Βαρουφάκης: Ο Σόιμπλε ήθελε να θυσιάσει την Ελλάδα για το σχέδιο δημοσιονομικής ενοποίησης
Αναφέρει δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Bild. «Για να το διατυπώσω σύντομα, ο Σόιμπλε θέλει μία πιο στενή πολιτική ένωση (της Ευρώπης), στην οποία ένας Ευρωπαίος θησαυροφύλακας θα έχει ως υπουργός Οικονομικών δικαίωμα βέτο στους εθνικούς προϋπολογισμούς. Την νομιμοποίησή του θα την αντλούσε από την Κομισιόν ή το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αλλά χρειάζεται για το σχέδιο αυτό το Grexit, ώστε να υπάρχει μεγάλος φόβος, κυρίως στους Γάλλους», είπε ο Βαρουφάκης, προσθέτοντας: «Η Ελλάδα έπρεπε να θυσιασθεί για να επιτύχει (ο Σόιμπλε) το σχέδιο του μίας δημοσιονομικής ένωσης». «Κατά τη δεύτερη επίσκεψή μου στο Βερολίνο τον Μάρτιο διαπίστωσα ότι ο Σόιμπλε σχεδιάζει το Grexit. Κατά την άποψή του, η Ελλάδα δεν μπορεί να μεταρρυθμισθεί.
Ήθελε να μετατρέψει τη χώρα σε μία χώρα που θα θυσιαζόταν. Αυτό που το είπε κατά πρόσωπο». Ο Βαρουφάκης θεωρεί ότι υπήρχε πραγματική διαφορά απόψεων μεταξύ Μέρκελ και Σόιμπλε: «Ήξερα ότι υπήρχαν διαφορές. Δεν αναφέρω τις πηγές μου, αλλά γνωρίζω ότι ο Σόιμπλε δεν είχε εξουσιοδότηση της Μέρκελ για το Grexit”. Για τον ρόλο του Σόιμπλε στο Eurogroup, ο Βαρουφάκης είπε: "Ο Σόιμπλε έχει σχεδιάσει τη δομή του Eurogroup, το οποίο φέρει σαφώς την υπογραφή του.
Οι Eυρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών, με εξαίρεση το Γάλλο υπουργό Οικονομικών, τον θαυμάζουν. Υπάρχουν κάποιες χώρες που αγωνίζονται για την εύνοιά του. Μερικές φορές αυτό τον ενοχλεί", δήλωσε ο τέως υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε: "Ο Σόιμπλε ήταν πάντα πολύ ειλικρινής μαζί μου. Μου είπε: Η χώρα σας δεν έχει καμία θέση στην Ευρωζώνη".
Σε συζητήσεις που είχε με τον Σόιμπλε, ο Βαρουφάκης κατέστησε σαφές ότι γνωρίζει πολύ καλά ότι η ζώνη του ευρώ είναι πολύ εύθραυστη. "Εξεπλάγην ευχάριστα ότι μοιράζεται μαζί μου την άποψη αυτή", τόνισε ο Έλληνας υπουργός. Αναφορικά με το σχέδιό του για την επίλυση της ελληνικής κρίσης, ο Έλληνας πολιτικός υποστήριξε χαρακτηριστικά ότι εξαρχής δεν ήταν στις προθέσεις του ένα εναλλακτικό νόμισμα: "Το σχέδιό μου ήταν πολύ, πολύ απλό: Θέλαμε να αναδιαρθρώσουμε το χρέος προκειμένου να αποπληρώσουμε όσα περισσότερα χρήματα μπορούσαμε και να γίνουν βαθιές οικονομικές μεταρρυθμίσεις.
Αλλά η άλλη πλευρά αρνήθηκε να το δεχτεί. Εμείς δεν είχαμε κανένα σχέδιο για εναλλακτικό νόμισμα. Αλλά όταν στέκεται κανείς μπροστά στον κίνδυνο υπαρκτής απειλής, τότε αρχίζει και βλέπει κανείς το ενδεχόμενο ενός δικού του νομίσματος. Αυτό που θέλαμε να κάνουμε ήταν να χρησιμοποιήσουμε IOUs, να μείνουμε στο ευρώ και να κερδίσουμε χρόνο".