Στο στόχαστο η "παραγωγή" ζημιών, στα σκοτάδια η ενεργειακή μετάβαση των νοικοκυριών
Είναι πολλά τα 37 δισ ευρώ επιχειρηματικών ζημιών σε μια χρονιά με ανάπτυξη άνω του 6%. Και είναι πολλά τα ερωτήματα των νοικοκυριών για το πώς θα πορευτούν από εδώ και το εξής στο μέτωπο της ενεργειακής μετάβασης.
Στο… μικροσκόπιο η κατά σύστημα ζημιογόνοι
Χρονιά πολύ μεγάλης ανάπτυξης το 2022 -λόγω rebound από την πανδημία- και οι φορολογικές δηλώσεις των επιχειρήσεων που υποβλήθηκαν το 2023 αποτύπωσαν τις… συνέπειες. Εκτόξευση τζίρου (μην ξεχνάμε ότι της πανδημίας ακολούθησε η ενεργειακή και πληθωριστική κρίση) αλλά και κερδών άρα και εισπράξεων φόρων από τον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων. Δεν μπορεί πάντως παρά να προκαλεί πολύ μεγάλη εντύπωση το γεγονός ότι σε χρονιά εκτόξευσης του ΑΕΠ, σε χρονιά κατακόρυφης αύξησης των κερδών, σε χρονιά που «έβρεχε» δισεκατομμύρια, η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων να δηλώνει ότι συνεχίζει να παράγει ζημιές και μάλιστα 37 δις. ευρώ, περισσότερα ακόμη και από τη χρονιά της πανδημίας και των λουκέτων. Θα δώσει μια απάντηση το σύστημα Mydata στο ερώτημα πώς είναι δυνατόν να επιβιώνουν εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις με ζημιές επί τόσα χρόνια; Θα ψάξει κάποιος τους «κόκκινους» ΑΦΜ; Και μιλάμε για νομικά πρόσωπα που δεν έχουν ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα…
Στο «σκοτάδι» τα νοικοκυριά για την ενεργειακή αναβάθμιση ακινήτων
Ο υπουργός Περιβάλλοντος επαναλαμβάνει δημόσια ότι είναι προτιμότερο να ρίξουμε το βάρος στην παραγωγή άφθονων ποσοτήτων πράσινης ενέργειας παρά να επιδοτούμε τα νοικοκυριά για να αναβαθμίσουν ενεργειακά τα ακίνητά τους. Ωστόσο, οι πληροφορίες φέρνουν το υπουργείο Περιβάλλοντος να δρομολογεί ακόμη ένα πρόγραμμα «εξοικονομώ» μέσα στο 2024 και μάλιστα χωρίς αυστηρά δημοσιονομικά κριτήρια για να «χωρέσουν» όλοι. Η αντίφαση δεν σταματά εδώ. Η πτώση της τιμής του φυσικού αερίου στην λιανική είναι πολύ μεγαλύτερη το τελευταίο διάστημα σε σχέση με την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας με αποτέλεσμα να τίθεται πλέον σοβαρά το ερώτημα: συμφέρει η αντλία θερμότητας; Όταν η κιλοβατώρα του φυσικού αερίου είναι στα 6-7 λεπτά και του ρεύματος συστηματικά πάνω από τα 20 ακόμη και η υπεροχή της αντλίας θερμότητας στην παραγωγή ενέργειας (παράγει τέσσερις θερμικές κιλοβατώρες για μια κιλοβατώρα ρεύματος) εξανεμίζεται. Η αντλία με τη σειρά της μπορεί φυσικά να δουλεύει με δωρεάν ρεύμα από τον ήλιο. Όμως και εκεί, μετά τις 15 Μαίου κανένας δεν ξέρει τι θα ισχύσει στην αγορά πέραν του ότι θα σταματήσουν οι επιδοτήσεις και ότι θα επιδεινωθεί σημαντικά ο μηχανισμός αποζημίωσης των νοικοκυριών για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος μέσω των φωτοβολταϊκών. Ζητείται άμεσο ξεκαθάρισμα του τοπίου διαφορετικά προβλέπεται «πάγος» στην αγορά. Και δεν είμαστε για να χάνουμε χρόνο…