θα μεταφερθούν τώρα πιθανότατα για τον Νοέμβριο ή αργότερα, λόγω των εκλογών στη Γερμανία" ανέφερε.

O Γιάννης Στουρνάρας σύμφωνα με το MNI δήλωσε ότι το δημοσιονομικό κενό στον τομέα της υγείας έχει καλυφθεί. O Υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ελληνική Bουλή θα εγκρίνει το νομοσχέδιο με τις μεταρρυθμίσεις, ενώ χαρακτήρισε "δύσκολη" την επίτευξη της συμφωνίας.

Ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού μηχανισμού σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, δήλωσε ότι εκτός από τα 3 δισ. ευρώ που αναμένεται να εκταμιευτούν προς την Ελλάδα μετά την απόφαση του Eurogroup τη Δευτέρα, η χώρα έχει ήδη λάβει από τον μηχανισμό 131 δισ. ευρώ, από το σύνολο των 145 δισ. ευρώ που δικαιούται.