Το τέλος... εποχής για R.E.D.S - Καμπάς, ο Holterman, o Βαρδινογιάννης και ο 7στερος Γιαννακόπουλος

Το τέλος... εποχής για R.E.D.S - Καμπάς, ο Holterman, o Βαρδινογιάννης και ο 7στερος Γιαννακόπουλος

Η υποψηφιότητα Γιαννακόπουλου για την διοίκηση του ΣΕΒ και η φαρμακοβιομηχανία με ενεργό πλέον ρόλο στο Σύνδεσμο

Τέλος (χρηματιστηριακής) εποχής για R.E.D.S/Καμπάς. Στο μυαλό του Holterman και η αναμονή Βαρδινογιάννη.

"Τίτλοι τέλους" για την χρηματιστηριακή παρουσία της R.E.D.S, καθώς την προηγούμενη εβδομάδα συμπληρώθηκε το απαιτούμενο ποσοστό του βασικού μετόχου- μεγαλύτερο του ορίου 95% του μ.κ- το τελευταίο-τυπικό- επεισόδιο στην "έξοδο" της εταιρείας από το Χρηματιστήριο Αθηνών. Από τις παλαιότερες παρουσίες στο ΧΑ, ο παλαιός Καμπάς, "πέρασε" από διάφορες φάσεις για να καταλήξει σε R.E.D.S και τον Henry Holterman/Reggeborgh- όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Εστιάζοντας κυρίως σε κλάδους αξιοποίησης ακινήτων, ανάπτυξης/λειτουργίας εμπορικών κέντρων, μαρινών και σύνθετων κατασκευών ο βασικός μέτοχος έχει αποεπενδύσει ήδη, πουλώντας την ΑΚΤΩΡ Κατασκευές στην Intrakat, την ΑΝΕΜΟS ΑΠΕ στην MORE/Motor Oil, Smart Park σε Trade Estates/όμιλος Fourlis και τελευταία ΗΛΕΚΤΩΡ επίσης σε ΜΟΗ).

H διοίκηση του ομίλου, παίρνει "πάνω" της την R.E.D.S (με ένα κόστος περίπου 60 εκατ) την βγάζει από το ΧΑ, θεωρώντας πως -πλέον- δεν υφίσταται λόγος παραμονής (και όντως) στοχεύοντας στην υλοποίηση -κυρίως- των 2 εμβληματικών projects το Cambas/στην περιοχή της Κάντζας και το ανάλογο στις Γούρνες/Ηράκλειο Κρήτης.

Δεδομένου του υψηλού κόστους (υλικών, κατασκευής κ.λ.π) η πλευρά του H. H. δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο στρατηγικών συνεργασιών, αν και μέχρι τώρα το γεμάτο "ταμείο" συν την φθηνότερη χρηματοδότηση (σε σχέση με την εποχή Καλλιτσάντση) παρέχουν ευελίξία επιλογών στον Ολλανδό- Ελληνα.

Πλέον, ισχυρότερο asset είναι η συμμετοχή στην Αττική Οδό, καθώς οι βασικοί μέτοχοι διατήρησαν στο χαρτοφυλάκιο την ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις. Παρά το γεγονός, πως η ΕΛΛΑΚΤΩΡ ( σε κ/ξ με την AVAX) έμειναν εκτός του διαγωνισμού (για την επόμενη επέκταση της σύμβασης). Πρακτικά σε ορίζοντα 2ετίας θα έχουν λαμβάνειν, σχεδόν, ένα ( 1 ) δισ από την cash cow σύμβαση παραχώρησης, θυμίζοντας ότι το 2023 η κυκλοφορία αυξήθηκε 9,5%, με ανάλογο ρυθμό να υπολογίζεται και το 2024.

Η ΕΛΛΑΚΤΩΡ θα βάλει στο "ταμείο" της έσοδα (από κέρδη) χρήσης και του 2024. Από τις λίγες εκκρεμότητες μεταξύ των 2 βασικών μετόχων Holterman-Βαρδινογιάννη η συμπερίληψη στην συμφωνία της option για ενδεχόμενη πώληση της συμμετοχής του δεύτερου στον πρώτο. Αρχές Απριλίου 2023 οι 2 πλευρές συμφώνησαν σε μείωση του put option για τις συμμετοχές στην εταιρεία.

Οι όροι της αναθεωρημένης συμφωνίας ήταν/είναι σαφείς: Η μεν Εταιρεία έχει το δικαίωμα προαίρεσης (put option) να ζητήσει από τη REGGEBORGH INVEST B.V να αγοράσει τις 26.000.000 μετοχές εκδόσεως ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε. στην προσυμφωνημένη τιμή των Ευρώ 1,75 κατόπιν έγγραφης γνωστοποίησης οιαδήποτε ημερομηνία εντός χρονικής περιόδου από τις 6 Μαΐου 2024 και πριν τις 6 Μαΐου 2025.

Η δε REGGEBORGH INVEST B.V έχει το δικαίωμα προαίρεσης αγοράς (call option) να ζητήσει από την Εταιρεία την πώληση των παραπάνω 26.000.000 μετοχών εκδόσεως ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε. στην προσυμφωνημένη τιμή των Ευρώ 1,75 κατόπιν έγγραφης γνωστοποίησης οιαδήποτε ημερομηνία εντός της χρονικής περιόδου μέχρι τις 6 Μαΐου 2025. Προφανώς χρόνος για το αν θα συνεχισθεί (ή όχι ) η συμμετοχή της πλευράς Βαρδινογιάννη στο μ.κ της εισηγμένης υπάρχει, για αυτό και οποιαδήποτε σενάρια κυκλοφορούν τελευταία, μάλλον πολύ πρώϊμα είναι ή απέχουν από την πραγματικότητα.

Ο ΣΕΒ θέλει (και) τους φαρμακοβιομήχανους του

Κοινή εκτίμηση πως η υποψηφιότητα της Ιουλίας Τσέτη για την προεδρεία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών όχι μόνον απλώς "τάραξε τα νερά" αλλά και έβαλε τέρμα στο...μονοπώλιο διεκδίκησης/εκπροσώπησης-σχεδόν- μίας 120ετίας. Από την άποψη αυτή και μόνον- καθώς η νέα διοίκηση προέκυψε από τις χθεσινές αρχαιρεσίες- μέσω της Ιουλίας Τσέτη και των εταιρειών του ΟΦΕΤ, UniPharma-Intermed e.t.c μπήκε στο "παιχνίδι" ο ίδιος ο κλάδος της φαρμακοβιομηχανίας.

Από τους πλέον παραγωγικούς, με σημαντικές επενδύσεις και διακριτό εξαγωγικό προσανατολισμό ο κλάδος διεκδικεί αυτό που του αναλογεί και όχι μόνο στα στενά όρια εκπροσώπησης του Συνδέσμου. Το γεγονός και μόνο πως ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος αποφάσισε- για πρώτη φορά- να είναι υποψήφιος λέει πολλά.

Με την "αύρα" του Πρωταθλητή Ευρώπης και Ελλάδας, ο επικεφαλής της ΚΑΕ Παναθηναϊκός είχε "ρεύμα" από την πλευρά πολλών "πρασίνων". Ομως δεν ήταν μόνον ο Δ. Γιαννακόπουλος -επικεφαλής της ιστορικής ΒΙΑΝΕΞ- που ήρθε κοντά στον ΣΕΒ αλλά και ο Θεόδωρος Τρύφων- επικεφαλής της ELPEN- επίσης από τα ισχυρότερα brands της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας. Και από αυτή την άποψη η υποψηφιότητα της Ι.Τσέτη ωφέλησε τόσο τον κλάδο όσο τον Σύνδεσμο.

===============================================

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ