ΔΝΤ: Ποιος έβαλε κοριό στους Τόμσεν-Βελκουλέσκου
Η επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, στην επιστολή-απάντηση που έστειλε στον Αλέξη Τσίπρα, αφήνει αιχμές για το πώς έγινε η διαρροή στο Wikileaks. Πετώντας το γάντι στην ελληνική κυβέρνηση, δείχνει προς την πλευρά της Αθήνας για την υποκλοπή και τη διαρροή της συνομιλίας.
«Η ομάδα του ΔΝΤ αποτελείται από πεπειραμένο προσωπικό που έχει την πλήρη εμπιστοσύνη και στήριξή μου. Για να μπορούν να εργαστούν, μετά από την πρόσκλησή σας, είναι κρίσιμο οι ελληνικές Αρχές να διασφαλίσουν ένα περιβάλλον που σέβεται την ιδιωτικότητα των εσωτερικών συζητήσεών τους, καθώς και να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλιστεί η προσωπική τους ασφάλεια», αναφέρει στην επιστολή της. «Το ΔΝΤ διεξάγει τις διαπραγματεύσεις καλή τη πίστει και όχι με απειλές, ενώ δεν επικοινωνεί μέσω διαρροών» γράφει, επίσης, η Κριστίν Λαγκάρντ στην επιστολή-καταπέλτη κατά του Τσίπρα.
FT: Υποψίες ότι πίσω από τη διαρροή μπορεί να βρίσκεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ
«Αρκετοί παρατηρητές στην Αθήνα υποψιάζονται ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να βρίσκεται πίσω από τη διαρροή των πρακτικών», σημειώνουν οι FT σε άρθρο τους που αναφέρεται στην όλη υπόθεση που δημιουργήθηκε με τη διαρροή του Wikileaks.
Αμέσως μετά παραθέτει και την άποψη της οικονομολόγου και πρώην μέλους του Ταμείου Μιράντας Ξαφά: «Η αντίδραση της κυβέρνησης δείχνει ότι προσπαθεί να κατασκευάσει μια κρίση για να κάνει το Ταμείο να φύγει από το ελληνικό πρόγραμμα, ελπίζοντας σε συμφωνία με καλύτερους όρους με την ΕΕ».
Δημοσιογράφος WSJ για τη διαρροή: Από ελληνική υπηρεσία
Νωρίτερα, ο δημοσιογράφος της WSJ Marcus Walker σχολίασε ότι η διαρροή του τηλεφωνήματος «μοιάζει με μία περίεργη ελληνική προσπάθεια να μετατρέψει σε αποδιοπομπαίο τράγο τον καλύτερο φίλο στις συζητήσεις για το χρέος». Στη συνέχεια προχώρησε σε μία σειρά συμπερασμάτων με αναρτήσεις του στο Twitter:
1. Η Μέρκελ δεν θα μιλήσει για το χρέος.
2. Ο Τσίπρας επικεντρώνεται ακόμα στη βραχυπρόθεσμη αποφυγή του πόνου.
3. Δεν θα υπάρξει σύντομα συμφωνία.
Ταυτόχρονα, σάλο έχει προκαλέσει το τρίτο συμπέρασμα του δημοσιογράφου, κατά το οποίο το γεγονός ότι το όνομα της Βελκουλέσκου είναι γραμμένο ως «VELKOULESKOU» (στο σωστό είναι Velculescu) υπονοεί ότι η απομαγνητοφώνηση έγινε από ελληνική υπηρεσία.
Τέλος, ο Marcus Walker τονίζει ότι το γεγονός ότι ο Τσίπρας στοχοποίησε το ΔΝΤ δείχνει ότι «δεν βλέπει πλέον την ελάφρυνση του χρέους ως βραβείο. Μόνο να ελαφρύνει τα δημοσιονομικά και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση».
«Αυτό θα ήταν ωραίο, αλλά η απομαγνητοφώνηση και η ορθογραφία (που προέρχεται από τον ελληνικό Τύπο) είναι δική μας», απάντησε μέσω Twitter το Wikileaks στον δημοσιογράφο.
Κυβερνητικοί κύκλοι, πάντως, απαντούν ότι δεν έχουν καμία εμπλοκή με τη διαρροή του Wikileaks και ότι το έγγραφο προέρχεται από τoν Τζουλιαν Ασάνζ.
Η στάση του Wikileaks και η «ασπίδα» στην πηγή της διαρροής
Σε ποια μορφή δόθηκε το υλικό της διαρροής στον ιστότοπο; Με ηχητικό υλικό ή απομαγνητοφώνηση της συνομιλίας; Το Wikileaks, πάντως, μετά τα όσα ανέφερε ο δημοσιογράφος της WSJ, έσπευσε να «καλύψοει» την πηγή του με την απάντηση: «Αυτό θα ήταν ωραίο, αλλά η απομαγνητοφώνηση και η ορθογραφία, η οποία προέρχεται από τον ελληνικό Τύπο, είναι δικές μας».
Πλέον ανοίγει και η συζήτηση για το αν θα εντοπιστούν ίχνη από τους κοριούς στα τηλέφωνα των Τόμσεν και Βελκουλέσκου προκειμένου οι Αρχές να φτάσουν στους δράστες.
Die Welt: Η πηγή της διαρροής στο Wikileaks θα παραμείνει «γρίφος»
Το ποιος έκανε και με ποια στόχευση τη διαρροή της υποκλαπείσας συνομιλίας μεταξύ Τόμσεν και Βελκουλέσκου μπορεί να παραμείνει γρίφος για μεγάλο διάστημα, επισημαίνεται σε δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας Die Welt.
Στο δημοσίευμα, με τίτλο «Τι πραγματικά σκέφτεται το ΔΝΤ για την Ελλάδα», σημειώνεται ότι δεν είναι πρωτόγνωρο το φαινόμενο να ηχογραφούνται συνομιλίες υψηλόβαθμων στελεχών και το ποιος και με ποιο στόχο έφερε αυτό το υλικό στη δημοσιότητα μπορεί να παραμείνει μυστήριο για μεγάλο διάστημα. Ωστόσο, εκείνο που θεωρείται βέβαιο είναι ότι καθένα από τα διαπραγματευόμενα μέρη μπορεί να αξιοποιήσει πολιτικά τη θέση που παίρνει το ΔΝΤ στο απόσπασμα που δημοσιοποιήθηκε.
Η επιστολή της Κριστίν Λαγκάρντ στα ελληνικά
Αγαπητέ κ. πρωθυπουργέ. Σας ευχαριστώ για την επιστολή σας της 2ης Απριλίου, στην οποία ρωτάτε για τη θέση του ΔΝΤ αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις του προγράμματος με την Ελλάδα.
Η θέση μου για τις διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται είναι πως είμαστε ακόμη αρκετά μακριά από το να έχουμε ένα πρόγραμμα με συνοχή που να μπορώ να παρουσιάσω στο εκτελεστικό μας συμβούλιο. Έχω πολλές φορές τονίσει πως μπορούμε να στηρίξουμε μόνο ένα πρόγραμμα που να είναι αξιόπιστο και που να βασίζεται σε ρεαλιστικές υποθέσεις, αλλά και να πετυχαίνει το στόχο του να βάλει την Ελλάδα στο δρόμο μιας ισχυρής ανάπτυξης ενώ ταυτόχρονα επαναφέρει σταδιακά τη βιωσιμότητα του χρέους.
Σε άλλη περίπτωση, θα αποτύγχανε να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη, ενώ, μεταξύ άλλων επιπλοκών, θα σήμαινε πως η Ελλάδα θα πρέπει εκ νέου σύντομα να αναγκαστεί να εφαρμόσει κι άλλα μέτρα. Φυσικά, οποιαδήποτε θεωρία πως αξιωματούχος του ΔΝΤ θα σκεφτόταν να χρησιμοποιήσει ένα πιστωτικό γεγονός σαν τακτική διαπραγμάτευσης, αποτελεί απλά ανοησία.
Όπως έχουμε συζητήσει πολλές φορές, μία από αυτές πρόσφατα στο τηλέφωνο, παραμένω σταθερή στο επιχείρημά μου ότι αν ήταν αναγκαίο να χαμηλώσουμε τους δημοσιονομικούς στόχους για να έχουμε μία ρεαλιστική πιθανότητα να τους πετύχουμε, θα υπήρχε και ανάγκη για μεγαλύτερη ανακούφιση του χρέους. Προς όφελος των Ελλήνων, πρέπει να ολοκληρώσουμε αυτές τις συνομιλίες τάχιστα.
Συμφωνώ μαζί σας ότι η επιτυχία των διαπραγματεύσεων βασίζεται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη, και το συμβάν του σαββατοκύριακου με κάνει να ανησυχώ για το αν μπορούμε να κάνουμε πρόοδο σε ένα κλίμα ακραίας ευαισθησίας σε εκατέρωθεν δηλώσεις. Παρόλα αυτά, μετά από σκέψη, αποφάσισα να επιτρέψω την επιστροφή της ομάδας μας στην Αθήνα για τη συνέχιση των συζητήσεων.
Η ομάδα αποτελείται από πεπειραμένο προσωπικό που έχει την πλήρη εμπιστοσύνη και στήριξή μου. Για να μπορούν να εργαστούν, μετά από την πρόσκλησή σας, είναι κρίσιμο οι ελληνικές αρχές να διασφαλίσουν ένα περιβάλλον που σέβεται την ιδιωτικότητα των εσωτερικών συζητήσεών τους, καθώς και να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλιστεί η προσωπική τους ασφάλεια.
Κλείνοντας θα ήθελα να πω πως το ΔΝΤ πραγματοποιεί τις διαπραγματεύσεις με καλή πίστη και όχι με απειλές, και δεν επικοινωνούμε τις θέσεις μας μέσω διαρροών. Για να βελτιώσουμε περαιτέρω τη διαφάνεια του διαλόγου μας, αποφάσισα να δημοσιοποιήσω αυτή την επιστολή στην ιστοσελίδα του Ταμείου. Αναμένω επικοινωνία από εσάς για το πώς θα προχωρήσουν οι συζητήσεις.