Κυρ. Μητσοτάκης: Αυξάνονται κατά 8% τα αναπηρικά επιδομάτα

Κυρ. Μητσοτάκης: Αυξάνονται κατά 8% τα αναπηρικά επιδομάτα

Μηδενικό πρωτογενές έλλειμμα για το 2022, ανακοίνωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας - Ντόναχιου σε Μητσοτάκη: Συγχαρητήρια για την πορεία της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια

Την αύξηση των αναπηρικών επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ κατά 8% ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στην εκδήλωση με θέμα: «Ελληνική Οικονομία: Ανθεκτικότητα – Πρόοδος – Προοπτική» ως «τελευταία συμβολική κίνηση της παρούσας κοινοβουλευτικής θητείας»

Εκδήλωση του Υπουργείου Οικονομικών με θέμα «Ελληνική Οικονομία: Ανθεκτικότητα-Πρόοδος-Προοπτική»

Ολόκληρη η ομιλία του πρωθυπουργού:

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του με τα διδάγματα του Δαρβίουν ότι «επιβιώνει εκείνος που προσαρμόζεται καλύτερα στις αλλαγές» τονίζοντας ότι «αυτό συνοψίζει την εξέλιξη της πορείας της ελληνικής οικονομίας. Σε λιγότερο από 45 μήνες και παρά τις προκλήσεις ο τόπος μας κατάφερε να συμβαδίσει με το διεθνές περιβάλλον. Κατάφερε να κάνει άλματα τα βήματά του ώστε να κερδίσει τις εντυπώσεις και να αποτελεί την ευχάριστη έκπληξη της Ευρώπης»

Όπως είπε «το 2019 κάναμε μια νέα αρχή και έκτοτε έχουμε εκτινάξει εξαγωγές και επενδύσεις. Το κλείσιμο του 2022 μας βρίσκει με τη δεύτερη ισχυρότερη ανάπτυξη στην Ευρωζώνη. Σε συνδυασμό με τις επιδόσεις του τουρισμού είμαστε αισιόδοξοι ότι θα μας βοηθήσει να αντέξουμε παρά τις διεθνείς αναταράξεις»

«Ο δείκτης του ΑΕΠ δεν είναι αυτοσκοπός. Γι' αυτό είναι τόσο σημαντικό ότι δημιουργήθηκαν 340.000 νέες θέσεις εργασίας και μειώσαμε την ανεργία κατά 7%» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός απαριθμώντας ότι «οι εργαζόμενοι είδαν τον κατώτατο μισθό να αυξάνεται τρεις φορές και να έχει φτάσει τα 780 ευρώ. Οι συνταξιούχοι είδαν για πρώτη φορά μόνιμες αυξήσεις κατά σχεδόν 8% μετά από 12 χρόνια. Πι πιο ευάλωτοι είδαν την πολιτεία δίπλα τους σε κάθε δυσκολία»

«Όλα αυτά δεν έγιναν σε κενό. Συνέβησαν ενώ η χώρα αντιμετώπιζε την πανδημία του κορωνοϊού, την υβριδική εισβολή στα σύνορά της, την διαρκώς επιθετική συμπεριφορά των γειτόνων της. Οι λύσεις που προωθήσαμε δεν ήταν ούτε προφανείς, ούτε εύκολες. Όμως πιστεύω ότι τα αποτελέσματα μας δικαιώνουν» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Αφού, δε, υπενθύμισε ότι «η εθνική οικονομία τα 4 χρόνια αναβαθμίστηκε 12 φορές» πρόσθεσε ότι «βρίσκεται ένα βήμα πριν την επενδυτική βαθμίδα» και συμπλήρωσε: «Συμμερίζομαι την αισιοδοξία του προέδρου του Eurogroup. Eφόσον από τις εκλογές προκύψει ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα μέσα στο 2023»

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στον πληθωρισμό λέγοντας ότι «συμπιέζει τα εισοδήματα αλλά είναι αισθητά κάτω σε σχέση με την ευρωζώνη» και κάλεσε όλους να κρατήσουν το γεγονός ότι «η Ελλάδα εξέδωσε επιτυχώς 5ετες ομόλογο μια ημέρα μετά την προκήρυξη των εκλογών απόδειξη ότι η διεθνής κοινότητα εμπιστεύεται το παρόν και το μέλλον της χώρας».

«Δεν έγιναν όλα αυτά με το πάτημα ενός κουμπιού. Το 2019 δεν είχα υποσχεθεί θαύματα αλλα σας είχε παριγράψει ένα όραμα και είχα υποσχεθεί σκληρή δουλειά. Είχα περιγράψει την οικονομική πολιτική ως ένα τρίγωνο με πρώτη πλευρά τις τολμηρές μεταρρυθμίσεις» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και εξήγησε:

«Η δεύτερη πλευρά αφορούσε την αλλαγή στο δημοσιονομικό μείγμα μετά την ιδεοληπτική αντίληψη της υπερφορολόγησης της εργατικής τάξης από την προηγούμενη κυβέρνηση. Υποσχεθήκαμε ότι θα μειώσουμε φόρους και τους μειώσαμε. Ακολουθήσαμε μια ευέλικτη και αναπτυξιακή φορολογική πολιτική χωρίς να κινδυνεύσει η δημοσιονομική σταθερότητα».

Ειδικά, δε, για το πρωτογενές έλλειμμα του 2022 με αφορμή τις αναφορές του Χρήστου Σταϊκούρα, είπε ότι «θα είναι πολύ χαμηλότερο του αναμενομένου και ισχύει η δέσμευση το 2023 η χώρα θα παράξει πρωτογενές πλεόνασμα».

«Η τρίτη πλευρά ήταν η εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος. Όλες οι τράπεζες είναι θωρακισμένες από τις διεθνείς αναταράξεις. Κανείς δεν θα μπορούσε να προβλέψει ότι κλυδωνίζονται τράπεζες στην Ελβετία και οι δικές μας να έχουν υψηλή κεφαλαιοποίηση» συνέχισε ο πρωθυπουργός.


Όπως είπε «όλα αυτά αποτελούν ενδείξεις ότι η χώρα δεν είναι πρόβλημα αλλά μέρος της λύσης της ευρωπαϊκής εξέλιξης και δεν είναι τυχαίο ότι η Ελλάδα σήμερα προσελκύει επενδύσεις από όλο τον κόσμο και από εταιρείες κολοσσούς όπως η Microsoft, Amazon, Google».

«Κακά τα ψέματα οι δείκτες για τους οποίους μιλήσαμε σήμερα αφορούν όσους ξέρουν να μεταφράζουν αριθμούς και την μεγάλη εικόνα της οικονομίας. Αυτό που έχει σημασία είναι να καταλάβει ο πολίτης ότι βελτίωνεται και η δική του θέση. Παρά τα λάθη το αναγνωρίζουν καλόπιστα οι Ελληνίδες και οι Έλληνες. Η κυβέρνηση κράτησε όρθια την παραγωγή και την κατανάλωση μέσα στις κρίσεις. Οι εργαζόμενοι θυμούνται ότι ήταν το κράτος που προστάτευσε τις θέσεις εργασίας και ανέλαβε το κόστος της μισθοδοσίας τους. Οι πολίτες βλέπουν το πλεόνασμα του πλούτου να επιστρέφει στο εισόδημά τους» συνέχισε στο ίδιο μήκος κύματος ο κ. Μητσοτάκης.

Ανακοίνωσε, μάλιστα, άμεση αύξηση κατά 8% των αναπηρικών επιδομάτων λέγοντας: «Η ανάπτυξη πρέπει να διευρύνει συνολικά τον δημόσιο πλούτο και το μέρισμα να μεταφράζεται σε καλύτερες αμοιβές και προστασία για τους ευάλωτους. Έχουμε αποδείξει την φροντίδα για τους πιο ευάλωτους και ξέροντας΄οτι οι αναπηρικές συντάξεις αυξήθηκαν η αλήθεια είναι ότι δεν τις ακολούθησαν τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ. Γι' αυτό ως τελευταία συμβολική πράξη της παρούσας κοινοβουλευτικής θητείας αποφάσισα την άμεση αύξηση κατά 8% στα αναπηρικά επιδόματα ενισχύοντας 200.000 συμπολίτες μας»

«Οι συμπολίτες έχουν βιώσει τη μετάβαση από τον λαϊκισμό στον ρεαλισμό. Θα κρίνουν και θα συγκρίνουν όσα είπαμε σήμερα. Με ορόσημο την Κυριακή 21 Μαίου όταν ενωμένοι οι Ελληνίδες και οι Έλληνες θα δώσουν δεύτερη ισχυρή εντολή στην προκοπή ώστε η αυτοδύναμη Ελλάδα να προχωρήσει όπως της αξίζει σταθερά τολμηρά και μόνο μπροστά όπως της αξίζει» κατέληξε ο πρωθυπουργός

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ