"Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής": Μεμονωμένη κίνηση, ή προοίμιο συνεργασιών για Motor Oil - ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ;

 "Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής": Μεμονωμένη κίνηση, ή προοίμιο συνεργασιών για Motor Oil - ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ;

Πολλά τα κοινά πεδία δράσης των δύο ομίλων

Επιτυχής ο πρώτος έλεγχος δοκιμαστικής λειτουργίας του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής της "Θερμοηλεκτρικής Κομοτηνής".Κοινή επένδυση των ομίλων ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Motor Oil, με το κοινοπρακτικό σχήμα να φιλοδοξεί να καταστεί βασικός τροφοδότης στην ευρύτερηνευραλγικής σημασίας περιοχή.

Από 50% οι 2 όμιλοι, εισηγμένοι στο Χρηματιστήριο Αθηνών, στη μονάδα παραγωγής με βάση το φυσικό αέριο, συνολικής ισχύος 877 MW.Η επένδυση του Combined Cycle Gas Turbine (αεριοστρόβιλος συνδυασμένου κύκλου) ύψους 375 εκατ. ολοκληρώθηκε μέσα στο χρονοδιάγραμμα που είχε τεθεί, με αποτέλεσμα να καθίσταται εφικτή η εμπορική λειτουργία μέσα στο πρώτο 3μηνο 2025.

Προφανές πως οι διοικήσεις των 2 ομίλων ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (Περιστέρης)- Motor Oil (Βαρδινογιάννης) συνενώνουν τις δυνάμεις τους στον κλάδο της ηλεκτρικής ενέργειας. Αμφότεροι υλοποιούν ένα πρώτο-βασικό βήμα με προέκταση και στην αγορά λιανικής ενέργειας, όπου δραστηριοποιούνταιμε τις εταιρείες ΗΡΩΝ και NRG αντίστοιχα.

Ανάλογα με την κατηγορία (ιδιώτες, υψηλή τάση, χαμηλή τάση) ειδικότερα όμως στην κύρια (από το Μηνιαίο Δελτίο Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ) η κατάταξη είναι ΔΕΗ Protergia, ΗΡΩΝ, NRG και Elpedison. Πέραν της ΔΕΗ που διατηρεί μερίδιο κοντά στο 50% η Protergia ελέγχει ένα 20% και τους άλλους 3 με ποσοστά κρίσιμα ως προς την κατάταξη εάν και εφ' όσον υπάρξουν ανακατατάξεις.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, οι οποίοι επικαλούνται τις άριστες σχέσεις των πλευρών Βαρδινογιάννη-Περιστέρη συνδυαστικά με την συμπληρωματικότητα του ευρύτερου χαρτοφυλακίου των ομίλων δεν θα απέκλειαν το ενδεχόμενο να συνεξετάσουν το ενδεχόμενο συνεργειών προκειμένου να επιτευχθούν οικονομίες κλίμακος.

Για παράδειγμα "παραγωγή ενέργειας-λιανική", "διαχείριση απορριμμάτων", "παραχωρήσεις" αλλά όχι μόνο είναι κοινοί παρονομαστές των 2 ομίλων, με ότι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ευρύτερα σε βάθος χρόνου.

===============================================

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ