Η Γερμανία κρατάει ανοικτά τα πυρηνικά εργοστάσια
Σε λειτουργία μέχρι τον Απρίλιο του 2023 τα τρια πυρηνικά εργοστάσια
Η Γερμανία σχεδιάζει να παρατείνει τη διάρκεια ζωής των τριών εναπομεινάντων πυρηνικών σταθμών της έως τα μέσα Απριλίου 2023, καθώς η κυβέρνηση του καγκελάριου Όλαφ Σολτς επιδιώκει να αμβλύνει τις επιπτώσεις μιας άνευ προηγουμένου ενεργειακής κρίσης.
Ο Σολτς ανέτρεψε τον υπουργό Ενέργειας Ρόμπερτ Χάμπεκ, του οποίου το Κόμμα των Πρασίνων είχε ψηφίσει κατά της επέκτασης της πυρηνικής ενέργειας κατά τη διάρκεια συνεδρίου του κόμματος το Σαββατοκύριακο.
Η απόφαση έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει να αποφευχθεί μια ενεργειακή κρίση κατά τους χειμερινούς μήνες, καθώς η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αγωνίζεται να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο. Τερματίζει μια αντιπαράθεση μεταξύ των Πρασίνων, οι οποίοι είναι ιδεολογικά αντίθετοι στην πυρηνική ενέργεια, και των φιλικών προς τις επιχειρήσεις Ελεύθερων Δημοκρατών, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η Γερμανία θα πρέπει να χρησιμοποιήσει όλη τη διαθέσιμη παραγωγική ικανότητα για να αντιμετωπίσει την κρίση.
«Είναι προς το ζωτικό συμφέρον της χώρας μας και της οικονομίας της να διατηρήσουμε όλη την ικανότητα παραγωγής ενέργειας αυτόν τον χειμώνα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ, ο οποίος είναι επίσης πρόεδρος των Ελεύθερων Δημοκρατών. Ο καγκελάριος έδωσε τώρα σαφήνεια».
Ο Χάμπεκ, ο οποίος είναι επίσης υπεύθυνος για την ενέργεια στο υπουργικό συμβούλιο, είχε αρχικά προγραμματίσει να λειτουργήσουν μόνο δύο από τα τρία εναπομείναντα εργοστάσια μέχρι τον Απρίλιο το αργότερο, το Isar 2 της EON SE και το Neckarwestheim 2 της EnBW AG, τα οποία βρίσκονται και τα δύο στη νότια Γερμανία. Ο Λίντνερ πίεσε ώστε και οι τρεις να λειτουργήσουν μέχρι το 2024, συμπεριλαμβανομένης μιας εγκατάστασης στο Emsland στο βόρειο κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας που λειτουργεί από την RWE AG.
Η Γερμανία συμφώνησε να καταργήσει σταδιακά την πυρηνική ενέργεια μετά την καταστροφή της Φουκουσίμα το 2011, αλλά η κυβέρνησή του Σολτς δέχεται αυξανόμενες πιέσεις να ενισχύσει εναλλακτικές πηγές ενέργειας που δεν χρησιμοποιούν ακριβό φυσικό αέριο.
Παρόλο που οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου της Γερμανίας είναι γεμάτες κατά περισσότερο από 95%, ο διαχειριστής του δικτύου προειδοποίησε ότι μπορεί να μην είναι αρκετό για να αντιμετωπίσει τη χειμερινή ζήτηση.