Στο κόκκινο η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη, ανάγκη για άμεσες λύσεις

Οι υπουργοί Ενέργειας θα συζητήσουν ανώτατα όρια τιμών και μέτρα ρευστότητας Οι επιχειρήσεις απαιτούν ταχεία δράση της ΕΕ για να αποφευχθεί ο κίνδυνος κλεισίματος

Στο κόκκινο η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη, ανάγκη για άμεσες λύσεις

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταστρώνει μια σειρά ριζοσπαστικών σχεδίων για να τιθασεύσει τις ανεξέλεγκτες τιμές της ενέργειας και να κρατήσει τα φώτα αναμμένα σε ολόκληρη την ήπειρο, αλλά οι κυβερνήσεις σε ολόκληρη την περιοχή θα πρέπει να βρουν κοινό έδαφος και γρήγορα.

Καθώς οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ συγκεντρώνονται στις Βρυξέλλες σήμερα, θα επιδιώξουν να κάνουν τα πρώτα πολιτικά βήματα για τρόπους για να αποτρέψουν τη διακοπή της παροχής φυσικού αερίου από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, προκαλώντας δελτίο, μπλακ άουτ ή ακόμη και κοινωνική αναταραχή. Αλλά καθώς προσπαθούν να παραμείνουν ενωμένοι, οι κυβερνήσεις πρέπει επίσης να διασφαλίσουν ότι η επείγουσα παρέμβασή τους δεν θα προκαλέσει χάος στις αγορές ενέργειας και δεν θα κάνει τα πράγματα ακόμη χειρότερα.

Η πρόκληση είναι να βρεθούν λύσεις που μπορούν να εφαρμοστούν σε ολόκληρη την περιοχή και να εξακολουθούν να ταιριάζουν σε κάθε μία από τις οικονομίες των 27 κρατών μελών και τα εθνικά συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας, τα οποία τροφοδοτούνται από διαφορετικές πηγές ενέργειας.

Πριν από την έκτακτη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες, οι διπλωμάτες συνέκλιναν σε ορισμένα γενικά θέματα, την ανάγκη να σπάσει η εξάρτηση των τιμών ενέργειας από το φυσικό αέριο και να βοηθήσουν στην ενίσχυση της ρευστότητας στον ενεργειακό τομέα, αλλά παραμένουν βαθιά διχασμένοι σχετικά με το τι ακριβώς πρέπει να γίνει και πώς. Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον αρκετές εβδομάδες.

Η Ευρώπη πσρόλα αυτά δεν μπορεί να περιμένει πολύ.

Ο Βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρόο απηύθυνε ακόμη πιο αυστηρή προειδοποίηση, λέγοντας ότι η Ευρώπη δεν έχει την πολυτέλεια μιας συζήτησης που διαρκεί δύο μήνες.

«Λίγες εβδομάδες σαν κι αυτή και η ευρωπαϊκή οικονομία θα μπει σε μια τελεία και παύλα. Η ανάκαμψη από αυτό θα είναι πολύ πιο περίπλοκη από την παρέμβαση στις αγορές φυσικού αερίου σήμερα», δήλωσε την Πέμπτη σε συνέντευξή του στο Bloomberg News. «Ο κίνδυνος αυτού είναι η αποβιομηχάνιση και ο σοβαρός κίνδυνος θεμελιωδών κοινωνικών αναταραχών».

Η ταχύτητα δεν ήταν ποτέ η δύναμη της ΕΕ. Ακόμη και τα γρήγορα μέτρα απαιτούν τουλάχιστον δύο γύρους διαπραγματεύσεων μεταξύ εκπροσώπων της κυβέρνησης πριν εγκριθούν από τους υπουργούς, μεταφραστούν στις 24 γλώσσες της ΕΕ και δημοσιευθούν.

Η βρίσκεται ακριβώς στα πολύ πρώιμα στάδια της κατάρτισης σχεδίων. Λεπτομερή μέτρα για τον περιορισμό των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης δεν έχουν ακόμη αποκαλυφθεί. Τα περισσότερα θα έρθουν αφού η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πραγματοποιήσει την ετήσια ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 14 Σεπτεμβρίου στο Στρασβούργο της Γαλλίας.

Η Φινλανδή πρωθυπουργός Σάνα Μάριν δήλωσε στο κοινοβούλιο την Πέμπτη ότι μια συμφωνία για το σχέδιο επέμβασης έκτακτης ανάγκης θα χρειαστεί επίσης τη συμμετοχή των αρχηγών κυβερνήσεων. Οι ηγέτες της ΕΕ έχουν προγραμματιστεί να συγκεντρωθούν για μια άτυπη συνάντηση στην Πράγα στις 6-7 Οκτωβρίου, ενώ μια άλλη σύνοδος κορυφής έχει προγραμματιστεί στις Βρυξέλλες στις 20-21 Οκτωβρίου.

Η συνάντηση των υπουργών Ενέργειας την Παρασκευή θα είναι η πρώτη ευκαιρία για τα κράτη μέλη της ΕΕ να αξιολογήσουν πόσο μακριά βρίσκονται στις μεγαλύτερες προκλήσεις.

Ένα βήμα που μπορεί να επιτευχθεί ταχύτερα είναι μια πρόταση για την άμβλυνση της αυξανόμενης πίεσης στις αγορές ενέργειας που προκαλείται από τις αυξανόμενες απαιτήσεις εξασφαλίσεων, με τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να αντιμετωπίζουν μη βιώσιμες κλήσεις περιθωρίου.

Η ΕΕ σχεδιάζει επίσης να συζητήσει την ιδέα των υποχρεωτικών στόχων για τη μείωση της χρήσης ενέργειας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ