Στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ για την ακρίβεια

Στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ για την ακρίβεια

Σε εξέλιξη η συζήτηση στη Βουλή από την επερώτηση βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι «εκρηκτικές αυξήσεις των τιμών», ζήτημα που απασχολεί ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, είναι το αντικείμενο της συζήτησης, στην Ολομέλεια, επίκαιρης επερώτησης 56 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία απευθύνεται σε τέσσερις υπουργούς, Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Στη συζήτηση, που εξελίσσεται από τις 13:00, οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης καλούν την κυβέρνηση να προχωρήσει σε αύξηση του κατώτατου μισθού, μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, επιδότηση του ενεργειακού κόστους για νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επαναφορά του Κοινωνικού Τιμολογίου.

Η πολιτεία έχει υποχρέωση να παρέμβει αποφασιστικά για να διασφαλίσει το εισόδημα των καταναλωτών και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, όπως βουλευτής Αλέξης Χαρίτσης, ο οποίος ανέβηκε πρώτος στο βήμα της Ολομέλειας και κατηγόρησε την κυβέρνηση και τον ίδιο τον πρωθυπουργό πως αντί να αναλάβουν πρωτοβουλίες εγκαίρως, προχώρησαν, όλο το προηγούμενο διάστημα, σε καθησυχαστικές δηλώσεις.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση για αδράνεια υπαγορευμένη από την ιδεολογική προσήλωση στην αυτορρύθμιση της αγοράς, με συνέπεια να απειλούνται σήμερα η κοινωνική συνοχή και η οικονομική ανάπτυξη. Ιδίως για τις αυξήσεις στη ΔΕΗ, ο κ. Χαρίτσης σημείωσε ότι οι επιπτώσεις θα είναι τεράστιες σε όλο το φάσμα της οικονομίας και θα φέρει μεγάλες ανατιμήσεις, και αυτό ενώ αιφνιδιαστικά ανακοινώθηκε η «εκποίηση» της ΔΕΗ και ενώ αναμένεται δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά τον χειμώνα να μη μπορούν να καλύψουν τη δαπάνη για την ηλεκτροδότησή τους και μία στις τέσσερις επιχειρήσεις δηλώνει ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα τιμολόγια του ρεύματος.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν από την κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου να δώσει τέλος και να σταματήσει τη χειραγώγηση τιμών στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας που αυξάνει τις τιμές και το κόστος ηλεκτρισμού για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Ζητούν, επίσης, συγκεκριμένες ενέργειες για τη βελτίωση της εποπτείας της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας κατά το Μοντέλο Στόχου (Target Model), ώστε να σταματήσει η συνεχής άνοδος των τιμών χονδρικής και να λειτουργήσει, πλέον, ο ανταγωνισμός υπέρ των καταναλωτών με μείωση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας. Κυρίως, ζητούν να διασφαλιστεί ότι οι καταναλωτές θα έχουν πρόσβαση στο αγαθό του ηλεκτρισμού σε προσιτές τιμές.

«Το πρόβλημα δεν είναι μόνο εξωγενές. Η κυβέρνηση δεν έκανε ελέγχους στην αγορά. Η Ελλάδα έγινε πρωταθλήτρια στην τιμή χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος», είπε η βουλευτής Έφη Αχτσιόγλου, η οποία κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν κινήθηκε για τα φαινόμενα αισχροκέρδειας και χειραγώγησης της τιμής του ρεύματος, έμεινε αμέτοχη αν και αυτή η αύξηση συμπαρασύρει βασικά καταναλωτικά αγαθά, σε μία οικονομία ήδη πολύ συμπιεσμένη. Όπως τόνισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ένα στα τρία νοικοκυριά δεν μπορούν να καλύψουν τις βασικές ανάγκες τους ενώ και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δηλώνουν ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις οφειλές τους.

Όλα αυτά, όπως προειδοποίησε η κ. Αχτσιόγλου, οδηγούν την ελληνική κοινωνία σε μία νέα ανθρωπιστική κρίση αλλά η κυβέρνηση αρνείται να πάρει μέτρα για τα καρτέλ, για την ακρίβεια, για την προστασία της κοινωνίας. Σε αυτό το κλίμα, η βουλευτής κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι τη στιγμή που ανεβαίνει το κύμα της ακρίβειας, επιλέγει να χάσει το Δημόσιο τον ενεργειακό πυλώνα της χώρας και αυτό είναι μία πολιτική όχι απλά ιδεοληπτική αλλά μία πολιτική επικίνδυνη.

Για προσχεδιασμένο έγκλημα με την εκχώρηση του ενεργειακού πυλώνα, έκανε λόγο ο βουλευτής Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος επεσήμανε ότι μία ΔΕΗ εκτός δημοσίου ελέγχου δεν θα στηρίξει τα νοικοκυριά και την επιχειρηματικότητα. «Η Ελλάδα, εν μέσω ενεργειακής κρίσης, χάνει τα εργαλεία για να διασφαλίσει την ενεργειακή μετάβαση», υπογεράμμισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και επικαλέστηκε τις καταγγελίες της εγχώριας βιομηχανίας για αισχροκέρδεια στο ρεύμα και χειραγώγηση της τιμής. Το σχέδιο ιδιωτικοποίησης των ενεργειακών τομέων ήταν πάντα σχέδιο της ΝΔ, όπως είπε ο κ. Φάμελλος, για να προσθέσει πως ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε, παρά τις αντίξοες συνθήκες, να διασφαλίσει τον δημόσιο έλεγχο στα ενεργειακά. «Εμείς θέλουμε τη ΔΕΗ του φθηνού ρεύματος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, θέλουμε ενεργειακό πυλώνα που θα στηρίζει την οικονομία», ανέφερε ο κ. Φάμελλος.

Ο βουλευτής Σταύρος Αραχωβίτης επικαλέστηκε την ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα με την οποία η αύξηση του Γενικού Δείκτη Τιμών Εισροών οφείλεται στην αύξηση κατά 5,6% του δείκτη τιμών των αναλώσιμων μέσων και κυρίως στην αύξηση της τιμής του πετρελαίου και των λιπαντικών (αύξηση 14%). Ιδιαίτερα σημαντικές αυξήσεις αναλώσιμων μέσων καταγράφονται, όπως σημείωσε, και στα κτηνιατρικά φάρμακα και τις ζωοτροφές.

Ο κ. Αραχωβίτης τόνισε ότι φέτος αναμένεται μειωμένη παραγωγή σε μία σειρά αγροτικά προϊόντα και λόγω των ακραίων φυσικών φαινομένων που επικράτησαν αυτήν τη χρονιά. «Το γεγονός αυτό εξανεμίζει το όποιο όφελος των γεωργών από τις όποιες επιμέρους αυξήσεις του Δείκτη Τιμών Εκροών για τη φυτική παραγωγή. Αλλά και στη ζωική παραγωγή η συνεχιζόμενη αύξηση των ζωοτροφών οφείλεται εν πολλοίς και στην κλιματική κρίση που στερεί από τους κτηνοτρόφους μας τις παραδοσιακές φυσικές και κυρίως χωρίς κόστος βοσκήσιμες γαίες.

Οι αυξήσεις σε αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα δεν είναι συγκυριακές αλλά σταδιακές και συστηματικές», επεσήμανε ο κ. Αραχωβίτης, ο οποίος υπογράμμισε ότι απαιτείται νέο βιώσιμο παραγωγικό μοντέλο και απαιτούνται άμεσα μέτρα ώστε να αποτραπεί μία πολύπλευρη κρίση τους επόμενους μήνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ