Η Ούρσουλα, το deal της Τέρνα, τα 261 εκατ. μετρητά του Περιστέρη, το τραπεζικό τρίο και η διύλιση

Η Ούρσουλα, το deal της Τέρνα, τα 261 εκατ. μετρητά του Περιστέρη, το τραπεζικό τρίο και η διύλιση

Μια ενδιαφέρουσα εβδομάδα για το ΧΑ

Η Ούρσουλα και οι... άλλοι

Απ' όλα έχει η εβδομάδα, που λόγω της χθεσινής αργίας, για το Χρηματιστήριο Αθηνών ξεκινά σήμερα. Σε 4 συνεδριάσεις ολοκληρώνεται ο Ιούνιος, "κλείνουν βιβλία" 6μηνου οι διαχειριστές, με την προσοχή τους και στις πολιτικές εξελίξεις. Στο τέλος της εβδομάδας η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής θα "μετρηθούν" εκατέρωθεν εάν- και πως- μπορεί να βγουν οι ψήφοι για την επανεκλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ωστόσο, η διαδικασία δυσκολεύει μετά την αποχώρηση του Τσέχου Αντρέϊ Μπάμπιτς- με 7 ευρωβουλευτές- από το Renew Europe. Την ίδια ώρα που η Giorgia Meloni επιμένει στην ισχυρή διαπραγματευτική θέση της- έναντι εύλογων ανταλλαγμάτων- και στο παρασκήνιο κορυφώνονται οι διεργασίες.

Μια ενδιαφέρουσα εβδομάδα στο ΧΑ. Optima Εθνική και Eurobank στο μικροσκόπιο

Για το ΧΑ, ενδιαφέρουσα η σημερινή συνεδρίαση καθώς από το rebalancing της Παρασκευής προέκυψαν αλλαγές ικανές να κάνουν την διαφορά. Σε σύνολο τζίρου 242,9 εκατ το 60% πραγματοποιήθηκε σε μόλις 3 μετοχές: Optima Bank, Εθνική και Eurobank, κερδισμένη η πρώτη καθώς εντάσσεται στον δείκτη FTSEMidCap.

Με αποτίμηση στα 929,5 εκατ είναι προφανής η στόχευση της διοίκησης Τανισκίδη-Κυπαρίσση στις επόμενες μία-δύο αναδιαρθρώσεις η Optima Bank να αναβαθμιστεί περαιτέρω, με ένταξη της στον FTSE25. Επίσης, από σήμερα ισχύουν οι νέες σταθμίσεις εισηγμένων/μετοχών με ευνοημένες τις Metlen, Jumbo, Motor Oil, ΔΕΗ, Viohalco, Lamda Development, ΕΛΛΑΚΤΩΡ και Intralot- από τα mid caps.

Το deal της ΤΕΝΕΡΓΑ απελευθερώνει κεφάλαια

Θα επιβεβαιωθούν όσοι χρηματιστές εκτιμούσαν πως με το deal ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ- Masdar θα απελευθερωθεί ρευστότητα/κεφάλαια- μέρος τους θα τοποθετηθεί εκ νέου στην αγορά; Πάντως "ταμείο" έχουν κάνει-ήδη- ο Γιώργος Περιστέρης- ο οποίος είχε το 11,06% του μ.κ της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής. Πρακτικά ο επικεφαλής του Ομίλου, με 13,06 εκατ μτχ έχει λαμβάνειν 261,2 εκατ ευρώ.

Επίσης, ο ισχυρός μέτοχος μειοψηφίας Βαγγέλης Μαρινάκης ως κάτοχος- μέσω της Atale Enterprices Ltd- του 5,98% του μ.κ ήτοι 7,062 εκατ μτχ κάνει "ταμείο" 141,2 εκατ ευρώ. Και με Rio Ave-πλέον- στο χαρτοφυλάκιο ο ιδιοκτήτης (και ) του Ολυμπιακού, δύσκολα δεν θα κινηθεί επιχειρηματικά/επενδυτικά σε εύλογο χρόνο. Την ώρα που, στα κεντρικά εργάζονται πυρετωδώς για την εισαγωγή της Alter Ego στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Η έκτακτη εισφορά στα διυλιστήρια και ο αιφνιδιασμός(;)

Οταν είχε επιβληθεί η πρώτη έκτακτη εισφορά στους ομίλους διύλισης, κυβερνητικοί παράγοντες είχαν διαψεύσει το ενδεχόμενο επιβολής και δεύτερης. Ποτέ μη λες ποτέ, ωστόσο, καθώς μετά τα 630 εκατ που είχαν επιβληθεί για το 2022, ήρθε και νέα "καμπάνα" αυτή την φορά 300 εκατ επί των κερδών του 2023. Αραγε τι να υποθέσει ο διαχειριστής ενός ξένου fund με θέση στο μ.κ της Motor Oil, HelleniQ Energy για το ενδεχόμενο να...τριτώσει για τα μεγέθη του 2024;

Θα είχε ενδιαφέρον να γινόταν γνωστή η επίσημη θέση ειδικότερα της διοίκησης της Motor Oil, καθώς είναι εξ' ολοκλήρου ιδιωτική- στο μ.κ της HelleniQ Energy συμμετέχει το Δημόσιο/μέσω ΤΑΙΠΕΔ. Επίσης εύλογο το ερώτημα, εάν η διοίκηση το μεσημέρι της ανακοίνωσης για διανομή ιστορικά υψηλού μερίσματος- 200 εκατ- γνώριζε πως λίγες ώρες αργότερα ο Κωστής Χατζηδάκης θα έριχνε την "βόμβα" της έκτακτης φορολόγησης. Γιατί απ' ότι ισχυρίζεται έγκυρότατη πηγή ο Ιωάννης Β. Βαρδινογιάννης ουδέν γνώριζε, και ότι ενημερώθηκε το βράδυ της ίδιας ημέρας.

===============================================

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ