Αλληλεγγύη στην Ελλάδα δηλώνει η Ε.Ε.
Σκληρή γλώσσα κατά της Τουρκίας από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων
Η Ελλάδα αντιμετωπίζει μία άνευ προηγουμένου κατάσταση, τονίζει το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. που συνεδρίασε σήμερα στην Κροατία.
Μολονότι αναγνωρίζει την αυξημένη μεταναστευτική επιβάρυνση και τους συναφείς κινδύνους που αντιμετωπίζει η Τουρκία στο έδαφός της και τις ουσιώδεις προσπάθειες τις οποίες έχει καταβάλει για τη φιλοξενία 3,7 εκατομμυρίων μεταναστών και προσφύγων, η ΕΕ επαναλαμβάνει ότι ανησυχεί σοβαρά για την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα και απορρίπτει κατηγορηματικά τη χρήση της μεταναστευτικής πίεσης από την Τουρκία για πολιτικούς σκοπούς. Αυτή η κατάσταση στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ είναι απαράδεκτη.
Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της παραμένουν αποφασισμένοι να προστατεύσουν αποτελεσματικά τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Παράνομες διελεύσεις δεν θα γίνονται ανεκτές. Εν προκειμένω, η ΕΕ και τα κράτη μέλη της θα λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα σύμφωνα με το ενωσιακό και το διεθνές δίκαιο. Οι μετανάστες δεν θα πρέπει να ενθαρρύνονται να επιχειρούν παράνομες διελεύσεις δια ξηράς ή δια θαλάσσης. Το Συμβούλιο καλεί την τουρκική κυβέρνηση και όλους τους επιτόπου φορείς και οργανώσεις να μεταφέρουν αυτό το μήνυμα και να παρεμποδίσουν τη διάδοση ψευδών πληροφοριών, αναφέρει το Συμβούλιο.
Επίσης, υπενθυμίζει πως ναμένει από την Τουρκία να εφαρμόσει πλήρως τις διατάξεις της Κοινής Δήλωσης του 2016 έναντι όλων των κρατών μελών. Η εν λόγω δήλωση παράγει απτά αποτελέσματα, μεταξύ άλλων, στηρίζοντας τις σημαντικές προσπάθειες της Τουρκίας για τη φιλοξενία μεταναστών και προσφύγων. Η συνέχιση αυτής της συνεργασίας και δέσμευσης είναι προς όφελος τόσο της ΕΕ όσο και της Τουρκίας.
Αναφορικά με τη Συρία, το Συμβούλιο αναφέρει πως στο Ιντλίμπ, η πρόσφατη και συνεχιζόμενη επίθεση από το συριακό καθεστώς και τους υποστηρικτές του, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, προκαλεί ανείπωτα ανθρώπινα δεινά και έχει γεννήσει τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση από την έναρξη της σύγκρουσης στη Συρία.
Το Συμβούλιο απευθύνει έκκληση για την επείγουσα αποκλιμάκωση της σύγκρουσης στη Συρία, προκειμένου να αποφευχθεί η διολίσθηση σε διεθνή στρατιωτική αντιπαράθεση και να προληφθεί η πρόκληση περαιτέρω δεινών. Το Συμβούλιο εκφράζει τη λύπη του για την απώλεια ζωών. Το Συμβούλιο αναγνωρίζει επίσης τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Τουρκία λόγω της επίθεσης στο Ιντλίμπ και των συνεπειών της.
Τα μηνύματα αυτά αποστέλλονται σε όλα τα βασικά εμπλεκόμενα μέρη. Η ΕΕ συνεργάζεται με άλλους διεθνείς εταίρους, όπως τον ΟΗΕ, το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, ώστε να ενισχυθεί σημαντικά η σαφής διεθνής συναίνεση για αποκλιμάκωση και μόνιμη κατάπαυση του πυρός.
Το Συμβούλιο σημειώνει το αποτέλεσμα της χθεσινής ρωσοτουρκικής συνάντησης στη Μόσχα και επαναλαμβάνει, με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, την έκκλησή του προς όλα τα μέρη να διατηρήσουν την άμεση και βιώσιμη κατάπαυση του πυρός, να εγγυηθούν την προστασία των αμάχων στο έδαφος και από αέρος και να επιτρέψουν την απρόσκοπτη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας από τη διεθνή κοινότητα.
Παρότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνωρίζει ότι στην περιοχή υπάρχει παρουσία ομάδων που έχουν χαρακτηριστεί τρομοκρατικές από τον ΟΗΕ, οι τυφλές επιθέσεις και η καταστροφή μη στρατιωτικών υποδομών, συμπεριλαμβανομένων υγειονομικών εγκαταστάσεων, σχολείων και οικισμών για εκτοπισμένα άτομα, από το συριακό καθεστώς και τους συμμάχους του δεν μπορούν να δικαιολογηθούν σε καμία περίπτωση και πρέπει να σταματήσουν. Επαναλαμβάνουμε τη θέση της ΕΕ ότι όλοι οι δράστες εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας θα πρέπει να λογοδοτήσουν.
Το Συμβούλιο καλεί το συριακό καθεστώς να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και επαναλαμβάνει ότι οποιαδήποτε βιώσιμη διευθέτηση της σύγκρουσης απαιτεί γνήσια πολιτική μετάβαση σύμφωνα με την απόφαση αριθ. 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και το Ανακοινωθέν της Γενεύης κατόπιν διαπραγματεύσεων με τα εμπλεκόμενα μέρη στη Συρία στο πλαίσιο της διαδικασίας της Γενεύης υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και παραμένει προσηλωμένο στην ενότητα, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα του συριακού κράτους. Η ΕΕ θα προωθήσει ενεργά μια ανανεωμένη, συντονισμένη προσπάθεια της διεθνούς κοινότητας για την αντιμετώπιση της συριακής κρίσης και την προετοιμασία του εδάφους για μια πολιτική λύση.
Η ΕΕ αντιμετωπίζει κατά προτεραιότητα την ανθρωπιστική κατάσταση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κινητοποιεί επιπλέον 60 εκατ. ευρώ για ανθρωπιστική βοήθεια στη βορειοδυτική Συρία, μεταξύ άλλων σε παραμεθόριες περιοχές, και έχει δεσμευτεί να αυξήσει τη βοήθειά της προς τον άμαχο πληθυσμό στη βορειοδυτική Συρία. Πραγματοποιούνται παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών στεγαστικής, ιατρικής και επισιτιστικής υποστήριξης περίπου ενός εκατομμυρίου ατόμων που έχουν εκτοπιστεί τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς και όλων των άλλων Συρίων που βρίσκονται σε κατάσταση ανάγκης στην περιοχή του Ιντλίμπ. Πρέπει να εξακολουθήσει να καθίσταται δυνατή η ασφαλής, διαρκής και άμεση πρόσβαση σε πληθυσμούς που έχουν ανάγκη, σε πλήρη συμμόρφωση με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Η ΕΕ ζητεί μετ’ επιτάσεως να επεκταθεί η απόφαση αριθ. 2165 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη διασυνοριακή πρόσβαση, ώστε η ανθρωπιστική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένου του ιατρικού και χειρουργικού εξοπλισμού, να φτάνει στους ανθρώπους που βρίσκονται σε κατάσταση ανάγκης σε ολόκληρη τη Συρία μέσω των συντομότερων διαδρομών.