Alpha Bank: Τι σημαίνει η υπεραπόδοση της μετοχής, πως κερδίζουν Holterman - Paulson και η UniCredit

Alpha Bank: Τι σημαίνει η υπεραπόδοση της μετοχής, πως κερδίζουν Holterman - Paulson και η UniCredit

Στα 1,595 ευρώ η μετοχή της Alpha Bank στην συνεδρίαση της Παρασκευής, με νέα άνοδο και συναλλαγές 9,19 εκατ. τμχ. Στο 5,63% η εβδομαδιαία θετική μεταβολή, μακράν των άλλων 3 συστημικών. Σε αναζήτηση του λόγου αυτής της διαφοροποίησης παράγοντες της αγοράς οι οποίοι βλέπουν τη μεγάλη εικόνα θεωρούν πως είναι αποτέλεσμα εισροών insiders και όσων συνεκτιμούν τις εξελίξεις της UniCredit με την Commerzbank.

Σάλος στην Γερμανία από την είσοδο της UniCredit στην Commerzbank, με την απόκτηση ενός ποσοστού 9,5% του μ.κ. Αμεση αντίδραση από την Deutsche Bank με το δ.σ να εμφανίζεται έτοιμο να μπλοκάρει την...διείσδυση των Ιταλών επί Γερμανικού τραπεζικού εδάφους για να απαντήσει ένα 24ωρο αργότερα το team Orcel πως ενδιαφέρεται να αποκτήσει το 30% (και ανοιχτό το ενδεχόμενο για πλήρη εξαγορά της γερμανικής τράπεζας).

Εξελίξεις που ναι μεν δεν αφορούν άμεσα το εγχώριο banking, τους ισχυρούς μετόχους μειοψηφίας συστημικών ομίλων αλλά που ναι έμμεσα θα μπορούσαν να επωφεληθούν εάν το τραβήξουν οι Μιλανέζοι. Πως; η UniCredit έχει κάνει μία σύνθετη συμφωνία με την Alpha Bank- κοινός τόπος οι άριστες σχέσεις Andrea Orcel- Βασίλη Ψάλτη- με τους Ιταλούς να έχουν- μεταξύ άλλων- αποκτήσει ένα σημαντικό μειοψηφικό ποσοστό του μ.κ της Alpha Bank.

Νοέμβριος 2023 η συμφωνία των 2 πλευρών για την εξαγορά του 9% plus έναντι 293,5 εκατ. ευρώ, με την τιμή/μετοχή στα 1,39 (από αρχική προσφορά στα 1,33 ευρώ). Ποιοι είχαν βγει κερδισμένοι από εκείνη την συναλλαγή; Reggeborgh και John Paulson οι έτεροι 2 ισχυροί μέτοχοι μειοψηφίας με ποσοστά 9,3% και 5,61% αντίστοιχα.

Ειδικότερα όσον αφορά στη συμμετοχή της Reggeborgh- το ολλανδικών fund-υπό τον Hendrikus (Henry ) Holterman "χτίζει" θέση στο μ.κ της Alpha Bank εδώ και χρόνια, ενισχύοντας την με αγορές κυρίως σε διορθωτικές φάσεις του ΧΑ, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται πλέον με ένα διακριτό 9,3% - αλλά με παράγοντες του κλάδου να το υπολογίζουν για μεγαλύτερο του 12% ( ; ) μέσω παρένθετων συμμετοχών ( * ).

Είτε με 9,3% είτε παραπάνω η πλευρά Holterman έχει ένα σημαντικό μειοψηφικό ποσοστό με μέση τιμή κτήσης που σύμφωνα με υπολογισμούς δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 1,10 το πολύ 1,12 ευρώ/μτχ. Με την τιμή της μετοχής να είναι στα 1,562 ευρώ δλδ 0,172/μτχ πάνω από την τιμή που αγόρασε η UniCreit- σχεδόν 10 μήνες πριν- εύλογες οι υπεραξίες και ακόμη μεγαλύτερες κατά 0,442-0,445/μτχ από τη μέση τιμή κτήσης.

Πως θα μπορούσε να ξαναβγεί κερδισμένος ο ΟλλανδοΕλληνας; Εάν η UniCredit πετύχει το colpo grosso με την Commerzbank δεν αποκλείεται να επιδιώξει να ενισχύσει και άλλο τη συμμετοχή της στο μ.κ της Alpha Bank. Το γιατί και πως θα αναλυθούν ενδελεχώς από το Business Insight εάν και εφ' όσον deal done. Σε κάθε περίπτωση η μικτή υπεραξία που κερδίζει η Reggeborgh από την συμμετοχή της (σ.σ. την διακριτή και μόνο) υπολογίζεται στα περίπου 85 εκατ. ευρώ, not bad.

( * ) o Η.Η το συνηθίζει να ενεργεί και μέσω "φίλιων δυνάμεων", παρένθετων συμμετοχών. Γνωστή τακτική από την εποχή που επιχειρούσε να...διεμβολίσει την πλευρά Καλλιτσάντση στον όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Ενδεικτικά στο μ.κ του ΕΛΛΑΚΤΩΡ, εκτός από την Reggeborgh που έχει το 48,155% του μ.κ και τον όμιλο Motor Oil με 26,882%, ένα 9,798% εμφανίζεταιστο Atlas NV. Σύμφωνα με το μετοχολόγιο της εισηγμένης η ATLAS NV ελέγχεται από ATLASINVEST HOLDING B.V, που με τη σειρά της ελέγχεται από τον Martialis Quirinus van Poecke.

===============================================

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ