Βουλή: Ψηφίσθηκε από την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων το ν/σ «Δουλειές Ξανά»

 Βουλή: Ψηφίσθηκε από την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων το ν/σ «Δουλειές Ξανά»

 

Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε η ΝΔ. Καταψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ2

 

Ολοκληρώθηκε η επεξεργασία του νομοσχεδίου «Δουλειές Ξανά» στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής. Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε η ΝΔ. Καταψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25. Επιφύλαξη για την Ολομέλεια δήλωσαν το Κίνημα Αλλαγής και η Ελληνική Λύση.O υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κλείνοντας τη συζήτηση, παρότρυνε την αντιπολίτευση, να συνεχίσει την κριτική της στο ίδιο μοτίβο, και μάλιστα «η κυβέρνηση της είναι ευγνώμων γι΄αυτό», διότι «εκτίθεται, δείχνει την κοινωνική της απομόνωση, δείχνει έναν φανατισμό άνευ προηγουμένου, πηγαίνοντας κόντρα σε μια σειρά από αυτονόητες ρυθμίσεις, ρυθμίσεις της κοινής λογικής».

Απαντώντας στις επικρίσεις ότι με το νομοσχέδιο «διαλύεται ο ΟΑΕΔ», ο Κωστής Χατζηδάκης αναρωτήθηκε πώς μπορεί να οδηγούν στην υποβάθμιση του ΟΑΕΔ, τα νέα ψηφιακά εργαλεία, το ψηφιακό μητρώο, η ψηφιακή κάρτα της δημόσιας υπηρεσίας απασχόλησης. «Εσείς είστε κόμματα του 19ου αιώνος; Δικαίωμα σας», είπε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση και αναρωτήθηκε αν ίσως συνιστά υποβάθμιση και διάλυση του ΟΑΕΔ ο εκσυγχρονισμός της στεγαστικής του πολιτικής, με την αξιοποίηση του αποθεματικού του ύψους 1,5 δισ. ευρώ, το οποίο επί χρόνια έμενε αναξιοποίητο.

Καθώς στη συζήτηση που προηγήθηκε, υπήρξαν βουλευτές που επικαλέστηκαν το παράδειγμα της κυβέρνησης Ισπανίας που αξιοποιεί κονδύλια ύψους 1 δισ. ευρώ, προκειμένου να στηρίξει τη στεγαστική πολιτική, ο κ. Χατζηδάκης κάλεσε όλες τις πλευρές να αναλογιστούν πως σήμερα η Ελλάδα, μια χώρα με πληθυσμό 4 φορές μικρότερο από της Ισπανίας, αξιοποιεί 1,5 δισ. ευρώ, για να στηρίξει την στεγαστική πολιτική και μάλιστα σε συνδυασμό με ευρωπαϊκές πρακτικές όπως είναι το επίδομα επιτοκίου, το επίδομα ενοικίου ή και με το να μπορείς, στην αρχή, να πληρώνει φθηνό ενοίκιο και στη συνέχεια να μπορείς να αγοράζεις το σπίτι, δηλαδή «μια σειρά ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό της στεγαστικής πολιτικής», ρυθμίσεις που «αγκαλιάζουν το εργατικό δυναμικό της χώρας και ιδιαίτερα τους νέους».

«Είναι διάλυση του ΟΑΕΔ όταν υπερδεκαπλασιάζονται τα κονδύλια που θα χρησιμοποιεί ο ΟΑΕΔ, από τούδε και στο εξής; Πώς στο καλό διαλύεται ένας Οργανισμός όταν ο προϋπολογισμός του, τα κονδύλια τα οποία θα αξιοποιεί από την ΕΕ, θα υπερδεκαπλασιαστούν; Τι είδους διάλυση και απαξίωση είναι που επιδιώκει η κυβέρνηση;», επέμεινε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Αναφερόμενος στις νέες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για την κατάρτιση, ρυθμίσεις δηλαδή που καταγγέλλονται από την αντιπολίτευση ότι στόχο έχουν την περαιτέρω ενίσχυση των κερδών γνωστών ομίλων, ο Κωστής Χατζηδάκης επισήμανε ότι ένα από τα σημαντικά προβλήματα στην ελληνική αγορά εργασίας, είναι οι δεξιότητες, και όλοι οι Οργανισμοί συστήνουν να στηριχθούν οι πολιτικές κατάρτισης για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων των εργαζομένων.

«Εσείς που κάνετε αυτή την κριτική, για την προσέγγισή μας στην κατάρτιση, δεν βλέπετε ότι θέτουμε αυστηρούς κανόνες έτσι ώστε η κατάρτιση να αποκτήσει πραγματικό περιεχόμενο; Ότι υψώνουμε τον πήχη, και για τους παρόχους και για τους καταρτιζόμενους, ώστε να υπάρχει διαδικασία σοβαρή, αντίστοιχη με αυτή που υπάρχει στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας;», είπε ο κ. Χατζηδάκης, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να αδιαφορήσει ενώ η Ελλάδα κατατάσσεται πολύ χαμηλά στις δεξιότητες, στην Ευρώπη.

Σε σχέση με την κριτική ότι το νομοσχέδιο περιλαμβάνει διατάξεις τιμωρητικές για τους άνεργους, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αναρωτήθηκε «τι είδους τιμωρία είναι η εισαγωγή, για πρώτη φορά, του επιδόματος εργασίας; Δηλαδή η δυνατότητα, ένας άνεργος που προσλαμβάνεται να παίρνει το μισό επίδομα ανεργίας, μέχρι και τον χρόνο που θα έπαιρνε κανονικά, αν δεν προσλαμβανόταν».

Στο ίδιο κλίμα, αναρωτήθηκε αν είναι τιμωρία και το πριμ των 300 ευρώ στους μακροχρόνια ανέργους, προκειμένου να φτιάξουν το ατομικό ψηφιακό σχέδιο δράσης με τον ΟΑΕΔ, και προκειμένου να επαναπροσεγγίσουν τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ