Το σπαθί του Δαμοκλή, τα lobbies των Βρυξελλών και το ΧA

Το σπαθί του Δαμοκλή, τα lobbies των Βρυξελλών και το ΧA

Εκτός ελέγχου η κατάσταση στο ενεργειακό, με τιμές εκρηκτικές και το Μαξίμου σε alert

Στο Μαξίμου ο συναγερμός είναι ήδη στο κόκκινο, καθώς οι ειδικοί προβλέπουν διατήρηση των υψηλών τιμών και της δυναμικής ανόδου καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Το πρόβλημα επιδεινώνει η αύξηση του τουρισμού, καθώς ξενοδοχεία και AirBnB αυξάνουν εκθετικά την κατανάλωση ενέργειας και σε περιοχές που το καλοκαίρι ανέφεραν χαμηλότερα φορτία, όπως η Αθήνα.

Tις τελευταίες ημέρες οι τιμές του ρεύματος στο Χρηματιστήριο Ενέργειας καλπάζουν, με τη μέση τιμή του μήνα που διανύουμε να διαμορφώνεται, μέχρι στιγμής, στα 131,46 ευρώ ανά μεγαβάτωρα, καταγράφοντας αύξηση 33% σε σχέση με τον Ιούνιο και 62% σε σχέση με τη μέση τιμή της προ ημερήσιας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (DAM) τον Μάιο.

Το διάστημα 10-16 Ιουλίου, οι μέγιστες ημερήσιες τιμές διαμορφώθηκαν από 340 ευρώ ανά μεγαβατώρα έως 650 ευρώ ανά μεγαβατώρα και αφορούν τις ώρες 20.00 με 21.00. Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς, τα προθεσμιακά συμβόλαια για τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο διαπραγματεύονται στα επίπεδα των 100 και 95 ευρώ/MWh, αντίστοιχα, χωρίς να σημαίνει ότι θα παραμείνουν σε αυτή τη «ζώνη τιμών», δεδομένης της ανοδικής τροχιάς της αγοράς.

Όπως και στο παρελθόν, η κυβέρνηση μη-έχοντας μηχανισμούς αντιμετώπισης κρίσεων, επιλέγει μοντέλα αναδιανομής, μέσω της έκτακτης φορολόγησης υπερκερδών από τις ενεργειακές εταιρίες. Το σκηνικό όμως στις Βρυξέλλες έχει αλλάξει. Πλέον, οι λομπίστες των ενεργειακών εταιριών έχουν κλείσει διόδους και οι ανακατατάξεις στην κυβέρνηση έχουν φέρει υπουργούς χωρίς ιδιαίτερη κοινοτική εμπειρία και διασυνδέσεις σε κρίσιμα πόστα.

Έτσι, ο κίνδυνος οι επιδοτήσεις να μείνουν σε επίπεδο εξαγγελιών είναι… ορατός. Όπως και στην περίπτωση της επιβολής έκτακτου φόρου στα διυλιστήρια για την χρηματοδότηση παροχών στους συνταξιούχους, η φήμη και μόνο για τη φορολόγηση υπερκερδών στις ενεργειακές αναμένεται να πλήξει τις μετοχές των εταιριών του κλάδου.

Οι μεγάλοι παίχτες δεν θέλουν τις επιδοτήσεις, καθώς στρεβλώνουν την αγορά και τον ανταγωνισμό, ενώ αποτρέπουν εξελίξεις που θα οδηγούσαν σε συγκέντρωση της αγοράς και εξορθολογισμό των τιμών. Ωστόσο, το θέμα είναι πως έτσι ούτε αγορά γίνεται-ούτε τα σωστά μηνύματα λαμβάνει η διεθνής επενδυτική κοινότητα....

Προς το τέλος Ιουνίου η κυβέρνηση επέβαλε (νέα) έκτακτη εισφορά στα κέρδη των ομίλων διύλισης.Σύμφωνα με το υπ. Οικονομικών τα έσοδα υπολογίστηκαν στα 300 εκατ ευρώ, από τα οποία τα 250 εκατ θα διατεθούν για την χορήγησηεπιδόματος στους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά τα Χριστούγεννα. Τα υπόλοιπα 50 εκατ θα διατεθούν για την χρηματοδότηση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων.

Στο μήνα πάνω, η εκτός ελέγχου διαμόρφωση των τιμών στην ηλετροπαραγωγή η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην επιβολή έκτακτης εισφοράς στα κέρδη αλλά και την επιβολή ανώτατων ορίων στην αποζημίωση των παραγωγών. Οι συνέπειες την πρώτη φορά αποτυπώθηκαν και χρηματιστηριακά στις μετοχές των Motor Oil, HelleniQ Energy. Την δεύτερη φορά, εκ νέου στο χρηματιστηριακό ταμπλώ με νέες ρευστοποιήσεις/πιέσεις σε τίτλους των ΔΕΗ αλλά και Metlen, Motor Oil,HelleniQ Energy.

===============================================

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ