Η πώληση του 5% της Foodlink, πάει για πώληση (?) η Doppler και τα 3 σενάρια για την Εθνική - ΤΧΣ

Η πώληση του 5% της Foodlink, πάει για πώληση (?) η Doppler και τα 3 σενάρια για την Εθνική - ΤΧΣ
Aπό αριστερά προς τα δεξιά : Αχιλλέας Μάμαλης, διευθύνων σύμβουλος – Κωνσταντίνος Παπαζήσης, μέλος – Βασίλης Καρακουλάκης, πρόεδρος

Σημαντικές επιχειρηματικές εξελίξεις στο ΧΑ

Η "κάλπη" θα βγάλει (και) τον χρόνο αποεπένδυσης ΤΧΣ από την Εθνική

Mέσα Νοεμβρίου 2023 έγινε από το ΤΧΣ το placement για το 22% του μ.κ της Εθνικής. Θυμίζοντας πως η διάθεση έγινε στα 5,3 ευρώ/μετοχή, με discount 2,57% (έναντι 10,3% του μέσου ευρωπαϊκού όρου σε αντίστοιχες συναλλαγές την τελευταία 10ετία) με τα έσοδα να φτάνουν το 1,067 δισ. Εκτοτε η συμμετοχή του Ταμείου μειώθηκε στο 18,39% που όμως σε όρους τρέχουσας αποτίμησης της Εθνικής- 7,409 δισ.- τιμολογείται στα 1,363 δισ. , με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την διάθεση του.

Διαδικασία που τυπικά μπορεί να ενεργοποιηθεί, από την επομένη κιόλας της λήξης της περιόδου 6μηνου lockup (δλδ μη διάθεσης). Πρακτικά από την συνεδρίαση της προσεχούς Δευτέρας (20 Μάη) το οικονομικό επιτελείο, το ΤΧΣ θα μπορούσαν να εκκινήσουν την σχετική διαδικασία. Θα είχαν λόγο να προχωρήσουν σε μία τέτοια ενέργεια; προφανώς καθώς η τρέχουσα τιμή της μετοχής είναι στα 8,10 ευρώ, πρόσφατα πιστοποιήθηκε από την DBRS με το ΒΒΒ (low)- που σημαίνει investment grade- με την διοίκηση Μυλωνά να αποπληρώνει πρόωρα ομόλογο 150 εκατ. (αξιοποιώντας την επενδυτικής βαθμίδας από τον καναδικό οίκο αξιολόγησης), να καταγράφει καθαρά κέρδη 358 εκατ. (με δείκτη απόδοσης ιδίων κεφαλαίων 19,7%/σε επίπεδο αναλογούντων κερδών μετά φόρων) στο πρώτο 3μηνο 2024.

Η προοπτική διάθεσης του "όλου" ή "μέρους" της συμμετοχής του Ταμείου εύλογα έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον των αναφερθέντων funds- όπως και 3-4 giga funds- που συμμετείχαν στην ημερίδα της JPMC στη Νέα Υόρκη- αλλά και ισχυρών/ηχηρών ονομάτων του εγχώριου επιχειρείν και εφοπλισμού. Κυρίως 3 τα σενάρια που έχουν επεξεργαστεί (και εισηγηθεί ) οι ανάδοχοι- συνδυαστικά με το ΤΧΣ (και το Μ.Μ) η διάθεση του "όλου" δλδ 18,39% του μ.κ ή "μέρους" δλδ ενός 10% ή ακόμη η επαναγορά του από την Εθνική (όπως συνέβη με την Eurobank).

Στο δεύτερο, διατηρείται η συμμετοχή του Δημοσίου- μέσω του ΤΧΣ- στο συστημικό banking- με το τρίτο ενισχύεται η (αξία) θέσης των υφιστάμενων μετόχων. Ωστόσο, ενέχει την παράμετρο του κόστους, καθώς στην περίπτωση της Eurobank τόσο το ποσοστό που επαναγοράσθηκε ήταν πολύ μικρότερο (1,4%) όσο- το κυριότερο- το τίμημα δεν ξεπέρασε τα 100 εκατ. (στα 1,8 ευρώ/μτχ η-τότε- πρόταση της διοίκησης Καραβία).

Σε αυτή την περίπτωση το 8,39% του μ.κ "τιμολογείται" σχεδόν 4,5 φορές περισσότερο (453 εκατ.). Σε κάθε περίπτωση όλα τα ενδεχόμενα είναι σε συνάρτηση και με το αποτέλεσμα της "κάλπης" (στις 9 Ιουνίου).Ενα ποσοστό από (τουλάχιστον ) 31% και πάνω για τη Ν.Δ θεωρείται πως θα καθιστούσε ευκολότερο ένα placement, ακόμη και στις αρχές Ιουλίου.

"Πακετάρει" για να πουλήσει;

Το 35% του μ.κ της Doppler έχει αποκτήσει- ως γνωστόν- το SMERemediumCap. H είσοδος του fund- με εκτελεστικό πρόεδρο τον Νίκο Καραμούζη- έγινε με "όχημα" τα σημαντικά προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η εταιρεία ανελκυστήρων- με έδρα στο Κιλκίς- κυρίως εξαγωγικού χαρακτήρα με παρουσία σε αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου (Λονδίνου), Κουβέϊτ, Λίμα (Περού) με το 85% των εσόδων να προέρχεται από πωλήσεις στο εξωτερικό.

Το ενδιαφέρον όμως ενδεχομένως να κρύβεται- ως συνήθως- στις λεπτομέρειες, και δη σε αυτές που αφορούν στην χρηματοδότηση της συμφωνίας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση προωθείται ταυτόχρονα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου αλλά και έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου (ύψους 4 εκατ. ευρώ). Θα μπορούσε το SMERC να αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερο (κρίσιμο) μέρος της εταιρείας (οικογένειας Σταυρόπουλου) εξετάζοντας μεταξύ άλλων-κάποια στιγμή- την πώλησή της Doppler. Γνωστό, άλλωστε, το προ ετών ενδιαφέρον Ινδικού ομίλου.

Σε "τρίτα χέρια" το 5% του μ.κ της Foodlink

Mε 4 προσυμφωνημένες εντολές- όλες στα 0,41 ευρώ- πέρασε το 5% του μ.κ της Foodlink σε "τρίτα χέρια". Στην χθεσινή συνεδρίαση, με τη μετοχή να ενισχύεται έως και 27,18% στα 0,496 ευρώ, εν μέσω φημών πως στο μ.κ εισέρχεται επιχειρηματίας με πολυσχιδή δραστηριότητα στον ευρύτερο κλάδο. Ωστόσο, σύμφωνα με χρηματιστηριακές πηγές πωλητής του πακέτου είναι η Sadion Investments (εταιρεία συμφερόντων του Κωνσταντίνου Παπαζήση) η οποία κατείχε το συγκεκριμένο ποσοστό στη Foodlink και αγοραστές είναι δυο αμοιβαία κεφάλαια.

===============================================

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ