Η δεύτερη κάλπη στη Γαλλία, το υδρογόνο της Motor oil και η διορία σε Attica- Παγκρήτια από ΤτΕ

Η δεύτερη κάλπη στη Γαλλία, το υδρογόνο της Motor oil και η διορία σε Attica- Παγκρήτια από ΤτΕ

Εν αναμονή  του αποτελέσματος των Γαλλικών εκλογών

Με γνωστό το αποτέλεσμα της πρώτης κάλπης στην Γαλλία, εύλογα και οι fund managers εξετάζουν τα ενδεχόμενα εν όψει της δεύτερης και καθοριστικής, συνεκτιμώντας πως ενδιάμεσα θα έχουν γίνει οι πρόωρες εκλογές και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μία σύντομη αναδρομή είναι χρήσιμη, καθώς η προκήρυξη πρόωρων εκλογών από τον Εμανουέλ Μακρόν είχε ως συνέπεια την πρόκληση αναταράξεων στις αγορές χρέους, μετοχών, συναλλαγματικών ισοτιμιών.

Η εικόνα κατάρρευσης της αξίας εισηγμένων στο χρηματιστήριο του Παρισιού, η εκτίναξη της απόδοσης των γαλλικών τίτλων συνδυαστικά με τις πιέσεις σε ευρώ/δολάριο σήμαναν συναγερμό στις ευρωπαϊκές αγορές. Δεδομένου του εύθραυστου χαρακτήρα της ευρωπαϊκής οικονομίας, της φθίνουσας ανταγωνιστικότητας, της σταθερής εκροής κεφαλαίων με προορισμό-κυρίως- την αγορά των ΗΠΑ είναι προφανές πως η κρίση θα συντηρηθεί-τουλάχιστον- μέχρι και την Κυριακή.

Ανάλογα από το αποτέλεσμα των εκλογών στην Γαλλία θα φανεί η συνέχεια- σε πρώτο χρόνο- όχι μόνο για την δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ε.Ε αλλά-ανάλογα με τον βαθμό συσχέτισης με άλλων χωρών- σε ντόμινο (δυνητικών) επάλληλων κρίσεων σε οικονομίες λ.χ. της Ιταλίας. Επίσης χρήσιμη είναι η αναδρομή στην ανάλογη περίπτωση της Ιταλίας, πριν και μετά την ανάληψη της εξουσίας από την Τζόρτζια Μελόνι.

Πιέσεις στο χρηματιστήριο του Μιλάνου, άνοδος στις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων και συναγερμός στην Φρανκφούρτη. Αυτά πριν την εκλογή της Ιταλίδας. Σταδιακή σταθεροποίηση στο χρηματιστήριο, μείωση των αποδόσεων και επιφυλακή στην ΕΚΤ- με την επικεφαλής της να βρίσκει- μέσω Μάριο Ντράγκι ( ; ) δίαυλο επικοινωνίας με την νέα πρωθυπουργό. Εκτοτε η κατάσταση στην Ιταλία εξομαλύνθηκε σε ικανοποιητικό βαθμό, καθώς η Τζόρτζια Μελόνι υιοθέτησε μία πιο ρεαλιστική πολιτική-μετά από σημαντικούς συμβιβασμούς/κυρίως στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της Ε.Ε.

Η παράμετρος που επηρέασε την στάση των πανίσχυρων αγορών ήταν η σχετική σταθερότητα, εναρμόνιση με ένα πλαίσιο αποδεκτό. Η Handelsblatt, θέτει-ήδη- το ερώτημα; πως θα είναι η κυβέρνηση στην Γαλλία, μετά την δεύτερη κάλπη; θα σχηματιστεί ένα σταθερό κυβερνητικό σχήμα; οι σχέσεις με την Προεδρία πως θα εξελιχθούν;

Motor Oil: Εγκριση για το υδρογόνο

Εγκρίθηκε από το υπ. Ανάπτυξης η ένταξη του project παραγωγής υδρογόνου στο καταστατικό του ομίλου Motor Oil. Το Ο.Κ δόθηκε την Παρασκευή και θεωρείται ιδιαίτερης σημασίας καθώς η διοίκηση Βαρδινογιάννη έχει προτεραιοποιήσει την παραγωγή εναλλακτικών καυσίμων. Προς τούτο υλοποιεί ένα μεγάλο πρόγραμμα ύψους 350 εκατ για επενδύσεις στον τομέα παραγωγής υδρογόνου.

Ο όμιλος έχει στραφεί- εδώ και 2-3ετία- στον "καθαρισμό" του μίγματος στο πλαίσιο των επιταγών που τίθενται λόγω της κλιματικής κρίσης. Το "πρασίνισμα" ενός ομίλου, που μέχρι πρόσφατα ήταν κυρίως "διύλιση" έχει ως αποτέλεσμα το monitoring διαχειριστών funds που επενδύουνστο green energy, με αποτέλεσμα ένα καλύτερο rating (καθώς αποτυπώνεται και στα κόστη χρήματος-δανεισμού/χρηματοδότησης).

ΤτΕ προς Attica Bank-Παγκρήτια

Διορία έως την Παρασκευή έδωσε η Τράπεζα της Ελλάδος στις διοικήσεις των Attica Bank και Παγκρήτιας προκειμένου να ενημερώσουν για την συμφωνία των μετόχων (ΤΧΣ, ΕΦΚΑ και Thrivest ) για το πλάνο εξυγίανσης του υπό διαμόρφωση 5ου πόλου στον κλάδο. Με την συμφωνία των μετόχων "ξεκλειδώνει" η ένταξη των NPΕs (στα 2 και 1,4 δισ αντίστοιχα) στον "Ηρακλή ΙΙΙ" (απ' όπου θα δοθούν οι κρατικές εγγυήσεις.

Την σχετική έκθεση έχει συντάξει η DBRS, ενώ η διοίκηση της Attica Bank ανακοίνωσε αποτελέσματα Q1/2024. Για πέμπτο σερί 3μηνο λειτουργική οργανική κερδοφορία, επαναλαμβανόμενα κέρδη (προ προβλέψεων ) στα 8,7 εκατ (από 0,5 εκατ το αντίστοιχο διάστημα του 2023) με την διευθύνουσα σύμβουλο Ελένη Βρεττού να σημειώνει πως το 2023 ήταν η χρονιά που η τράπεζα επανήλθε σε λειτουργική κερδοφορία, ενώ η τάση συνεχίζεται δυναμικά και το 2024 όπως αποτυπώνεται από τα αποτελέσματα πρώτου 3μηνου. Σημαντική η θετική πιστωτική επέκταση σε μια αγορά που κατά βάση κινήθηκε αρνητικά το Q1

ΕΥΔΑΠ: Των φρονίμων...

Μαθαίνω πως στην ΕΥΔΑΠ έχουν πολύ υψηλά στην ατζέντα το κλιματικό, ειδικότερα σε ότι αφορά στον κίνδυνο λειψυδρίας. Η διοίκηση Γιώργου Στεργίου- Χαράλαμπου Σαχίνη φρονίμως ποιούσα εξετάζει -ήδη- τις εναλλακτικές, δεδομένου ότι η Αθήνα υδρεύεται από τον Μόρνο και τον Εύηνο, με τα ακραία κλιματικά φαινόμενα (υψηλές θερμοκρασίες, λιγότερες βροχοπτώσεις κ.α.).

Ετσι, στο τραπέζι έχει μπει και η Υλίκη- με τις πρόδρομες εργασίες να έχουν ξεκινήσει- προκειμένου να υπάρχει εναλλακτική για την πρωτεύουσα. Προφανώς και απαιτούνται εργασίες στο κανάλι μεταφοράς κ.λ.π πλην όμως είναι θετικό το ότι στην διοίκηση μεριμνούν ήδη. Των φρονίμων..., που έλεγαν οι παλαιότεροι.

===============================================

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ