Οι φήμες για τις τράπεζες και η αποχώρηση Λάτση από την HelleniQ Energy

Οι φήμες για τις τράπεζες και η αποχώρηση Λάτση από την HelleniQ Energy
Σπ. Λάτσης

Στην διόρθωση του Χα συνέβαλλαν και οι αποκοπές μερισμάτων

Φήμες για επιβολή έκτακτης εισφοράς στις τράπεζες και αποκοπή μερισμάτων... διόρθωσαν το ΧΑ

Ακουσα τον Κωστή Χατζηδάκη- στην Ελληνική Ενωση Τραπεζών- είναι αλήθεια πως πολύ κομψά το έθεσε το θέμα των προμηθειών, πιστωτικής επέκτασης στους τραπεζίτες. Κράτησα δε την εξής αποστροφή του "... οι τράπεζες έχουν ανοίξει πανιά για καινούργιους προορισμούς. Και δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε τεχνητά εμπόδια στην πορεία τους γιατί γνωρίζουμε ότι αν το κάνουμε, δεν μπορούμε να προσελκύσουμε επενδυτές..."

Υποθέτω ότι τεχνητά εμπόδια θα μπορούσε να είναι λ.χ αιφνιδιαστική επιβολή έκτακτης εισφοράς στα κέρδη; Καλά το ενδεχόμενο δεν θα έπαιζε ούτε με ηπιότερο βάρος λόγω DTC, αλλά μία υπόθεση κάνω. Ωστόσο, ήταν αρκετή η κυκλοφορία- εντελώς ανυπόστατης φήμης- σε χρηματιστηριακά γραφεία για να πατηθεί σε χρόνο d.t το sell και στις 4 μετοχές των συστημικών τραπεζών. Αμεση ενεργοποίηση stop losses- μετά τις 14.30'-14.45' σε Εθνική, Πειραιώς, Eurobank και Alpha Bank.

Για να επανέλθω στα των προμηθειών, άκουσα και τον Γιάννη Στουρνάρα- επίσης από το βήμα της ΕΕΤ- ο κεντρικός είπε ότι θα χρειαστούν επιπλέον 620 δισ. ευρώ ανά έτος για το διάστημα 2023-2030, ώστε να επιτευχθούν οι κλιματικοί στόχοι. Ανά έτος 620 δισ, πόθεν όμως; Την ίδια στιγμή η προσδοκία είναι πως οι τελευταίοι μπορούν να επιτευχθούν μέσω της ενιαίας αγοράς κεφαλαίων, η οποία εκτιμάται ότι θα προσέθετε επιπλέον έως και 470 δισ. ευρώ σε ιδιωτικές επενδύσεις ετησίως και θα διευκόλυνε τις επενδύσεις και τις ροές κεφαλαίων.

ΑΛΛΑ. Σύμφωνα με τα παραπάνω στοιχεία, υπολογίζεται πως ακόμα και αν η ΕΕ ολοκληρώσει την ενοποίηση της κεφαλαιαγοράς της «αύριο» και είναι έτοιμη για την κλιματική μετάβαση, και πάλι υπάρχει μια διαφορά περίπου 150 δισ. ευρώ ετησίως που… αναζητούνται για να πέσουν στην οικονομία. ΔΕΝ βλέπω να βγαίνει ο λογαριασμός.

Μαζί με τη φήμη για τις τράπεζες, για να επανέλθω στα της χθεσινής συνερδίασης, ήταν και η αποκοπή μερίσματος για Metlen (1,50/μτχ) και Motor Oil (1,40/μτχ) με συνέπεια το gap αρχής σε αυτά τα 2 βαριά χαρτιά, για να ολοκληρωθεί η σημαντική διόρθωση.

Πώς θα φύγει ο Λάτης από την HelleniQ Energy

Ακούω πως, ο Σπύρος Λάτσης θέλει να μειώσει ή και μηδενίσει τη συμμετοχή του στην HelleniQ Energy. H PO&IH ελέγχει το 40,41% που σε όρους αποτίμησης αντιστοιχεί σε 960 εκατ (τρέχουσα τιμή μετοχής στα 7,865 ευρώ). Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω εάν είναι έτσι ή αλλιώς, πλην όμως είναι δεδομένο πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο περνά μέσα από αλληλουχία εξελίξεων. Και γίνομαι σαφής, η HelleniQ Energy ελέγχει το 35% του μ.κ της ΔΕΠΑ Εμπορίας, με την οποία έχει συνάψει ΜoU το Δημόσιο (από την προηγούμενη προσπάθεια πώλησης ) που είναι επίσης μέτοχος (μέσω ΤΑΙΠΕΔ) στην HelleniQ Energy με 31,18%.

Η συγκεκριμένη συμφωνία- MoU- έληξε/λήγει και απ' ότι μαθαίνω πηγαίνει για ανανέωση που πρακτικά σημαίνει πως το Ταμείο θα πρέπει να αναζητήσει τρόπο αξιοποίησης για αυτό το 35%, ενώ διαθέτει το 65% της ΔΕΠΑ Εμπορίας. Σας ζάλισα; Σε απλά ελληνικά η αποεπένδυση Λάτση από την HelleniQ Energy- ακόμη και εάν ισχύει η πρόθεση μηδενισμού της συμμετοχής δεν είναι και τόσο απλή υπόθεση. Υπάρχει και μία άλλη πρόταση, να βγει αγοραστής (για το 35%) το ίδιο το ΤΑΙΠΕΔ- χρηματοδοτώντας την εξαγορά από τα έσοδα μερισμάτων που έχει λαμβάνειν από τις συμμετοχές του σε διάφορες ΔΕΚΟ.

Ούτως ή άλλως, ΤΑΙΠΕΔ με βάση τα όσα προωθεί ο Κωστής Χατζηδάκης, σε λίγο καιρό δεν θα υπάρχει. Οι εξελίξεις στο συγκεκριμένο μέτωπο σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς σχετίζεται και με το "ναυάγιο" πώλησης της EFG International στην ανταγωνίστρια Julius Baer και την εμφάνιση- σύμφωνα με διεθνή Μέσα- του J. Safra Sarasin ως φερόμενου νέου ενδιαφερόμενου.

===============================================

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ