Μυτιληναίος: "Παρών" στα κρίσιμα υλικά και... καμπανάκι στις Βρυξέλλες
Νέα δεδομένα μετά την απόφαση της Κίνας
Ηταν μέσα Απριλίου, όταν σε ειδική εκδήλωση της Eurometaux- Raw Materials - A rallying call for European resilience- o Ευάγγελος Μυτιληναίος απηύθυνε έκκληση για στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης.
Με την ιδιότητα του προέδρου του ευρωπαϊκού φορέα, προειδοποιούσε την Κομισιόν πως οι γεωπολιτικές εξελίξεις απειλούν τη Γηραιά Ηπειρο και τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. «Εμείς θα κάνουμε ό,τι πρέπει», είχε δηλώσει-τότε- ο επικεφαλής και της Metlen για να προσθέσει ότι απαιτείται και η ευρωπαϊκή στήριξη, ειδικά σε μία περίοδο που η ελληνική εταιρεία σχεδιάζει μία μεγάλη επένδυση για την παραγωγή γαλλίου, που θα καλύψει τις ανάγκες της Ε.Ε.
Μάλιστα είχε αποκαλύψει πως η εισηγμένη είχε ήδη υποβάλει αίτηση στο Ταμείο Καινοτομίας για 350 εκατ. ευρώ για 3 κρίσιμα υλικά (γάλλιο, βωξίτη, αλουμίνιο). Η συγκεκριμένη εκδήλωση της Eurometaux στις Βρυξέλλες είχε πραγματοποιηθεί πριν τις ευρωεκλογές (6-9 Ιουνίου), για να ακολουθήσουν, σχεδόν έξη(6) μήνες για να συγκροτηθεί σε σώμα η νέα Κομισιόν.
Σε μία συγκυρία που στην άλλη άκρη του Ατλαντικού ο Ντόναλντ Τραμπ, περίπου 2 μήνες πριν την ορκωμοσία του (20 Ιανουαρίου) είχε ήδη ανοίξει τα χαρτιά του για τα βασικά (νομισματική πολιτική, εξωτερικό εμπόριο, γεωπολιτικά). Ο επιχειρηματίας επανέρχεται και με ανάρτησή του στο Linkedin επικαλείται δημοσίευμα του Reuters σύμφωνα με το οποίο η Κίνα απαγόρευσε τις εξαγωγές κρίσιμων πρώτων υλών στις ΗΠΑ, όπως το γάλλιο και το γερμάνιο και ζητά άρση φραγμών και άμεσα κίνητρα για την παραγωγή των εν λόγω πρώτων υλών εντός Ευρώπης.
Η Metlen Energy & Metals μετά από διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η εταιρεία μας Μetlen, κατάρτισε σχέδιο ύψους 300 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της παραγωγής βωξίτη και αλουμίνας καθώς και μια ολοκαίνουργια μονάδα παραγωγής γαλλίου. Και τα τρία αυτά υλικά περιλαμβάνονται στον κατάλογο Κρίσιμων & Στρατηγικών Πρώτων Υλών της ΕΕ.
Εστω και στο "και 5'" θα πρέπει στις Βρυξέλλες να επισπεύσουν ως προς την υλοποίηση των αυτονόητων, πρακτικά των κύριων υποδείξεων του Μάριο Ντράγκι προκειμένου να περισωθεί ότι έχει απομείνει για την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Αυτό σε μία περίοδο που η Ελλάδα έχει υπέδαφος πλούσιο σε ορυκτούς πόρους, ενώ υπάρχει διαθέσιμο αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό και τεχνογνωσία για την αξιοποίησή τους, σύμφωνα με τον Κώστα Γιαζιτζόγλου, πρόεδρος του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων, σε εκδήλωση του ΣΜΕ, στο Λαύριο, για τα 100 χρόνια από την ίδρυσή του.
Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος είχε μιλήσει/προειδοποιήσει ότι η Ευρώπη πρέπει επειγόντως να επαναφέρει την παραγωγική δραστηριότητά της στα προ κρίσης επίπεδα, καθώς οι περικοπές που έγιναν, εξακολουθούν να επηρεάζουν πάνω από 20 υφιστάμενες επιχειρήσεις, οι οποίες αντιστοιχούν περίπου στο 50% του συνολικού δυναμικού της ΕΕ στους τομείς του αλουμινίου, του πυριτίου και του ψευδαργύρου. Αυτά τότε- 18 Απριλίου- σήμερα στην εκπνοή του 2024 επανέρχεται, για τα αυτονόητα.
Στις Βρυξέλλες, η νέα Κομισιόν ακούει;