Ο Νο 4 των Golden Greeks, το 2% της Lamda Development, τα...Εκπαιδευτήρια Προκοπίου και η Eurobank

Ο Νο 4 των Golden Greeks, το 2% της Lamda Development, τα...Εκπαιδευτήρια Προκοπίου και η Eurobank
Γ. Προκοπίου

Eurobank- Ελληνική: Στροφή του banking προς την Ανατ. Μεσόγειο;  

Ο Νο 4 των Golden Greeks, το 2% της Lamda Development και τα...Εκπαιδευτήρια Προκοπίου

Στην Zerko Enterprises Company Ltd το 2% του μ.κ της Lamda Development, συμφερόντων της οικογένειας του εφοπλιστή Γεώργιου Προκοπίου η εταιρεία-αγοραστής, ίδιες μετοχές- 3.534.734 τμχ που είχε η εισηγμένη, στα 7,10 ευρώ/μτχ η τιμή πώλησης, με τρέχουσα τα 6,50 (στην αρχή της συνεδρίασης) έως τα 6,74 (υψηλή συνεδρίασης).

Σύμφωνα με την διοίκηση της Lamda Development η πώληση αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής συνεργασίας των δύο μερών, που περιλαμβάνει την ανάπτυξη εκπαιδευτικού ιδρύματος με Διεθνές Πρόγραμμα Σπουδών και περαιτέρω projects για οικιστικούς και χώρους γραφείων εντός του έργου του Ελληνικού, συνολικής επιτρεπόμενης δόμησης 86.000 τ.μ.

Το deal αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στον Ιούλιο. Το γιατί ο νο 4 των Golden Greeks- σύμφωνα με το Forbes- προχωρά σε μία τέτοια κίνηση- και δη σε ότι αφορά στο εκπαιδευτικό κομμάτι έχει ενδιαφέρον. Με περιουσία 2,6 δισ $ ο Γεώργιος Προκοπίου είναι στην τέταρτη θέση της σχετικής κατάταξης των 10 Greeks με περιουσία 25 δισ $(πάντα σύμφωνα με το Forbes).

Σταθερά στην πρώτη θέση των Ελλήνων η Μαρία Αγγελικούση με περιουσία 6,2 δισ$- και 432η από 455η σε σύνολο 2.781 δισεκατομμυριούχων- 141 περισσότεροι από το 2023- στην δεύτερη ο Αριστοτέλης Μυστακίδης με 3,3 δισ$ (από 3,2 δισ$ το 2023), στην τρίτησταθερά ο Φίλιππος Νιάρχος με 2,8 δισ (όπως και το 2023), στην τέταρτη ο Γεώργιος Προκοπίου με 2,6 δισ$, στην πέμπτη new entry ο Κωνσταντίνος Μαρτίνος με 2,3 δισ. ακολουθούν Σπύρος Λάτσης με 2,2 δισ (από 1,5 δισ το 2023 ! ), Βαρδής Βαρδινογιάννης με 2,2 δισ (από 1,6 δισ), Μαριάννα Λάτση με 1,8 δισ και Ανδρέας Μαρτίνος με 1,8 δισ, Αθανάσιος Μαρτίνος με 1,6 δισ$.

Θα μπορούσε το deal Προκοπίου-Λάτση να λειτουργήσει στο "εκπαιδευτικό" ως προπομπός για άλλα; και εάν ναι θα μπορούσε να σημαίνει την προσπάθεια Ελλήνων μεγαλοεπιχειρηματιών να δημιουργήσουν hubs ανάλογα με των (Ιδιωτικών) Ανώτατων Σχολών που λειτουργούν στην Κύπρο; Το shipping θα μπορούσε να είναι ένας κλάδος- ευρύτερα εννοούμενος- όπου με τις κατάλληλες υποδομές- και φυσικά την στήριξη των ισχυρών του χρήματος- θα μπορούσε να "δέσει" στην ελληνική αγορά καθιστώντας την προορισμό (ανάλογο με αυτόν της Λευκωσίας).

Eurobank- Ελληνική: Στροφή του banking προς την Ανατ. Μεσόγειο;

Μετά τη μεγάλη απο-επένδυση από τις αγορές βαλκανικών χωρών, την περίοδο της κρίσης και των μνημονίων το εγχώριο banking επιχειρεί εκ νέου προσεκτικά βήματα εκτός συνόρων. Μόνο που αυτή την φορά, κρίνοντας κυρίως από την Eurobank και λιγότερο από την Alpha Bank φαίνεται να αλλάζει κάπως ο προσανατολισμός, με το deal της πρώτης στην Κύπρο (Ελληνική Τράπεζα) να παραπέμπει σε προτεραιοποίηση της παρουσίας προς την αγορά της Ανατ. Μεσογείου.

Τα μεγάλα ενεργειακά projects (με Κύπρο-Ισραήλ αλλά και Αίγυπτο) "δείχνουν" προς στρατηγικού χαρακτήρα στροφή του τραπεζικού συστήματος σε μία ευρύτερη περιοχή που, τάση που έχει αφ' ενός την έγκριση του Επόπτη, αφ' ετέρου την συναίνεση-στήριξη του αμερικανικού παράγοντα. Ενεργός ο ρόλος των ΗΠΑ- που και μέσω Geoffrey R. Pyatt- επενδύει στρατηγικά (σε ενέργεια, δίκτυα, logistics, γεω-οικονομικά) (υπό)στηρίζοντας ανάλογα εγχειρήματα ενίσχυσης του εγχώριου banking στην περιοχή.

===============================================

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ