Γιατί η Γαλλία κλυδωνίζει την Ευρώπη και πώς αναμένεται να αντιδράσει η Ελληνική αγορά

Γιατί η Γαλλία κλυδωνίζει την Ευρώπη και πώς αναμένεται να αντιδράσει η Ελληνική αγορά

Τα νέα που περιμένουμε μέσα στην εβδομάδα

Μετρούν τις αντοχές τους στις ευρωπαϊκές αγορές

Οι εξελίξεις στην Γαλλία πυροδοτούν sell off στα κρατικά ομόλογα/χρέος της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στην Ε.Ε. Είναι η αρχή μίας ευρύτερης κρίσης που εάν δεν επιχειρηθεί αποτελεσματικά η διαχείρισή της θα μπορούσε να εξελιχθεί σε κρίση χρέους συστημικών χαρακτηριστικών, σε μία συγκυρία που το πολιτικό έδαφος παραπέμπει σε...κινούμενη άμμο;.

Η Γαλλία βυθίζεται σε βαθιά πολιτική, οικονομική, κοινωνική κρίση, η τρίτη πιο υπερχρεωμένη χώρα της γηραιάς ηπείρου μετά την Ελλάδα και Ιταλία, με χρέος μεγαλύτερο των τριών τρισ. ευρώ, με τον Μακρόν να παίζει το τελευταίο χαρτί του- και μέσω της αναταραχής που επικρατεί στην χώρα-. Στο επίκεντρο της κρίσης, με το ασφάλιστρο που απαιτούν οι επενδυτές για να κατέχουν 10ετή γαλλικά χαρτιά έναντι των γερμανικών ομολόγων να σημειώνει το μεγαλύτερο εβδομαδιαίο άλμα που έχει καταγραφεί, σύμφωνα το Bloomberg.

Οι συνέπειες αποτυπώνονται, από το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας στις αγορές κρατικών ομολόγων/δλδ του χρέους. Στα 3,136% η απόδοση για το 10ετές της Γαλλίας έναντι 3,147% της Πορτογαλίας, με το αντίστοιχο της Ιταλίας στο 3,929% και στο 3,614% της Ελλάδας. Το γεγονός και μόνο πως, κάποια στιγμή-στην συνεδρίαση της Παρασκευής- η απόδοση του γαλλικού ξεπέρασε αυτήν του πορτογαλικού καταδεικνύει την σοβαρότητα της κατάστασης, την διάσταση του προβλήματος που με ευχολόγια, γενικόλογες διακηρύξεις και περαιτέρω πολιτική/κοινωνική ένταση δεν βγάζει πουθενά.

Με το sell-off εξαερώθηκαν περί τα 210 δισ. $ από την αξία των γαλλικών μετοχών, με τις τράπεζες Société Générale SA, BNP Paribas SA και Crédit Agricole SA - όλες μεγάλες κάτοχοι κρατικού χρέους - να χάνουν περισσότερο από 10% η καθεμία. Ενα ΑΕΠ της Ελλάδας, σε όρους αποτίμησης. Για τον CAC 40 με το μείον 6,23% διαγράφηκαν τα κέρδη έτος, καθώς ήταν η μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από τον Μάρτιο του 2022. Συνέπεια αυτών, η υποχώρηση που θέτει σε κίνδυνο την θέση της χώρας ως η μεγαλύτερης αγοράς μετοχών στην Ευρώπη.

Παράλληλα, το ευρώ είχε τη χειρότερη επίδοση μεταξύ των άλλων μεγάλων νομισμάτων. Μέρος αυτού του ντόμινο-που έχει, ήδη, ενεργοποιηθεί και η χώρα μας, η ελληνική οικονομία με τις γνωστές παθογένειες, προβλήματα αλλά και τα όποια συγκριτικά πλεονεκτήματα διαθέτει αυτή την περίοδο. Το spread του ελληνικού 10ετούς επιβεβαιώνει το προφανές ότι η ελληνική οικονομία δεν είναι ούτε το αίτιο-ούτε και η αφορμή του προβλήματος.

Η κίνηση Μητσοτάκη να ανοίξει τα χαρτιά του, στο Bloomberg, προφανώς στόχευε το διεθνές ακροατήριο, την "Αγρια Δύση" των funds, των vultures κ.λ.π αξιοποιώντας τα "όπλα" με τα οποία έχει εφοδιασθεί μεθοδικά όλο το προηγούμενο διάστημα ο ΟΔΔΗΧ. Αναμφίβολα και έχει τα ρίσκα της η κίνηση της Αθήνας, να αναφερθεί σε σχεδιασμό για πρόωρη αποπληρωμή μέρους του (κρατικού ) χρέους, αλλοίμονο και ποια δεν έχει τα ρίσκα της σε αυτές τις εποχές πολυκρίσεων;

Ωστόσο, είναι μία ενέργεια- που πιθανότερα θα βγει-παρά όχι- άλλωστε ο σχεδιασμός προβλέπει υποβολή αιτήματος τον Σεπτέμβριο-υλοποίησή τον Δεκέμβριο. Εάν και εφ' όσον, καθώς 5 Νοεμβρίου είναι οι προεδρικές στις ΗΠΑ, με όσα αυτό μπορεί να σημαίνει, μέχρι τότε.

Μπορεί να αναστραφεί η κατάσταση για τα ελληνικά assets;

Επαρκούν οι ρήτρες ασφαλείας το επίσης εύλογο ερώτημα, όταν τα κάθε λογής ξένα funds ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος του FTSE25 (σε όρους συμμετοχής σε αποτίμηση εισηγμένων), όταν είναι γνωστή η παρουσία hedge funds στα τραπεζικά χαρτιά. Με τον συστημικό τραπεζικό κλάδο να αποτιμάται στο 25% της συνολικής χρηματιστηριακής αξίας των 98,5 δισ και με αυξημένη βαρύτητα στάθμισης σε δείκτες (MSCI, FTSE/Russell) και "καλάθια" (ETFs, Lyxor e.t.c) είναι προφανές πως η συνέχεια εξαρτάται από τις εξελίξεις πανευρωπαϊκά.

Εάν αναπτυχθούν long αντισώματα το αμέσως επόμενο διάστημα, κυρίως σε Παρίσι και Μιλάνο, τότε μπορεί να μπει ένα "φρένο"και για το εγχώριο banking. Το ερώτημα είναι εάν σε αυτό το αρνητικό διεθνές-κυρίως πανευρωπαϊκά- περιβάλλον θα προχωρήσουν στο τελικό στάδιο των ανακοινώσεων μία-δύο σημαντικές επιχειρηματικές συμφωνίες που προεξοφλεί η κοινότητα. Υπό άλλες-πιο κανονικές- συνθήκες θα μπορούσε να αλλάξουν τα δεδομένα, σε αυτή την συγκυρία όμως μάλλον ευκολότερα θα "καίγονταν".

Αύριο Τρίτη ανακοινώνει μεγέθη Q1 ο ΑΔΜΗΕ (2,105), ενώ την Πέμπτη σειρά έχει η ανακοίνωση της αξιολόγησης της MSCI- ελληνικό ενδιαφέρον- ενώ την ίδια μέρα συγκαλείται η τακτική γενική συνέλευση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής (18,60). Για αρκετούς, ενδεχομένως το γεγονός της εβδομάδας, μετά μάλιστα την συγκριτικά πολύ καλύτερη συμπεριφορά της μετοχής, έναντι της πλειονότητας των τίτλων του FTSE25.

Η αγορά αναμένει το "κάτι παραπάνω" από τον Γιώργο Περιστέρη, όσον αφορά στο deal με τους Αραβες. Τέλος, την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί η αναδιάρθρωση δεικτών FTSE/Russell- επίσης με ελληνικό ενδιαφέρον- ενώ στο τέλος της εβδομάδας λήγει και η σειρά επί δεικτών στα Παράγωγα.

===============================================

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ