Αδ. Γεωργιάδης: Έχουμε ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα στήριξης της οικονομίας σε σχέση με το ΑΕΠ
Η απάντηση του υπουργού Ανάπτυξης στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, Β. Κεγκέρογλου, με θέμα «Μέτρα στήριξης αυτοαπασχολούμενων επιχειρηματιών»
Απάντηση έδωσε από το βήμα της βουλής, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, Βασίλειου Κεγκέρογλου, με θέμα: «Μέτρα στήριξης αυτοαπασχολούμενων επιχειρηματιών».
Ο κ. Γεωργιάδης ευχαρίστησε το ΚΙΝΑΛ που αναγνωρίζει, όπως είπε, «το προφανές ότι η Ελλάδα έχει ένα από τα μεγαλύτερα, σε σχέση με το ΑΕΠ της, προγράμματα στήριξης της οικονομίας. Κατά ορισμένες μελέτες η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο πακέτο στήριξης της οικονομίας σε σχέση με το ΑΕΠ της στον κόσμο».
ΙΝΕ/ΓΣΕΕ: Κάτω από το όριο της απόλυτης φτώχειας ο κατώτατος μισθός
«Είμαστε η πρώτη χώρα στον κόσμο στο μέγεθος στήριξης της οικονομίας εν μέσω COVID», συνέχις, επισημαίνοντας ότι η επίδοση της ελληνικής οικονομίας το 2020, δηλαδή το μείον 7,8% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, είναι απίστευτα καλύτερη από την αναμενόμενη.
Υπενθύμισε δε, ότι «ο κ. Βαρουφάκης σε αυτήν την Βουλή έλεγε ότι η ύφεση το 2020 θα είναι μείον 15%, αλλιώς θα σκίσει το πτυχίο του. Οι αρχικές προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου μιλούσαν για μείον 20%. Οι πρώτες προβλέψεις, οι λεγόμενες εαρινές, της Κομισιόν πέρυσι μας είχαν αναγκαστικά ως χώρα με την μεγαλύτερη ύφεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θυμίζω και τότε σχετικές διθυραμβικές ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Και ήρθαμε τελικά με την τέταρτη χειρότερη ύφεση στην Ευρωζώνη, σημαντικά καλύτερα από την τελευταία χώρα –δεν θέλω να πω ποια είναι, γιατί δεν θέλω να φανεί ότι στρέφομαι κατά μια χώρας- η οποία τελικώς ξεπέρασε το 11% σε ύφεση, ενώ εμείς κλείσαμε στο 7,8%».
Σημείωσε επίσης ότι από την ύφεση του 7,8% το 6% ήταν από τον τουρισμό. «Άρα έχοντας μείον 6% από τον τουρισμό που ήταν η βιομηχανία που επλήγη περισσότερο στον πλανήτη από την πανδημία απ’ όλες, η τελική απόδοση της οικονομίας μας σε όλα τα υπόλοιπα ήταν μείον 1,8%. Με συγχωρείτε, εάν εσείς το λέτε αυτό καταστροφή, προφανώς δεν διαβάζουμε τα ίδια στοιχεία. Να μην αναφερθώ στα στοιχεία του 2021», συμπλήρωσε ο υπουργός.
Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι το θέμα των αυτοαπασχολούμενων είναι ένα δύσκολο κομμάτι για την ελληνική οικονομία, προσθέτοντας ότι «μέσα στο Ταμείο Ανάκαμψης σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών τα δύο Υπουργεία έχουμε βάλει πρόγραμμα μεγάλων κινήτρων για τη συνένωση των επιχειρήσεων».
Στη δευτερολογία του, ο υπουργός κατέθεσε αρχικά για τα Πρακτικά τη δημοσιευθείσα έκθεση της ING: «Πρώτη παγκοσμίως η Ελλάδα στη στήριξη της οικονομίας, σημειώνοντας ότι «Δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς το μέγεθος και την εγκυρότητα της ING. Το λέω για να μην αντιδικούμε σε αυτονόητα πράγματα που αποδεικνύονται με μια απλή ανάγνωση των αριθμών».
Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι από το Υπουργείο Ανάπτυξης, από το πρόγραμμα ΕΠΑνΕΚ, από το ΕΣΠΑ δόθηκαν πέρυσι 420 εκατομμύρια ευρώ για να πάρουν 800 ευρώ όλοι, όπως ανέφερε, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι μικρών επιχειρήσεων.
«Όταν δηλώνουν οι εννέα στους δέκα εισόδημα κάτω από 10.000 ευρώ τα 800 ευρώ ξέρετε πόσα είναι στο ετήσιο εισόδημά τους; Το 10%. Ξέρετε πόσο είναι η ενίσχυση, παραδείγματος χάρη, που δίνουμε στα ξενοδοχεία που αναφέρατε; 5%. Άρα, εάν πάρετε αναλογικά τα δηλωθέντα εισοδήματά τους, τα χρήματα που έχουν πάρει και από την επιστρεπτέα προκαταβολή 4 και από το ΕΣΠΑ είναι πάνω από το 20% του εισοδήματος που δηλώνουν», επεσήμανε, ενώ ρώτησε τον κ. Κεγκέρογλου: «Θέλετε εσείς να πάμε και να πούμε σε μια ειδική κατηγορία Ελλήνων εσύ δικαιούσαι το 50% του εισοδήματός σου ή το 60% ενώ άλλοι δικαιούνται το 10%; Αυτό λέτε;». «Όταν κάποιος δηλώνει εισόδημα 5.000 ευρώ, αυτό δηλώνει στο κράτος, πώς βιοπορίζεται;», πρόσθεσε.
«Εμάς σε όλα μας τα μέτρα –το ξαναλέω- το πιο βασικό μου κριτήριο σε όλες μου τις πολιτικές αποφάσεις εν μέσω πανδημίας ήταν να πάρουν χρήματα όσοι δήλωναν χρήματα στην εφορία, όσοι δήλωναν εισοδήματα. Γιατί τα μέτρα του Covid χρησιμοποιήθηκαν και ως μέτρα οικοδόμησης φορολογικής συνείδησης στην Ελλάδα», εξήγησε ο κ. Γεωργιάδης, τονίζοντας ότι
«Έπρεπε για μια φορά επιτέλους στην Ελλάδα όσοι πληρώνουν φόρους και δηλώνουν εισοδήματα και πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές, να αισθανθούν ότι το κράτος είναι δίπλα τους και όχι ότι το κράτος πηγαίνει μόνο για να βοηθάει τους άλλους. Άρα, αναλογικά σας λέω η στήριξη των αυτοαπασχολουμένων και των ατομικών επιχειρήσεων δεν υπολείπεται ποσοστιαία της στήριξης που έλαβαν οι υπόλοιπες επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Μπορώ να σας πω ότι ίσως και να προηγείται».
Όσον αφορά τα προγράμματα του ΕΣΠΑ για την εστίαση και τον τουρισμό, σημείωσε ότι «στις διαπραγματεύσεις μου με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη δημιουργία αυτών των προγραμμάτων και εμείς το θέλαμε, αλλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το απαίτησε να είναι οι μονάδες εργασίας μέσα, διότι τα χρήματα αυτά δεν δίνονται για τον βιοπορισμό των επιχειρήσεων. Τα χρήματα αυτά δίνονται για τη στήριξη των θέσεων εργασίας. Αυτή είναι η δικαιολογητική βάση που τα παίρνουμε από το ΕΣΠΑ. Αν, λοιπόν, δεν έχεις θέσεις εργασίας να προσφέρεις στο σύστημα, δεν μπορείς να πάρεις τα συγκεκριμένα χρήματα. Αυτό είναι το πρόβλημα».
Απευθυνόμενος και πάλι στον κ. Κεγκέρογλου, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως «ο ίδιος έχω υπάρξει στο παρελθόν επιχειρηματίας με έναν, δυο εργαζομένους. Ανήκα για χρόνια στην κατηγορία που λέτε, των εξαιρετικά μικρών επιχειρήσεων».
«Δεν είναι οι μικρές επιχειρήσεις που δεν υπάρχουν για τον ευρωπαϊκό Κανονισμό, είναι επιχειρήσεις που βασικά στην ευρωπαϊκή λογική δεν υπάρχουν. Είναι ελληνικό φαινόμενο. Ίσως να υπάρχουν και στην Ιταλία. Είναι εξαιρετικά μικρές επιχειρήσεις. Έχοντας όμως αυτή τη δομή της οικονομίας –που και η δική μου τέτοια ήταν, δεν το λέω εναντίον αυτών των ανθρώπων, και εγώ ήμουν ένας από αυτούς- στη σύγχρονη οικονομία δεν μπορούν αυτές να λειτουργήσουν ανταγωνιστικά»., συμπλήρωσε.
Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο υπουργός επεσήμανε πώς «Πρέπει να βρούμε τον τρόπο να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους να φτιάξουν μεγαλύτερα επιχειρηματικά σχήματα, έτσι ώστε να έχουν ευκολότερη πρόσβαση στη χρηματοδότηση, να έχουν μεγαλύτερη διαφάνεια στα οικονομικά τους και να παράγουν ανταγωνιστικές υπηρεσίες και προϊόντα που θα μπορούν να επιβιώσουν στη σύγχρονη δομή της παγκόσμιας οικονομίας. Και αυτό είναι το μεγάλο μας στοίχημα για την επόμενη περίοδο», ενώ διαβεβαίωσε ότι «αυτό το μεγάλο μας στοίχημα το λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπ’ όψιν στις πολιτικές που σχεδιάζουμε».