Business Insider: Τι δείχνει η τελική συμφωνία για την Ελλάδα
Μάλιστα, ο αρθρογράφος Μάικ Μπερντ κάνει και μια σύντομη αναδρομή στο παρελθόν, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Από το 2010 τα οικονομικά της Ελλάδας βρίσκονταν σε αποδιοργάνωση. Και με την πρόσβαση στις αγορές να είναι απαγορευτικά ακριβή, η χώρα βρέθηκε στο έλεος των άλλων ευρωπαϊκών κρατών και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Σε αντάλλαγμα, οι πιστωτές της χώρας απαίτησαν την εφαρμογή μέτρων λιτότητας και διαρθρωτικών οικονομικών μεταρρυθμίσεων, όπως ιδιωτικοποιήσεις».
Οσο για τις μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο νέο πρόγραμμα, ο αρθρογράφος σχολιάζει ότι αυτό το επόμενο βήμα είναι και το πιο δύσκολο: η εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, οι οποίες είναι το ίδιο ή ακόμη πιο απαιτητικές από αυτές που ανέλαβαν οι προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις. Κάτι που καθίσταται ακόμη πιο δύσκολο από τη στιγμή που στην εξουσία βρίσκεται η αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Μάλιστα, αναφέρει ο Μάικ Μπερντ, «η συμφωνία εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα δυσάρεστη για τον Αλέξη Τσίπρα, τον πρωθυπουργό της χώρας που είδε την ηγετική θέση του να εκτοξεύεται τον Ιανουάριο, μετά από αρκετά χρόνια κατά τα οποία ήταν αντίθετος με σχεδόν ταυτόσημες συμφωνίες διάσωσης».
Όπως σημειώνει, επίσης, είναι πολλοί αυτοί που ρίχνουν μεγάλο μέρος της ευθύνης στην υπόλοιπη Ευρωζώνη και ιδιαίτερα στη Γερμανία για την ανικανότητά της να δει το προφανές: ότι η Ελλάδα χρειαζόταν ελάφρυνση χρέους και ότι η ύφεση της χώρας έγινε μη συμβατή με την ακολουθούμενη πολιτική.
Άλλοι, πάλι, κατηγορούν την ελληνική κυβέρνηση για ανικανότητα να δημιουργήσει φιλίες στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και για εξαιρετικά αισιόδοξες αρχικές προσδοκίες όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις, που κατέληξαν σε αποτυχία.
Και καταλήγει το άρθρο: «Το μόνο πράγμα που είναι σαφές είναι ότι οι τελευταίοι οκτώ μήνες ήταν μια εξαιρετικά καταστροφική σπατάλη, τόσο για την Ελλάδα όσο και την Ευρωζώνη γενικότερα».