Σιγουριά στο ΥΠΟΙΚ για πλεόνασμα το 2013

Σιγουριά στο ΥΠΟΙΚ για πλεόνασμα το 2013
Πεπεισμένος ότι η Ελλάδα, στο τέλος του χρόνου, θα ανακοινώσει πλεόνασμα, εμφανίζεται ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας. Με όποιον συνομιλεί το τελευταίο διάστημα, όταν έρχεται προς συζήτηση το συγκεκριμένο ζήτημα, ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου είναι ξεκάθαρος: «Δεν γνωρίζω πόσο ακριβώς θα είναι αυτό το πλεόνασμα, αλλά ότι θα το πετύχουμε, θα πρέπει να το θεωρείτε σχεδόν δεδομένο».

Αν αυτή η υπουργική αισιοδοξία επιβεβαιωθεί στην πράξη, τότε θα πρέπει να αναμένεται με σχεδόν σιγουριά η επιστροφή της χώρας στις ελεύθερες αγορές κεφαλαίων έως τον ερχόμενο Ιούνιο. Κι αυτό γιατί μια τέτοια εξέλιξη θα σηματοδοτήσει την πλήρη ικανοποίηση των κοινοτικών απαιτήσεων από ελληνικής πλευράς. Αυτό με τη σειρά του θα προκαλέσει μεγάλη αισιοδοξία της αγοράς για το Greecovery και αναμένεται ότι θα αποτυπωθεί άμεσα στα spreads των ομολόγων.

Αυτό είναι και το "μυστικό" της επιτυχίας. Αν στο 10ετές ομόλογο της Ελλάδας, του χρόνου τέτοιο καιρό, έχει σπάσει προς τα κάτω το τείχος των 400 μονάδων βάσης, τότε η ελληνική οικονομία θα μπορεί και πάλι να δανείζεται ελεύθερα. Με όλα τα θετικά βεβαίως που συνεπάγεται κάτι τέτοιο για την ελληνική οικονομία...