Guardian: Οι πρωταγωνιστές της ελληνικής κρίσης - Τι ρόλο διαδραματίζει ο καθένας
Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: Ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν ανέλαβε την εξουσία αποφασισμένος να παίξει σημαντικό ρόλο στην ελληνική κρίση κι έχει χρησιμοποιήσει την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ για να δώσει ώθηση σε αυτό το σκοπό. Το ίδιο ισχύει για τον επίτροπο Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί. Αλλά αυτή η σχέση μεταξύ της Κομισιόν και του Τσίπρα έχει αρχίσει να χαλάει.Επιπλέον, εκτός Βρυξελλών ο Τσίπρας δεν έχει καθόλου φίλους. Μάλιστα, οι ηγέτες των κρατών μελών της ανατολικής Ευρώπης όπως η Σλοβακία, η Σλοβενία ή οι χώρες της Βαλτικής γίνονται ολοένα και πιο επικριτικές απέναντι στην Ελλάδα.
Αλέξης Τσίπρας: Ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει υπαναχωρήσει σε όλες τις προεκλογικές δεσμεύσεις του αλλά προς το παρόν ο νεαρότερος πρωθυπουργός της χώρας έχει καταφέρει να διατηρήσει την δημοφιλία του, τονίζει ο Guardian. "O Έλληνας πρωθυπουργός χαρακτηρίζεται ως γοητευτικός, χαρισματικός και οραματιστής. Παίζει τον ''καλό μπάτσο'' ενώ ο υπ. Οικονομικών του παίζει τον ''κακό μπάτσο''. Οι δημαγωγικές του ικανότητες αλλά και η προσεκτική του στάση στην πολιτική σκηνή είναι δύο από τα χαρίσματα που έχουν κάνει ακόμα και τους αντιπάλους του να αναγνωρίσουν ότι έχει καταφέρει κάνει το καλύτερο δυνατό από μια κατά τα άλλα άσχημη κατάσταση",γράφει ο Guardian
Παναγιώτης Λαφαζάνης - Ο Έλληνας επαναστάτης: Υπερ της Ρωσίας και κατά του καπιταλισμού με μια τάση για εμπρηστική ρητορική, ο Λαφαζάνης θεωρείται από πολλούς ο μεγαλύτερος αντίπαλος του Τσίπρα στο εσωτερικό. Ως επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας του ΣΥΡΙΖΑ ο 63χρονος αν κι έχει μαλακώσει τη στάση του απέναντι στο Grexit, υιοθετώντας, αν και διστακτικά την κομματική γραμμή για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, έχει αυξήσει την κριτική του απέναντι στους δανειστές. Μάλιστα, πολλοί εκτιμούν ότι εάν η συμφωνία έλθει στη Βουλή ο Λαφαζάνης θα είναι από αυτούς που θα επαναστατήσουν.
Γιάνης Βαρουφάκης: Εκεί που όλοι περιμέναν ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών είχε παραμεριστεί, ξαναγύρισε αν και έχει μετριάσει τη ρητορική του. Ο 53χρονος αποτελεί την πιο διάσημη φιγούρα της ελληνικής κυβέρνησης, έχοντας καταφέρει να γοητεύσει τον Τσίπρα, να αποκτήσει εχθρούς στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και να εξαντλήσει την υπομονή των εταίρων του.
Μανώλης Γλέζος: Στα 93 του είναι μακράν ο μεγαλύτερος Ευρωπαίος βουλευτής και είναι παγκοσμιως σεβαστός κι έχει ασκησει κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες μέρες.
Γιάννης Δραγασάκης: Ο 67χρονος πρώην κομμουνιστής είναι ο μόνος υπουργός με προηγούμενη εμπειρία στην κυβέρνηση. Αν και δείχνει χαμηλών τόνων είναι αυτός που επιβλέπει την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και κινεί τα νήματα πίσω από τις διαπραγματεύσεις.
Ευκλείδης Τσακαλώτος: Αποτελεί τον εναλλακτικό διαπραγματευτή της Ελλάδας, που λειτουργεί ως το καλύτερο αντίδοτο για τον Βαρουφάκη. Το τελευταίο διάστημα έχει αναλάβει ρόλο στη διαπραγμάτευση. Παρόλα αυτά ούτε κι αυτός επιθυμεί μια υπαναχώρηση σε αυτά που ζητούν οι δανειστές.
Πάνος Καμμένος: Λαϊκιστής, με έντονα αρνητικά αισθήματα για τους Γερμανούς, τους δανειστές της Ελλάδας που τους θεωρεί αποικιοκράτες και τους μετανάστες.
Η Ακρόπολη: Σύμβολο του ένδοξου ελληνικού παρελθόντος.
Ο ελληνικός λαός: Είναι οι άνθρωποι που θέλουν να μείνουν στο ευρώ.
ΔΝΤ/ Τεχνικά κλιμάκια Βρυξελλών: Αρκετά στελέχη του υποστηρίζουν τις ελληνικές θέσεις, αλλά δεν συμφωνούν με την τακτική της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις
Άνγκελα Μέρκελ: Η Γερμανίδα Καγκελάριος που προσπαθεί να βρει λύσεις για την ελληνική κρίση , αντιτιθέμενη στον υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Μπαράκ Ομπάμα: Έχει αλλάξει θέσεις το τελευταίο διάστημα. Από τη στήριξη στην Ελλάδα, πλέον έχει σκληρύνει τη στάση του.
Γερούν Ντάισελμπλουμ: Έκανε το λάθος να έρθει στην Αθήνα και να συναντηθεί με τον Βαρουφάκη.
Έντα Κένι: Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός που φοβάται την επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ.
Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: Ο αρχιτέκτονας του ευρώ και ο σκληρός της υπόθεσης που έχει κατηγορηθεί πολλάκις από τους Έλληνες.
Κριστίν Λαγκάρντ: Το αφεντικό του ΔΝΤ που το τελευταίο διάστημα έχει αλλάξει πολλές απόψεις.
Μάριο Ντράγκι: Ο άνθρωπος που δίνει χρήματα στις ελληνικές τράπεζες.
Βλαντιμίρ Πούτιν: Το φόβητρο ότι αν τα πράγματα πάνε άσχημα, η Ελλάδα θα τον πλησιάσει.