Lamda Development: Πάει να πουλήσει σπίτια ο Οδυσσέας στις ΗΠΑ και το... δώρο του Κ. Χατζηδάκη

Lamda Development: Πάει να πουλήσει σπίτια ο Οδυσσέας στις ΗΠΑ και το... δώρο του Κ. Χατζηδάκη
Οδ. Αθανασίου: CEO Lamda Development

Το deal με Προκοπίου και οι απαλλαγή από το φόρο

Για τις ΗΠΑ ετοιμάζουν τις αποσκευές τους παράγοντες της Lamda Development, με επικεφαλής το CEO Οδυσσέα Αθανασίου. Μέσα της εβδομάδας η αναχώρηση της επιτελικής ομάδας του "Ellinikon" με πρώτο σταθμό το Σικάγο, Σάββατο 5 Οκτωβρίου. Ο λόγος για την ομάδα πωλήσεων κατοικιών που θα επιχειρήσει να προσελκύσει επενδυτές για το project.

Προτάσσοντας το ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο αστικής ανάπλασης στην Ευρώπη τα στελέχη της Lamda Development θα έχουν σειρά συναντήσεων σε Μαϊάμι και ακόμη 1-2 προορισμούς πριν τη μεγάλη παρουσίαση που θα γίνει στη Νέα Υόρκη, στις 12 του μηνός.

Εχοντας στο portfolio τους την τελευταία συμφωνία με την Skiti Enterprices το team της Ellinikon θα μπορεί να χρησιμοποιήσει και το δέλεαρ μελλοντικών υπεραξιών. Μέσω του deal με την εταιρεία συμφερόντων Γεωργίου Προκοπίου- πώληση οικοπέδων συνολικής μέγιστης επιτρεπόμενης δόμησης 85.658 τ.μ έναντι 120 εκατ.- αναδεικνύονται αυτά τα περιθώρια (υπεραξιών).

Το "κλειδί" βρίσκεται στην αξία που είναι εγγεγραμμένα στα βιβλία της Lamda Developmnt- στα 37 εκατ. βάσει μεγεθών 6μηνου/30/6/2024- την αναγνώριση λογιστικού κέρδους (προ φόρων) περίπου 82 εκατ (περιλαμβανομένων των εξόδων συναλλαγής). Συνδυαστικά με την διαφαινόμενη πρόθεση του Κωστή Χατζηδάκη να αφήσει ως έχει το καθεστώς απαλλαγής υπεραξίας (ακινήτων).

Πως ακριβώς έχει το θέμα; Τέλος του 2024 λήγει η εξαίρεση απαλλαγής (αφορά σε αγοραπωλησίες) και υπό κανονικές συνθήκες ο υπ. Οικονομικών θα έπρεπε είτε να το αλλάξει (ουσιαστικά ανοίγοντας τον δρόμο για πιθανή επιβολή φορολόγησης) είτε να το αναθεωρήσει σε κάθε περίπτωση προσβλέποντας την εγγραφή σημαντικών (φορό) εσόδων.

Ωστόσο σύμφωνα με όσα άφησε να εννοηθούν ο ίδιος ο Κωστής Χατζηδάκης η κυβέρνηση δεν προτίθεται να αλλάξει το καθεστώς, που πρακτικά σημαίνει ότι η μη φορολόγηση θα είναι σε ισχύ και το 2025 (κατ' αρχήν). Προφανές το όφελος (από τη μη φορολόγηση) τόσο του συγκεκριμένου deal Lamda Development- Skiti Enterprices όσο και όλων που συμφωνούνται αυτή την περίοδο, αναδεικνύοντας το ευρύτερο real estate πεδίο λαμπρών αποδόσεων.

Πολύ δε περισσότερο προοπτικά όταν θα έρθει η ώρα της μεταπώλησης (λ.χ. σε Αραβες, Αμερικανούς κ.α ) σε τιμές πολύ υψηλότερες από τις τιμές κτήσης (εγγραφής στα βιβλία).

==============================================

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ