Πως σχολιάζουν τα ξένα ΜΜΕ τη συμφωνία
Η Ελλάδα και οι πιστωτές συμφώνησαν τους όρους του προγράμματος διάσωσης, γράφει το πρακτορείο Reuters, όπως μεταδίδει τo bankingnews, επισημαίνοντας ότι με τη συμφωνία η χώρα θα μπορέσει να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ και ότι αποτρέπεται η χρεοκοπία της.
Το BBC σημειώνει ότι Ελλάδα και πιστωτές συμφώνησαν στην ουσία μιας νέας συμφωνίας διάσωσης της χώρας πολλών δισεκατομμυρίων και επισημαίνει ότι η Ελλάδα έχει συμφωνήσει τη δημιουργία ενός νέου ανεξάρτητου ταμείου ιδιωτικοποιήσεων και πώς θα χορηγούνται τα μη εξυπηρετούμενα τραπεζικά δάνεια.
Η βρετανική Guardian σημειώνει ότι η συμφωνία επιτεύχθηκε ύστερα από μακρές συνομιλίες κατά τη διάρκεια της νύχτας στην Αθήνα και τονίζει και αυτή ότι αποτρέπεται η χρεοκοπία της χώρας και διασφαλίζεται η παραμονή της στο ευρώ.
Το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press, με άρθρο του που τιτλοφορείται «Η Ελλάδα κλείνει τη συμφωνία διάσωσης με τους πιστωτές, ενδεχομένως εντός της ημέρας», αναφέρεται μεταξύ άλλων στις δηλώσεις του Ελληνα υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, ότι οι συνομιλίες έχουν προχωρήσει πολύ και ότι παραμένουν μια-δυο λεπτομέρειες. Σημειώνει ακόμη την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να περάσει τη συμφωνία από το Κοινοβούλιο εντός της εβδομάδας, αν και πολλοί μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ εκφράζουν την αντίθεσή τους στη συμφωνία.
Η γαλλική Le Monde σημειώνει ότι το τρίτο σχέδιο βοήθειας προς την Ελλάδα παίρνει σάρκα και οστά, ενώ υπογραμμίζει ότι οι συζητήσεις διήρκεσαν δύο εβδομάδες και ήταν λιγότερο εχθρικές από εκείνες που έλαβαν χώρα όταν ανέλαβε την εξουσία ο Αλέξης Τσίπρας. Μάλιστα, υπογραμμίζει ότι στόχος της Αθήνας είναι να ολοκληρωθεί η συμφωνία το συντομότερο δυνατόν.
Η επίσης γαλλική Liberation σημειώνει ότι μια τρίτη συμφωνία θα συναφθεί σύντομα στην Ελλάδα και η Les Echos επισημαίνει ότι η Ελλάδα και οι πιστωτές της έχουν καταλήξει σε συμφωνία.
Τέλος, η ισπανική εφημερίδα El Mundo αναφέρει ότι η Ελλάδα και οι πιστωτές της πέτυχαν συμφωνία για το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης και επισημαίνει ότι ύστερα από 18 ώρες διαπραγματεύσεων οι δύο πλευρές πέτυχαν να κλείσουν τις τελευταίες διαφορές και αναμένεται τις επόμενες ώρες το σχέδιο νόμου να κατατεθεί στο Κοινοβούλιο, με στόχο την ψήφισή του την Πέμπτη.
Γερμανικός Τύπος
Τα πρώτα σχόλιά τους κατέθεσαν και τα γερμανικά ΜΜΕ μετά την επίτευξη της συμφωνίας, σαφώς πιο επιφυλακτικά.
«Επειτα από 18 ώρες συνεχούς διαπραγμάτευσης Ελλάδα και δανειστές κατέληξαν σε συμφωνία για το νέο πακέτο βοήθειας», γράφει η γερμανική Frankfurter Allgemeine zeitung. H γερμανική εφημερίδα επικαλείται δήλωση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι παραμένουν ανοικτές «μόνο δύο ή τρεις μικρές λεπτομέρειες» στις συζητήσεις με τους δανειστές. «Οι εμπειρογνώμονες θα συζητήσουν σήμερα τις δράσεις προτεραιότητας που πρέπει να γίνουν από την ελληνική κυβέρνηση για να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες χρηματοδότησης», σημειώνει η FAZ.
«Συμφωνία της Αθήνας με τους δανειστές για τους δημοσιονομικούς στόχους», γράφει στην ηλεκτρονική της έκδοση η Die Welt. «Οι διαπραγματεύσεις για ένα τρίτο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα προχώρησαν. Η Αθήνα συμφώνησε με τους διεθνείς πιστωτές της σχετικά με τις δημοσιονομικές απαιτήσεις για τα επόμενα χρόνια», προσθέτει η γερμανική εφημερίδα.
Η οικονομική Handelsblatt, επικαλούμενη το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σημειώνει επίσης ότι «Ελλάδα και πιστωτές συμφώνησαν σε ένα μνημόνιο για το νέο πακέτο διάσωσης». Η εφημερίδα τονίζει ότι «μετά τη συμφωνία η Αθήνα θα πρέπει σύντομα να επιδείξει ένα πρωτογενές πλεόνασμα – έστω και μικρό, γεγονός που δείχνει ότι ο προϋπολογισμός θα εφαρμοστεί χωρίς την επιβολή νέων μέτρων».
Το περιοδικό Der Spiegel στην ηλεκτρονική του έκδοση σημειώνει: «Η Αθήνα ανακοινώνει την επίτευξη συμφωνίας για τα δημοσιονομικά. Συμφωνήθηκαν οι κατευθυντήριες γραμμές του προϋπολογισμού για τα επόμενα τρία χρόνια».
Η Suddeutsche Ζeitung μεταδίδει ότι «η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι υπάρχει συμφωνία με τους δανειστές σχετικά με το περίγραμμα της νέας σύμβασης» και προσθέτει: «Είναι ακόμα ασαφή σημαντικά σημεία, όπως το συνολικό ύψος των δανείων, το μέγεθος των επιμέρους πληρωμών, τα στοιχεία των τραπεζικών αναδιαρθρώσεων και των ιδιωτικοποιήσεων».
Σύμφωνα με την εφημερίδα του Μονάχου, πάντως, «η γερμανική κυβέρνηση παραμένει επιφυλακτική». O υφυπουργός Οικονομικών Γενς Σπαν μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ARD υποστήριξε ότι «θα υπάρξουν περαιτέρω διαπραγματεύσεις στην Αθήνα».
«Χρειάζεται να συζητηθεί διεξοδικά το νέο πρόγραμμα καθώς πρέπει να απαντηθεί το ερώτημα πώς η Ελλάδα θα εξασφαλίσει τα αναγκαία κονδύλια για τον Προϋπολογισμό τα επόμενα χρόνια», τόνισε ο γερμανός υφυπουργός Οικονομικών.