Το μέρισμα ρεκόρ της Motor Oil, o αξιότιμος κύριος Geoffrey R. Pyatt και το μήνυμα στον... ΣΕΒ

Το μέρισμα ρεκόρ της Motor Oil, o αξιότιμος κύριος Geoffrey R. Pyatt και το μήνυμα στον... ΣΕΒ
Γ. Βαρδινογιάννης

Στα 200 εκατομμύρια ευρώ η διανομή 

Motor Oil: Μέρισμα ρεκόρ 200 εκατ. ευρώ

Σε πανηγυρικό κλίμα η γενική συνέλευση μετόχων της Motor Oil, χθες Τετάρτη. Και πως να μην, από την στιγμή που η διοίκηση επιβεβαίωσε την διανομή μερίσματος 199,4 εκατ. ευρώ παράλληλα με την ανάπτυξη του σχεδιασμού του Ομίλου σε διύλιση, προμήθεια-εμπορία καυσίμων, επέκταση του χαρτοφυλακίου στις ΑΠΕ και την όλο και μεγαλύτερη δραστηριοποίηση στα εναλλακτικά καύσιμα και την κυκλική οικονομία.

Εως τα 25,76 ευρώ οι εντολές αγοράς στο χαρτί την ώρα που ο Γιάννης Βαρδινογιάννης ανέλυε τις λεπτομέρειες της στρατηγικής συνεργασίας με την ΔΕΗ στον τομέα του πράσινου υδρογόνου. Ο Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ήταν σαφής ως προς την προοπτική "...το πράσινο υδρογόνο αφορά κυρίως το μέλλον, η στρατηγική συμμαχία με την ΔΕΗ μας δίνει πολλά περιθώρια ανάπτυξης, το σε ποιες χρήσεις θα χρησιμοποιηθεί το υδρογόνο θα κριθεί από το κόστος..."

Στις ΑΠΕ-εστιάζοντας στην σημασία των Αιολικών- αναφέρθηκε ο Πέτρος Τζαννετάκης, καθώς ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος σημείωσεπως "...η Motor Oil συνεχώς εξελίσσεται και καλείται να πρωταγωνιστήσει στη νέα εποχή, η εταιρεία συνεχίζει να κερδίζει σε επίπεδο διυλιστηρίου παραπάνω από διυλιστήρια αντίστοιχης περιπλοκότητας. Στις ΑΠΕ η More, θυγατρική της Motor Oil, έχει χαρτοφυλάκιο 839 MW, το 93% είναι αιολικά..."

Η διοίκηση της εταιρείας πρότεινε στην Γενική Συνέλευση τη διανομή συνολικού μερίσματος για τη χρήση 2023 συνολικού ποσού 199,4 εκατ. ευρώ ή 1,80 ευρώ ανά μετοχή. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσό που έχει διανείμει η εταιρεία από την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Το μέρισμα θα πληρωθεί την Τετάρτη 3 Ιουλίου. Σημειώνεται ότι έχει ήδη καταβληθεί και αναγνωρισθεί ως προμέρισμα χρήσης 2023 το ποσό των 44.313.192 ευρώ (0,40 ευρώ ανά μετοχή) από το Δεκέμβριο του 2023, ενώ το υπόλοιπο ποσό των 1,40 ευρώ ανά μετοχή θα αναγνωρισθεί στη χρήση 2024.

Ο αξιότιμος κύριος Geoffrey R. Pyatt

Aπό το βήμα του Διεθνούς Συνεδρίου για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη τα εύσημα του Geoffrey R. Pyatt στην διοίκηση της Sunlight όπως και στην σπουδαιότητα της σε ζητήματα αποθήκευσης ενέργειας. Υπερδραστήριος και από την θέση του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ-αρμόδιος για θέματα ενεργειακών πόρων- όπως στην πρότερη θητεία του ως Πρέσβης στην Ελλάδα (2016-2022) είναι σαφές ότι γνωρίζει "πρόσωπα και καταστάσεις" του energy sector της χώρας μας-αλλά όχι μόνον-.

Διαπρύσιος υπέρμαχος των περισσότερων projects διασύνδεσης στην ευρύτερη περιοχή- με επίκεντρο την Αλεξανδρούπολη- είχε επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις της Sunlight, σημειώνοντας τότε πως οι ανάγκες για αποθήκευση είναι τεράστιες. "Εχω επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις- κατασκευάζουν μπαταρίες και στις ΗΠΑ- θα χρειαστούμε μεγαλύτερες ποσότητες αποθήκευσης ενέργειας..." επανέλαβε ενώπιον ενός ευάριθμου ακροατηρίου παραγόντων, στέλνοντας το μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση.

Την σημασία της ελληνικής εταιρείας στο πλαίσιο ευρύτερης ανάπτυξης στο "ενεργειακό-αποθήκευση" είχε αποδώσει πρόσφατα και ο Emmanuel Macron. Θυμίζω ο Γάλλος Πρόεδρος είχε καλέσει τον Λάμπρο Μπίσαλα- διευθύνων σύμβουλος της Sunlight από το 2020- στο επιχειρηματικό summit της γαλλικής προεδρίας. Αυτό που δεν φαίνεται, ακόμη να "κλειδώνει" είναι το θέμα της χρηματοδοτικής ενίσχυσης του project για το gigafactory του ομίλου, στη Δυτική Μακεδονία. Ενδεχομένως, αυτή την φορά μετά και την δημόσια επαινετική αναφορά του GrP να αρθούν τα όποια προβλήματα.

ΣΕΒ: Το μήνυμα ελήφθη ( ; )

Σύνηθες το ερώτημα, μετά από κάθε εκλογική αναμέτρηση για το εάν το μήνυμα που έριξαν οι πολίτες στην κάλπη ελήφθη από την πολιτική ηγεσία. Ειπώθηκε, μετά και το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών (6-9 Ιουνίου) σε Ευρώπη-Ελλάδα. Ανάλογο συνεπώς και σε ότι αφορά στην χθεσινή διαδικασία στον ΣΕΒ, απ' όπου με το ισχυρό 76% εξελέγη ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος.Λίγο ως πολύ αναμενόμενη η επικράτηση του πασίγνωστου και με περγαμηνές επιχειρηματία, ο οποίος έχει δεσμευθεί για...άμεση δουλειά σε όλα τα ανοιχτά μέτωπα που έχει η εγχώρια επιχειρηματικότητα, και δη η βιομηχανία.

Ωστόσο, υπήρξαν και 133 ψήφοι (περίπου 24%) που επέλεξαν την Ιουλία Τσέτη. Εκ προοιμίου ενδιαφέρουσα η εκλογική διαδικασία, τα μηνύματα της και μόνο που υπήρξε δεύτερη υποψηφιότητα- και μάλιστα γυναίκα- μετά από 120ετία λειτουργίας του Συνδέσμου σήμαινε αρκετά. Αλλά και ο 1 στους 4 ψήφους στην επικεφαλής του ΟΦΕΤ δεν είναι αμελητέο, μάλιστα από την στιγμή που η κα Τσέτη είχε προτάξει την διεύρυνση του ΣΕΒ και προς τους μικρότερους και την περιφέρεια, συνδυαστικά με έναν λιγότερο ελιτίστικο φορέα-πιο ανοιχτό στην επιχειρηματικότητα-κοινωνία.

Είναι ένα μήνυμα "μικρότερων και αρκετών της περιφέρειας" προς τον νέο πρόεδρο, τα μέλη του δ.σ κ.λ.π να ασχοληθούν ουσιαστικά και με αυτή την κατηγορία μελών-επιχειρηματιών. Προφανώς το μήνυμα αφορά και προς την κατεύθυνση των τραπεζών, να ενισχύσουν την πιστωτική επέκταση και πέραν των συγκεκριμένων λίγων, των bankable και παραγόντων που υπέρ ψήφισαν τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο. ...

===============================================

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ