Γιατί βρίσκεται στο επίκεντρο η ΤΙΤΑΝ και πώς αντιδρά η αγορά στην επιβολή έκτακτου φόρου στο αέριο

Γιατί βρίσκεται στο επίκεντρο η ΤΙΤΑΝ και πώς αντιδρά η αγορά στην επιβολή έκτακτου φόρου στο αέριο

Σίγουρα θα έχουμε έναν καυτό Αύγουστο

ΤΙΤΑΝ: Σε ιστορικά υψηλά με είσοδο στον MSCI Greece Standard

Ηταν Μάϊος του 2020 όταν η μετοχή της ΤΙΤΑΝ "έβγαινε" από τον δείκτη MSCI Greece Standard ακολουθώντας τις τραπεζικές Εθνικής, Eurobank, Alpha Bank στην τελευταία- για πολλούς- φάση απαξίωσης της εγχώριας επιχειρηματικής/επενδυτικής κοινότητας. Εκτοτε ακολούθησαν πολλά, τόσο για τον ιστορικό όμιλο (ιδρύθηκε το 1902, δεύτερη παλαιότερη εισηγμένη μετά την Εθνική στο ΧΑ από το 1912)όσο για το εγχώριο banking, ακολουθώντας εντελώς ανάστροφη πορεία επαναφοράς.

Ειδικότερα για τον όμιλο TITAN Cement International- και μετά τις καθοριστικές αλλαγές που έγιναν από το διοικητικό μέχρι το επιχειρηματικό επίπεδο- έχει διανοιγεί μία εντελώς διαφορετική προοπτική, περισσότερο εξωστρεφής, με εδραίες θέσεις σε κομβικές αγορές και οικονομικά αποτελέσματα που επιβεβαιώνουν την πορεία προς ακόμη υψηλότερα.

Η εισαγωγή των μετοχών της Titan USA στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης θα αυξήσει την αποτίμηση του Ομίλου, καθώς οι εταιρείες τσιμέντου στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού απολαμβάνουν υψηλότερες αποτιμήσεις σε σχέση με τις ευρωπαϊκές. Οι προοπτικές για το 2024 διαφαίνονται θετικές, καθώς η κατανάλωση τσιμέντου στις ΗΠΑ ενισχύεται με την επιτάχυνση των επενδύσεων σε υποδομές, ενώ η τιμολογιακή ισχύς στις ΗΠΑ παραμένει ισχυρή, ειδικά στο έτοιμο σκυρόδεμα.

Τα μεγέθη Q2 που ανακοινώνονται απλά θα επιβεβαιώσουν την ενισχυτική τάση και την σπουδαιότητα της παρουσίας στην αμερικανική αγορά, με εδραία παραγωγική βάση/υποδομή. Η διοίκηση του ομίλου έχει ανοίξει τα χαρτιά της για την προοπτική ενός ΙΡΟ της θυγατρικής ΤΙΤΑΝ America, από την πρώτη ενημέρωση αναλυτών (αποτελέσματα Q1).

Προς αυτή την κατεύθυνση εντάσσεται και η επάνοδος στον MSCI Greece Standard, τον πιο αναγνωρίσιμο/επιδραστικό διεθνή δείκτη για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Στις 12 Αυγούστου θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της (3μηνιαίας) αναθεώρησης από τον MSCI- οι όποιες αλλαγές θα ισχύσουν από 2 Σεπτεμβρίου- και το ενδεχόμενο εισόδου της TCI είναι πιθανότατο.

Με αποτίμηση 2,49 δισ. ευρώ ( 2,7 δισ.$) βρίσκεται οριακά χαμηλότερα από το εκτιμώμενο όριο που διαμορφώνεται στην τρέχουσα αναθεώρηση. Εάν δε ληφθεί υπόψιν η αύξηση περί του 7% διαμορφώνοντας το όριο περί τα 2,7 δισ.$., το να κερδηθεί το στοίχημα (ή όχι ) είναι σε οριακό σημείο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του διεθνούς οίκου, Νοέμβριο του 2023 το εύρος της συνολικής κεφαλαιοποίησης που θα έπρεπε πληρούται από μία εταιρία για την είσοδος στον δείκτη Standard Index (για τις αναδυόμενες αγορές/ΕΜΕΑ) κυμαινόταν μεταξύ 2,18 δισ. $ - 5,01 δισ. $., ενώ Φεβρουάριο του 2024 το αντίστοιχο εύρος διαμορφωνόταν στα 2,42 δισ.$ - 5,56 δισ. $ Τον δε Απρίλιο κυμάνθηκε στα 2,55 δισ. $ έως 5,86 δισ.$.


Ηλεκτρίζει η ενέργεια

Στην κατάθεση σχετικής ρύθμισης- για την επιβολή έκτακτου φόρου στους ηλεκτροπαραγωγούς με φυσικό αέριο- προχωρά ο Θόδωρος Σκυλακάκης. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας υλοποιεί αυτή την-ανακοινωμένη ήδη- κίνηση μετά και την τοποθέτηση του Πρωθυπουργού. Συγκεκριμένα, προχθές Δευτέρα και στο πλαίσιο της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου απάντησε έμμεσα-πλην σαφώς- στις αντιδράσεις των παραγωγών ενέργειας.

Συγκεκριμένα ο Πρωθυπουργός είπε πως, "... η κυβέρνηση παρακολουθεί και με πολύ μεγάλη προσοχή τις εξελίξεις στην αγορά της ενέργειας. Όπως γνωρίζετε τις τελευταίες εβδομάδες υπήρξε μία πολύ απότομη αύξηση των τιμών της χονδρικής ενέργειας σε όλη την ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια..." για να συμπληρώσει ότι "...το αποτέλεσμα ήταν ότι οι παραγωγοί ενέργειας έβγαλαν σαφέστατα ουρανοκατέβατά κέρδη.

Η κυβέρνηση αυτά τα κέρδη θα τα φορολογήσει επιβάλλοντας ένα έκτακτο τέλος όπως είχε κάνει και στο παρελθόν, στέλνοντας ένα μήνυμα ότι δεν μπορεί ο Έλληνας καταναλωτής να πληρώνει τις όποιες δυσλειτουργίες σε μια αγορά ενέργειας που σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν έχει φτάσει ακόμα στο σημείο της λειτουργίας που θα θέλαμε...". Εχει ενδιαφέρον για το πως θα εξελιχθεί αυτό το πρωθυπουργικό bras de fer, αρχικά με τους επιχειρηματίες/βασικούς μετόχους ομίλων διύλισης τώρα με τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας.

Και εάν θα υπάρξει συνέχεια- με την επιβολή έκτακτης εισφοράς/φόρου και σε άλλους κλάδους όπου αποδεδειγμένα κυριαρχούν φαινόμενα/συνέπειες greedflation- ή κατά πόσον θα επιβεβαιωθούν οι ανησυχίες επιχειρηματιών του ενεργειακού κλάδου πως η κυβέρνηση- επιχειρεί δια της πλαγίας/μέσω Βρυξελλών- να καταστήσει μόνιμη την εισφορά.

ΣΗΜ. τους παλαιότερους θα τους πάω λίγο πίσω στον χρόνο: Ήταν μεσημέρι της 11ης Σεπτεμβρίου 2011 όταν ο τότε υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, παρουσίαζε στη Θεσσαλονίκη έναν έκτακτο, όπως είχε χαρακτηριστικά τονίσει, φόρο ακινήτων. Το όνομα αυτού «Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Χώρων», εν συντομία ΕΕΤΗΔΕ.Ο φόρος αυτός τελικά μόνο έκτακτος δεν ήταν. Έχει αλλάξει κατά καιρούς όνομα, μορφή, τρόπο υπολογισμού και καταβολής, αλλά παραμένει παρών, έκτοτε. ...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ