Οι τράπεζες, η πληροφορική, τα αμοιβαία και το τέλος του Lockup για την διάθεση του 18% της Εθνικής

Οι τράπεζες, η πληροφορική, τα αμοιβαία και το τέλος του Lockup για την διάθεση του 18% της Εθνικής

Αναμένονται ανακοινώσεις αποτελεσμάτων και επιχειρηματικές εξελίξεις στο ΧΑ

Γεμάτη (με 5 συνεδριάσεις) η εβδομάδα, μεστή ανακοινώσεων, διεργασιών κ.λ.π από την ανακοίνωση -αύριο Τρίτη- των αποτελεσμάτων της 3μηνιαίας αναθεώρησης των δεικτών MSCI, την ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων ομίλων μεγέθους ΟΤΕ, HelleniQ Energy, την ολοκλήρωση των τραπεζικών με Eurobank, Alpha Bank μέχρι ενέργειες βασικών μετόχων ικανών να τονώσουν έτι περαιτέρω το ενδιαφέρον.

Κλάδος αιχμής παραμένει ο τραπεζικός, με πλεονέκτημα Eurobank, ETE vs Πειραιώς, Alpha Bank. Κάτι σαν 2 ταχύτητες καθώς για τη μετοχή της Eurobank στα 2,079 ευρώ η μεταβολή φθάνει το 29,13% από την αρχή του έτους, για την Εθνική στα 8,10 ευρώ το 28,78% με την Πειραιώς στα 3,86 (20,63%) και στα 1,644 με μόλις 6,82% για την Alpha Bank.

Στα υπόψη πως, τέλος Μάη λήγει το 6μηνο lockup όσον αφορά στη δυνατότητα διάθεσης του υπόλοιπου (18,39% του μ.κ ) που έχει το ΤΧΣ. Τυπικά από την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου θα μπορούσαν οικονομικό επιτελείο, Ταμείο και λοιποί εμπλεκόμενοι να εκκινήσουν την διαδικασία διάθεσης του ποσοστού- δεδομένο άλλωστε το ενδιαφέρον τόσο ξένων όσο και ισχυρών/ηχηρών ονομάτων του εγχώριου επιχειρείν/εφοπλισμού.

Ωστόσο, πριν την κάλπη της 9ης Ιουνίου πολύ δύσκολα να δρομολογηθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αν και μερίδα αναλυτών αφήνει ανοιχτό παράθυρο για μετά- ανάλογα με το εκλογικό αποτέλεσμα- .

Αρκούν όμως για αυτή την εβδομάδα σε όσα προσβλέπει η κοινότητα, ξεκινώντας από την ανακοίνωση μεγεθών Q1 από ΟΤΕ (14/5), Eurobank, Alpha Bank, HelleniQ Energy (16/5), τα νεότερα σε ομίλους όπως ΕΛΛΑΚΤΩΡ- ήδη η διοίκηση προτείνει επιστροφή κεφαλαίου 0,50ευρώ/μετοχή, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-Ενεργειακή, κλάδους λ.χ. κατασκευών, πληροφορικής κ.α.

Ο κλάδος Πληροφορικής συνεχίζει να εντυπωσιάζει

Οντας και ένας από τους πιο ελκυστικούς επενδυτικούς προορισμούς. Μετά τα deal σε ΕΠΣΙΛ και ΕΝΤΕΡ (σε ιστορικά υψηλά και οι δύο), έρχονται ΠΡΟΦ και ΠΕΡΦ να καταγράψουν νέες ιστορικές κορυφές, ενώ οι ΙΝΤΕΚ και ΚΟΥΕΣ δεν απέχουν πολύ από τις δικές τους. Ακολουθούν οι μικρότερες ΙΛΥΔΑ και ΚΟΥΑΛ, ενώ και η REALCONS έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, σύμφωνα με όσα σημειώνει ο Συμεών Μαυρουδή (διαχειριστής χαρτοφυλακίου Fast Finance ΑΕΠΕΥ).

Θεαματικά τα αποτελέσματα όμως και στα Α/Κ,

Με τον Κώστα Σιαμπράκο (meizon) να "μετρά" στο πρώτο 4μηνο 2024 την ανάπτυξη των μεγεθών του Θεσμού να είναι τόσο έντονη, που ούτε οι πιο αισιόδοξοι αναλυτές την ανέμεναν: καθώς η αύξηση του Ενεργητικού αγγίζει το 17,63% και έχει διαμορφωθεί στα 18,570 δις €. Η απόλυτη αύξηση της κεφαλαιοποίησης ανέρχεται σε 2,783 δις €, με πρωτεργάτη την αξία των εισροών, που κυμαίνεται στα 2,236 δις €.

Ο ρυθμός εισροών προς άνοδο του Ενεργητικού βρίσκεται στα επίπεδα του 80,33%, με μέσο εβδομαδιαίο όγκο θετικών συναλλαγών τα 127,230 εκατ. €.Έχοντας αναφέρει πολλές φορές ότι το σκηνικό στις δύο ανάλογες χρονικές περιόδους του 2024 και του 2023 παραμένει σχεδόν απαράλλαχτο. Μάλιστα, η διεύρυνση των μεγεθών της τωρινής χρονιάς έναντι της προηγούμενης είναι αδιάκοπη: η ενίσχυση του Ενεργητικού είναιμεγαλύτερη κατά 1,143 δις €, οι δε εισροές περί των 1,111 δις €.

Με τον φετινό όγκο εισροών να έχει ήδη ξεπεράσει με ευκολία τα 2 δις € και με την παρατήρηση ότι ο εβδομαδιαίος μέσος όρος παραμένει άνω των 100 εκατ. €, η κατάρριψη του περσινού ρεκόρ εισροών των 3,184 δις € δείχνει σύντομη, όπως και η αξία των 20 δις του Ενεργητικού προς τα τέλη του έτους. Βέβαια, θα ξαναπούμε, ότι θεωρούμε αρκετά δύσκολο η αξία στις αγορές μεριδίων να συνεχισθεί σε αυτά τα επίπεδα στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, καθώς φυσιολογικά θα μειωθεί αισθητά η δημιουργία Ομολογιακών Α/Κ του τύπου περιορισμένης χρονικής διάρκειας και διανομής πιθανού ετήσιου μερίσματος, λόγω της αναμενόμενης έναρξης μειώσεων των επιτοκίων εκ μέρους των κεντρικών τραπεζών ανά την υφήλιο. Θα δείξει…Ο “οργασμός” της δημιουργίας αυτού του τύπου των Α/Κ συνεχίστηκε εντός του 2024 με 16 νέα προϊόντα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ