Το... καμπανάκι και οι παρενέργειες από την επιβολή της έκτακτης εισφοράς, η ΤΕΝΕΡΓΑ και η AEGEAN

Το... καμπανάκι και οι παρενέργειες από την επιβολή της έκτακτης εισφοράς, η ΤΕΝΕΡΓΑ και η AEGEAN

Μέτρα για την... ακρίβεια στο επίκεντρο της κυβερνητικής πολιτικής

Επιβολή έκτακτης εισφοράς: Το... καμπανάκι και οι παρενέργειες

Εδειξε να ξαφνιάζεται η αγορά από την ανακοίνωση της επιβολής εισφοράς 33% στα υπέρ κέρδη- κατά το υπ. Οικ.- των ομίλων διύλισης. Να ξεκαθαρίσουμε από την αρχή πως, μία τέτοια απόφαση προβλέπεται από το Κοινοτικό πλαίσιο- όσον αφορά έκτακτες περιστάσεις, λ.χ. πανδημία Covid 19, στην διασταλτική ερμηνεία της, όπως μας εξήγησαν.

Ωστόσο, εγείρονται ζητήματα ερμηνείας που εάν δεν διευκρινιστούν θα μπορούσε να αποτελέσουν δυνάμει πρόκριμα και για άλλους κλάδους. Ενδεικτικά τα σημειώνω όπως, μας αναφέρθηκαν από επαγγελματίες της αγοράς. Η Motor Oil είναι διαφορετική περίπτωση από την HelleniQ Energy- καθότι στο μ.κ δεν συμμετέχει άμεσα/έμμεσα το Δημόσιο-όπως λ.χ. με το ΤΑΙΠΕΔ στην δεύτερη.

Το 70% των κερδών- υπέρ κερδών κατά το υπ.Οικ της Motor Oil αφορά σε εξαγωγές, συνεπώς θέμα τίθεται για το ποσοστό (επί των ebitda/καθαρών κερδών). Ενα άλλο ερώτημα, καθώς αφορά στις σχέσεις της κυβέρνησης με τα κάθε λογής επιχειρηματικά/οικονομικά συμφέροντα, είναι εάν (πρωτίστως ) ο Ιωάννης Β. Βαρδινογιάννης και (δευτερευόντως) ο Πέτρος Τζαννετάκης την ημέρα της γενικής συνέλευσης (Τετάρτη) ήταν ενήμεροι για το τι θα ανακοινωνόταν την αμέσως επομένη (Πέμπτη).

Σύμφωνα με τους ίδιους (επαγγελματίες της αγοράς) εύλογο ερώτημα είναι εάν για το συγκεκριμένο θέμα θα πάρει θέση ο ΣΕΒ.Θα πάρει; το νεοεκλεγέν δ.σ του Συνδέσμου, ο νέος πρόεδρος Σπύρος Θεοδωρόπουλος οφείλει και πρέπει να λάβει θέση.

Οι... παρενέργειες

Με αφορμή την ενέργεια του υπ.Οικονομικών, έντονος ήταν ο προβληματισμός που αναπτύχθηκε στο μέσον της συνεδρίασης εάν- και κατά πόσον/και πως- η επιβολή έκτακτης εισφοράς θα μπορούσε να αφορά και άλλους κλάδους. Για παράδειγμα το short που "παίχτηκε" ειδικότερα στον τραπεζικό κλάδο- με ανοιχτές πωλήσεις στην υποκείμενη αγορά/παράλληλη λήψη ΣΜΕ-καθώς σήμερα Παρασκευή είναι το triple witching- από τις 15.15' και μετά "στηρίχθηκε" κυρίως σε αυτή την φημολογία.

Η ακρίβεια θα φέρει έκτακτη εισφορά και στα σούπερ μάρκετ;

"Ζεματάει" η ακρίβεια, με προφανές πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση- πέραν του βάρους που καθημερινά επωμίζονται οι καταναλωτές. Για αυτό και με το "καλημέρα" της νέας κυβέρνησης, η συνάντηση Μητσοτάκη- Θεοδωρικάκου. Ο νέος υπ. Ανάπτυξης ξεκινά γύρο επαφών με επικεφαλής σούπερ μάρκετ και εκπροσώπους πολυεθνικών προκειμένου να πειστούν και βάλουν σχετικό "φρένο" στις αυξήσεις.

Ερώτημα, από την στιγμή που η ίδια η Τράπεζα της Ελλάδος έχει αναφερθεί σε φαινόμενα greedflation και στον κλάδο τροφίμων-ειδών διατροφής να υποθέσει κάποιος ότι ο Τάκης Θεοδωρικάκος θα επισείσει το...φόβητρο ενδεχόμενης επιβολής έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης στους σούπερ μαρκετάδες; Στα 11,8 δισ. ο τζίρος το 2023, τα κέρδη;

Το deal προχώρησε

Στα 24,80 ευρώ ανεβάζει την τιμή στόχο για την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ η Axia, ενώ διατηρεί και την σύσταση «buy», μετά το mega deal με την Masdar για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Από κοινού με τα άλλα έργα που έχει αναλάβει η εταιρεία, η ταμειακή της θέση ύψους 2 δισ. ευρώ μετά τη συμφωνία, συγκροτεί σύμφωνα με την Axia, μια δύναμη πυρός που επιτρέπει στον όμιλο να κυνηγήσει κερδοφόρες ευκαιρίες όταν αυτές προκύπτουν.

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ανακοίνωσε τη συμφωνία για την πώληση του 36,59% του μεριδίου της στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στη Masdar για 20 ευρώ ανά μετοχή, τιμή που αντιστοιχεί σε αποτίμηση μετοχικού κεφαλαίου 2,4 δισ. ευρώ και σε επιχειρηματική αξία 3,2 δισ. ευρώ. Mέσω άλλων επενδυτών, η αραβική Masdar θα φτάσει στο 67% και στη συνέχεια θα προχωρήσει σε Υποχρεωτική Δημόσια Πρόταση για το υπόλοιπο των μετοχών της εταιρείας. Το νωρίτερο που θα πρέπει να αναμένεται να ξεκινήσει η δημόσια προσφορά είναι τον Νοέμβριο-Δεκέμβριο του 2024.

Λύση στην εκκρεμότητα της αποζημίωσης της AEGEAN από την Pratt & Whitney

Γνωστό το θέμα, αφορά στην αποζημίωση των αεροπορικών εταιρειών για τα διαφυγόντα έσοδα και τις δαπάνες επιπλέον ελέγχων στους στροβίλους των Α320 neo. Σύμφωνα με αναλυτές η αποζημίωση θα αρχίσει να "περνά" τμηματικά- αρχής γενόμενης από την χρήση 2024- λόγω IFRS. Σημειώνεται πως, η διοίκηση της AEGEAN προχώρησε το πρώτο 3μηνο σε δαπάνες ελέγχων-συντήρησης ύψους 33 εκατ- δλδ αυξημένες κατά 10 εκατ αποτέλεσμα των εκτεταμένων tests που υλοποίησε η διοίκηση της εισηγμένης, πριν την έναρξη της τουριστικής-θερινής περιόδου.

===============================================

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ