Μάρτης "γδάρτης" ή από Μάρτη καλοκαίρι...
Τα σενάρια για το ελληνικό αξιόχρεο
Στις 7 Μαρτίου ανοίγει η αυλαία των αξιολογήσεων για την ελληνική οικονομία, από την DBRS.Ο καναδικός οίκος βαθμολογεί με ΒΒΒ (low) και positive outlook, και είναι ένας από όσους έχουν δώσει το investment gradeαπό το 2024. Ωστόσο, το στοίχημα για κυβέρνηση, οικονομικό επιτελείο θα κριθεί ακριβώς μία εβδομάδα μετά-όταν στις 14 Μαρτίου ο οίκος Moody's θα φανεί εάν θα εντάξει την οικονομία στην "επενδυτική κλίμακα".
Ο ισχυρότερος οίκος αξιολόγησης είναι και ο αυστηρότερος κριτής διατηρώντας το Ba1 αλλά με positive outlook, με ζητούμενο για την Αθήνα να πει το σημαντικό Ο.Κ . Σημαντικό-εάν και εφ' όσον δοθεί, γιατί όπως έχει ποσοτικοποιήσει ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, Δημήτρης Τσάκωνας θα μπορούσε να ενεργοποιήσει πρόσθετη ζήτηση 3-5 δισ. που θα προερχόταν από σταδιακή ενίσχυση θέσεων από passive funds.
Αποτέλεσμα της αλλαγής rating για τα ελληνικά ομόλογα/χρέος που θα εντάσσονταν σε νέους δείκτες όπου επενδύουν ισχυροί διαχειριστές ξένων primary dealers, αλλά και ενεργών στην δευτερογενή αγορά. Ενδεχόμενη θετική ετυμηγορία από τον οίκο Moody's θα επέφερε μείωση 10-30 μ.β ή και περισσότερο-ανάλογα με την συγκυρία, αφού με βάση τα τελευταία (6/1) στοιχεία του Οργανισμού το GRY10 διαμορφωνόταν στα 3,229% έναντι 3,290% του αντίστοιχου FR10Y και 3,603% του ΙΤ10Υ.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τους οίκους Fitch και Standard & Poor’s είχε επίσης σημαντικά αποτελέσματα καθώς διευρύνθηκε η επενδυτική βάση κατά 30% και το spread περιορίστηκε κατά 80 μονάδες βάσης έναντι του swap rate.
Και ο "χορός" των αξιολογήσεων θα συνεχιστεί με την S&P (BBB- positive outlook) στις 18 Απριλίου, την Fitch Ratings (BBB- stable outlook) στις 16 Μάη, για να κλείσει το 6μηνο η Scope Ratings στις 16 Μάη. Σημειωτέον πως, ο γερμανικός οίκος έκανε την έκπληξη-όταν στις 6 Δεκεμβρίου ανέβασε την ελληνική οικονομία στο ΒΒΒ (δλδ στην δεύτερη κλίμακα της επενδυτικής βαθμίδας).