Τα μηνύματα Μυτιληναίου...

Τα μηνύματα Μυτιληναίου...

Την έγκριση των διοικητικών συμβουλίων της Attica bank και της Παγκρήτιας έλαβε το σχέδιο συγχώνευσης

Θετικά μηνύματα σινιάλα έστειλε ο Ευάγγελος Mυτιληναίος, στην ενημέρωση (τηλεδιάσκεψη) των αναλυτών για τα αποτελέσματα 6μήνου, Κατ' αρχήν διευκρινίζοντας πως δεν θα υπάρξει καμία επίπτωση για τη Metlen από τον φόρο στις μονάδες φυσικού αερίου και ότι η απόφαση να κρατήσει σταθερά τα τιμολόγια για τον Αύγουστο ήταν πολύ καλά μετρημένη. Τόσο σε επίπεδο κερδοφορίας με υπέρβαση του στόχου για EBITDA 1,1 δισ. ευρώ όσο και επειδή η εταιρεία βρίσκεται ένα βήμα από τον στόχο κατάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας. Η εστίαση στο δεύτερο 6μηνο, καλά νέα και από τους επενδυτικούς οίκους. «Τα ομόλογά μας δείχνουν ότι οι αγορές μάς αξιολογούν ήδη ως investment grade και αναμένουμε να κάνουν το ίδιο και οι οίκοι αξιολόγησης τους αμέσως επόμενους μήνες», είπε ο Chief Treasury Χρήστος Γαβαλάς, φέρνοντας ως παράδειγμα την τρέχουσα βαθμολογία στα bonds. Το τριπλό Β (BBB+), που αποτυπώνεται στα spread των ομολόγων της Metlen, ενισχύει την πεποίθηση των ανθρώπων της ότι θα πάρει από τους οίκους αξιολόγησης την επενδυτική βαθμίδα, με την οποία την αξιολογούν ήδη οι αγορές. Αναφορικά με τυχόν επίδραση στα μεγέθη της Metlen και ειδικότερα της Αλουμίνιον, από την έκτακτη εισφορά που πρόκειται να επιβάλει η κυβέρνηση στις μονάδες φυσικού αερίου, σημείωσε πως δεν θα υπάρξει καμία επίπτωση, θυμίζοντας ότι η εταιρεία έχει αντισταθμίσει όλες τις παραμέτρους κόστους για τη περίοδο 2024-2025. Συνεπώς, οι ακραίες τιμές (spikes) του Ιουλίου δεν πρόκειται να επηρεάσουν την παραγωγή και τα οικονομικά μεγέθη του εργοστασίου αλουμινίου της Metlen.

Των φρονίμων...

Το ζήτημα της λειψυδρίας δεν είναι μόνο ελληνικό, ούτε αφορά μόνο τα νησιά μας» δήλωσε στο πλαίσιο της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της Unibios, ο Αντώνης Σβορώνος. Ο πρόεδρος της εισηγμένης ήταν σαφής ως προς την προειδοποίηση του "...πολύ σημαντικά προβλήματα παρουσιάζονται τόσο στην ηπειρωτική Ελλάδα, όσο φυσικά και στο εξωτερικό, όπου έχουμε υλοποιήσει έργα στην Ευρώπη, στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική. Θεωρούμε ότι η παρούσα κατάσταση με τον παρατεταμένο καύσωνα και τις επιπτώσεις του, θα κινητοποιήσει περαιτέρω τοπικούς φορείς, αλλά και επιχειρήσεις προκειμένου να προχωρήσουν στα κατάλληλα έργα και έτσι να διαχειριστούν τις δύσκολες καταστάσεις που ήδη είναι παρούσες και όπως όλα δείχνουν θα συνεχιστούν και στο μέλλον...".

Σε αυτή την κατεύθυνση η εξειδικευμένη εταιρεία ενεργεί σε 2 άξονες: ην προσπάθεια εξαγοράς εταιρείας του κλάδου στην Κεντρική Ευρώπη, έτσι ώστε να ενδυναμωθεί η παρουσία της εισηγμένης σε μια σειρά μεγάλων αγορών της Γηραιάς Ηπείρου. Και, τις συστηματικές (και μέσα από επίλεκτες συνεργασίες) προσπάθειες της εταιρείας στο μέτωπο της έρευνας και της ανάπτυξης (R&D). Έτσι, πέραν άλλων εγχειρημάτων, στόχος είναι μέσα στο 2025 η Unibios να λάβει από το Ευρωπαϊκό Γραφείο Ευρεσιτεχνιών ευρωπαϊκή πατένταστον τομέα της διαχείρισης βιομηχανικών αποβλήτων.

Attica bank - Παγκρήτια

--- Την έγκριση των διοικητικών συμβουλίων της Attica bank και της Παγκρήτιας έλαβε το σχέδιο συγχώνευσης δια απορρόφησης της δεύτερης από την πρώτη, ενώ επισημοποιήθηκε και η σχέση ανταλλαγής. Με συμβούλους την PwC και το δικηγορικό γραφείο Ποταμίτης Βεκρής προχωρά η απορρόφηση της Παγκρήτιας από την Attica Bank, με στόχο την ολοκλήρωση του νομικού σκέλους έως τα μέσα Σεπτεμβρίου και του λογιστικού στις 21/12 του 2024. Για την ολοκλήρωση της διαδικασίας απαιτείται η ένταξη των τιτλοποιήσεων και από τις δύο τράπεζες στο πρόγραμμα ΗΡΑΚΛΗΣ ΙΙΙ, η αύξηση κεφαλαίου (μετά την νομική ολοκλήρωση της συγχώνευσης) κατά 730 εκατ. με μετρητά και μετατροπή Warrants.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ