Ο σχεδιασμός για την... πώληση της Attica Συμμετοχών, το IPO της ΤΙΤΑΝ και ο ρόλος του Cobuz

Ο σχεδιασμός για την... πώληση της Attica Συμμετοχών, το IPO της ΤΙΤΑΝ και ο ρόλος του Cobuz
Κυριάκος Μάγειρας Attica

Τα οφέλη από την θυγατρική Titan American

Attica Group: Πρόσω στην "επόμενη ημέρα"

Με προσεκτικά σχεδιασμένες κινήσεις η ρότα της Attica Συμμετοχών. Μία προς μία με προοπτική μεγέθυνσης σε εύλογη αποτίμηση με βάση την οποία ο βασικός μέτοχος θα εξετάσει το ενδεχόμενο πώλησης μέρους ή όλου της συμμετοχών. Προς αυτή την κατεύθυνση η διοίκηση Μάγειρα- προφανώς σε συνεννόηση με την Πειραιώς/μέσω Strix- ενεργεί σε τρία πεδία. Το ένα της διαμόρφωσης των συνθηκών για ένα (δυνητικό) μίνι placement (προς τούτο ο κλάδος της ακτοπλοϊας πέρασε στην θυγατρική Blue Star).

Το άλλο στην ενίσχυση του "ταμείου" συνδυαστικά με την υλοποίηση ενός μεγάλου επενδυτικού προγράμματος. Αφορά στις τμηματικές πωλήσεις επί μέρους δραστηριοτήτων, στην εκχώρηση άλλων ή και αποχώρηση από γραμμές/δρομολόγια. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η πώληση του 49% της Africa Morocco Links, που απέφερε ρευστότητα 49 εκατ και (μη επαναλαμβανόμενο) κέρδος 24 εκατ , παράλληλα μειώνοντας τον καθαρό δανεισμό σε 485,1 εκατ (και λόγο net debt/ebitda στις 3,4 φορές.

Μεθοδικά βελτιώνεται ο ισολογισμός, ενισχύονται καθαρή θέση, κεφαλαιακοί δείκτες ενώ μέσω του project του 1,2 δισ θα εξασφαλιστεί η ανάλογη γραμμή χρηματοδότησης/δανεισμού. Παράλληλα, μέσω της Attica Blue Hospitality (100% θυγατρικής) ενισχύει την παρουσία στον τουριστικό κλάδο (ξενοδοχειακό). Στα 620 εκατ η τρέχουσα αποτίμηση, αρκετά χαμηλότερα ενός fair value που σύμφωνα θα μπορούσε να φτάσει και το 1 δισ (με την προϋπόθεση ότι θα έχει ενεργοποιηθεί το επενδυτικό πρόγραμμα για το "χτίσιμο" έως 10 πλοίων (σε ορίζοντα 5ετίας).

ΤΙΤΑΝ Cement International: Το ΙΡΟ της θυγατρικής στις ΗΠΑ, μέσω MSCI και ο ρόλος του Cobuz

Με νέα άνοδο για τη μετοχή του ομίλου ΤΙΤΑΝ Cement International στα 30,70 ευρώ (2,33%) η θετική μεταβολή φτάνει το 17,18%στο 3μηνο και συνολικά το 43,12% το 2024. Αδιαμφισβήτητα η καλύτερη χρονιά χρηματιστηριακά για τον όμιλο-από το 1999- με αποτέλεσμα η αποτίμηση του να διαμορφώνεται στα 2,404 δισ. ευρώ. Στρατηγική επιλογή της διοίκησης η αξιοποίηση του "άσσου" της θυγατρικής στις ΗΠΑ, με εισαγωγή της στο NYSE.

Η ανάδειξη της χρηματιστηριακής αξίας του ομίλου, η άντληση πρόσθετης χρηματοδότησης, αλλά και η διευκόλυνση των κινήσεων στο μέτωπο των εξαγορών και των συγχωνεύσεων αποτελούν τους τρεις βασικότερους λόγους. Η "κρυμμένη υπεραξία" της TITAN America καταδεικνύεται από τα μεγέθη. Συγκεκριμένα το 2023 πραγματοποίησε κύκλο εργασιών 1.476,9 εκατ. ευρώ EBITDA 295,9 εκατ. ευρώ. Οι δύο εταιρείες με τις οποίες θα μπορούσε πιο πολύ να συγκριθεί σχετικά με το αντικείμενο δραστηριότητας είναι οι Summit Materials και Eagle Materials, οι οποίες διαπραγματεύονται με δείκτες EV/EBITDA μεταξύ του 9 και του 11,5.

Με δεδομένα το EBITDA της Titan American στα 295,9 εκατ. ευρώ και τον μικτό της δανεισμό κοντά στα 400 εκατ. ευρώ, θα μπορούσε -θεωρητικά- να προκύψει μια συγκριτική αποτίμηση της αμερικανικής θυγατρικής σαφώς ανώτερη των 2,2 δισ. ευρώ. Μέσω ποιας μεθόδου πιθανότατα θα αποτιμηθεί; «Sum Of The Parts», μέσω της οποίας αποτιμώνται οι επιμέρους δραστηριότητες-θυγατρικές ενός ομίλου και το άθροισμα αυτών συγκρίνεται με την τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία του ομίλου μείον τον καθαρό του δανεισμό.

Η διοίκηση "βλέπει" το ΙΡΟ για το 6μηνο του 2025, και προς αυτή την κατεύθυνση προετοιμάζεται μεθοδικά και προς την κατεύθυνση αυτή φαίνεται πως εντάσσεται η είσοδος στον διεθνή δείκτη MSCI Greece Standard. Στον όλο σχεδιασμό πρωτεύοντα ρόλο φέρεται πως έχει ο Marcel Constantin Cobuz- με γνωστή την πρότερη θητεία του ρουμανικής καταγωγής παράγοντα στον κολοσσό Holcim.

===============================================

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ