Αντίθετες απόψεις έχουν ΔΝΤ και αναλυτές για την ελάφρυνση του χρέους
Ένα από τα ζητήματα που περιβάλλουν τις πρόσφατες διαπραγματεύσεις είναι η εμπλοκή που θα έχει το ΔΝΤ, το οποίο εξακολουθεί να δηλώνει ότι το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο και χρειάζεται ελάφρυνση. Στον αντίποδα, η Γερμανία είναι παραδοσιακά ενάντια σε οποιαδήποτε αναδιάρθρωση του ελληνικούς χρέους, ενώ ταυτόχρονα οι πολιτικοί της χώρας επιμένουν και στη λιτότητα.
Κάποιοι αναλυτές διαφωνούν με το ΔΝΤ υποστηρίζοντας ότι μεγάλο μέρος της αποπληρωμής του χρέους έχει ήδη μεταφερθεί στο μέλλον, γεγονός που μειώνει το κόστος. Ως εκ τούτου, το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι η μη βιωσιμότητα του χρέους, με αποτέλεσμα «ένα ακόμη κούρεμα να μην κάνει τη διαφορά στην ελληνική οικονομική κατάσταση».
Όσοι διαφωνούν με το ΔΝΤ τονίζουν ότι το ελληνικό χρέος έχει μικρότερο κόστος σε σχέση με το μέσο όρο της ΕΕ, αφού η Ελλάδα πληρώνει λιγότερο από 3% του ΑΕΠ σε τόκους και έχει μεγαλύτερες περιόδους μέχρι τη λήξη των δανείων.
Αυτό που επισημαίνουν κάποιοι αναλυτές είναι πως το πρόβλημα της χώρας είναι η ανταγωνιστικότητα και η παραγωγικότητά της, ενώ υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα είναι από τις δυσκολότερες χώρες για να κάνει κανείς επιχείρηση, γεγονός που καθιστά αναγκαίες τις μεταρρυθμίσεις.
Σύμφωνα με το think tank Bruegel, κατά την περίοδο 2015-2020, η Ελλάδα δε θα πληρώσει περισσότερο από 2,6% του ΑΕΠ της σε ετήσιο τόκο, ενώ πρόσθεσε ότι δε θα έπρεπε να εστιάζουμε στο λόγο χρέους προς ΑΕΠ, αλλά στο πραγματικό βάρος του δημόσιου χρέους στην ελληνική οικονομία.