Λάτσης: Σκέψεις για επιστρoφή στο banking, η EFG Luxembrurg και η δωρεά των 40 εκατ. ευρώ...
...για το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο.
Σενάρια επιστροφής του Σπύρου Λάτση στο banking κυκλοφορούν τα τελευταία 24ωρα, σε πολύ κλειστό κύκλο επιχειρηματιών οι οποίοι είχαν συνεργαστεί μαζί του την περίοδο της Eurobank. Κοινό μυστικό στην κοινότητα πως ο εφοπλιστής είχε αναθεωρήσει για την αποχώρηση του, που όμως είχε εγείρει και αρκετές αντιδράσεις.
Ανατρέχοντας στην περίοδο της χρεοκοπίας του ελληνικού δημοσίου, τα υποχρεωτικά πλάνα μετασχηματισμού που απαίτησε η τρόϊκα οδήγησαντην Eurobank- και τις άλλες τράπεζες- σε έξοδο απ΄ όλες τις ξένες αγορές όπου είχε αναπτύξει σημαντική παρουσία. Ετσι, στην πρώτη ανακεφαλαιοποίηση (2013) και αφού προηγουμένως δεν είχε προχωρήσει το σχέδιο συγχώνευσης με την Εθνική Τράπεζα, η οικογένεια Λάτση αποχωρεί. Απόφαση που φέρεται να ελήφθη μετά και από εισήγηση-τότε- κορυφαίου τραπεζικού παράγοντα.
Εκτοτε η παρουσία Λάτση στο banking επικεντρώθηκε στην EFG Group (Λουξεμβούργο) όπου μέσω της ΕFG Bank European Financial Group είναι με 45,4% ο μεγαλύτερος μέτοχος. Συμμετοχή που απ' ότι έγινε γνωστό προχώρησε σε συζητήσεις για την πώληση της (Julius Baer).
Ειδικότερα όμως, ως όμιλος η EFG International έχει μια σειρά από άλλες θυγατρικές ιδιωτικές τραπεζικές εταιρείες, όπως η EFG Private Bank Limited στο Ηνωμένο Βασίλειο και η EFG Capital στις ΗΠΑ, όμως η κύρια θυγατρική της είναι η ελβετική private bank EFG Bank, με δίκτυο υποκαταστημάτων σε Ευρώπη, Ασία- Ειρηνικό, ΗΠΑ και Μέση Ανατολή.
Γεννημένος το 1946 (1η Ιανουαρίου) το 2019 χώρισε την περιουσία της οικογένειας Λάτση- με την αδελφή του Μαριάννα- κρατώντας με την άλλη αδελφή του Μαργαρίτα τον τραπεζικό όμιλο, την Lamda Development και το 1 /3 του 40,41% που έχει η Paneuropean Oil & Industrial Holdings στο μ.κτου ομίλου HelleniQ Energy.
Για τις (δυνητικές) εξελίξεις στην τελευταία πολλά λέγονται, περισσότερα φημολογούνται, πλην όμως η πιο τελευταία αφορά στην πρόθεση του ιδίουνα επιστρέψει στον κλάδο που απέφερε τις μεγαλύτερες υπεραξίες. Θα μπορούσε κάτι τέτοιο να γίνει άμεσα-μετά από συμφωνία λ.χ. με τον Prem Watsa, έμμεσα μέσω της EFG International αξιοποιώντας την fintech τάση και στην ιδιωτική/επενδυτική τραπεζική; Θα δείξει, εάν και σε ποιον βαθμό ευσταθούν και πως θα μπορούσε να υλοποιηθούν.
Πάντως το γεγονός είναι ότι ο ίδιος προχωρά σε κινήσεις επαναπατρισμού με σημειολογικού χαρακτήρα πρωτοβουλίες. Ενδεικτική η δωρεά ύψους 40 εκατ. ευρώ που από κοινού με την σύζυγο του Ντόροθυ (Μπαντελέϊ) προς το υπ.Πολιτισμού για το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο. Η προσφορά αφορά στις μελέτες και τα τεύχη δημοπράτησης του διαγωνισμού, που έχει ανακοινώσει η αρμόδια υπουργός (Λίνα Μενδώνη).